Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Us­po­sta­vi­ti most su­rad­nje između Za­gre­ba i Be­o­gra­da

Iako zbog predizborne šutnje nismo mogli izvijestiti o posjetu, tada još predsjedničkog kandidata, Borisa Tadića Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini u Subotici 19. srpnja ovaj posjet vrijedi zabilježiti jer je to bio, kako je istaknuto, povijesni događaj za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Naime do tada niti jedan čelnik od »velikih« stranaka na političkoj sceni Srbije nije posjetio sjedište DSHV-a. Pored Tadića stranku su posjetili i gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković, predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine SCG i predsjednik Općinskog odbora DS Oliver Dulić te predsjednik Okružnog odbora DS Saša Vučinić.
    Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je izrazio svoje zadovoljstvo ovim posjetom i rekao kako »pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji očekuju kako će se nakon normalizacije odnosa na relaciji Zagreb-Beograd ubrzano odvijati i integracija Hrvata u politički, društveni i gospodarski život u Srbiji, te da će biti razmjerno zastupljeni u svim tijelima države od lokalnih do republičkih. Kuntić je izrazio i želju za snažnijom suradnjom kako DSHV-a sa Demokratskom strankom tako i sa budućim predsjednikom Republike Srbije.
    »Europske vrijednosti su presudne kako bi se razriješili postojeći konflikti« rekao je Tadić »a uspostavljanje mosta suradnje između Zagreba i Beograda jedan je od presudnih čimbenika mira u regiji. Tu ću sve učiniti kao što sam to radio i kao Ministar obrane. Jedan od prioriteta je, dakle, razvijanje suradnje s Hrvatskom, rekao je na kraju Tadić i istaknuo »kad mislim o Srbiji razmišljam o regiji, a misliti nacionalno znači misliti regionalno – to je moj ‘vjeruju’«.
    Glede buduće stranačke suradnje Tadić je rekao kako je spreman zakazati razgovore na tu temu, ali kako će pobijediti na izborima ubuduće će razgovore morati voditi isključivo kao predsjednik, i kao predsjednik Srbije želi biti predsjednik svih građana.
    »Etničke zajednice u Srbiji trebaju imati svoje predstavnike u parlamentu, to je potrebno i korisno« rekao je Tadić na kraju i dodao kako »Hrvati u Srbiji imaju legitimno pravo kao i Srbi u Hrvatskoj imati zastupnike na svim razinama jer ćemo se na taj način politikom reciprociteta boriti i za Srbe u Hrvatskoj za što je meni izuzetno mnogo stalo«.
    Izbori su završeni i Srbija ima predsjednika kojem je DSHV među prvima dao podršku. Pobjedu Tadića pozitivno su ocijenili kako čelnici Europske unije tako i Hrvatske i zasigurno će se odnosi Zagreba i Beograda razvijati u pozitivnom smjeru, a ne treba se iznenaditi ni ako Hrvatska bude među prvim zemljama koje će novi predsjednik posjetiti. Hoće li se to odraziti i na bolji položaj pripadnika hrvatskog naroda u Srbiji zavisiti će od mnogo toga ali zasigurno Hrvati to očekuju izborom proeuropskog predsjednika.   

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika