Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Trijumf Tadića u Bačkoj

Po­no­sni na gla­so­ve
na­ci­o­nal­nih ma­nji­na
 
SUBOTICA – Predsjednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić uvjerljivo je pobijedio u Subotici i to s 78,34 posto osvojenih glasova, dok je kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, dobio povjerenje 21,66 posto birača. Na birališta je izašlo 56,73 posto glasača, a na 106 biračkih mjesta nisu zabilježene značajnije nepravilnosti. Na konferenciji za novinare u DS-u, predsjednik Izbornog stožera Demokratske stranke u Subotici Saša Vučinić izrazio je zadovoljstvo podrškom koju je Tadić dobio u našem gradu. »Broj glasova koje je dobio, premašio je i naša očekivanja, jer je na birališta izišlo oko šest posto građana više nego u prvom krugu«, rekao je Vučinić. On se osvrnuo i na izjavu poraženog Tomislava Nikolića kako je Tadić pobijedio glasovima nacionalnih manjina. »Nikoliću i SRS-u predstoji puno posla na tome da promjeni imidž u nešto što bi bila moderna desnica, jer takvim stavom pokazuju da ne uvažavaju sve građane. Mi smo ponosni što je Tadić dobio tako veliki broj glasova nacionalnih manjina« kazao je Vučinić.

Za Ta­dića i do 90 po­sto

SOMBOR – Sudeći prema podacima Općinskog odbora Demokratske stranke u Somboru, priopćenim na konferenciji za novinare u Somboru, u proteklim izborima za predsjednika Boris Tadić je pobijedio na području Zapadnobačkog okruga, ali i u dvije od četiri općine. Na području od 88.056 birača uz odziv od 51,71 posto za Tadića je glasovalo 43.903 (49,86 posto) a za Tomislava Nikolića 43.188 (49,04 posto). U Somborskoj općini Tadić je dobio 56,5 posto a Nikolić 43,0 posto. U Apatinu je također pobijedio Tadić a Nikolić je jedino dobio u Odžacima i Kuli.
    Na konferenciji je priopćeno da su izbori u općini Sombor protekli korektno, ali da je u selu Bački Monoštor zabilježen incident čiji vinovnici, službeno još nisu priopćeni. Dan uoči glasovanja u mjestu su distribuirani leci u kojima stranke demokratske opcije (!) pozivaju birače da ne izađu na glasovanje. Intervenirao je CESID, koji je priopćio da je riječ o čistoj provokaciji, jer bi najmanje demokratska opcija imala razloga pozivati građane na apstinenciju. Pronalaženje autora »duhovitog« letka ostaje na SUP-u u Somboru, ali usprkos tome Tadić je u Bačkom Monoštoru dobio najviše glasova – čak 90,88 posto, a za Nikolića je glasovalo samo 9,12 posto.
A. R.

Po­di­je­lje­ni gla­so­vi u Apa­ti­nu

APATIN – U odnosu na prvi krug predsjedničkih izbora, izlaznost glasača u općini Apatin je povećana, neznatno u Apatinu i Prigrevici, a osjetno u Sonti, Svilojevu i Kupusini, gdje je kandidat Boris Tadić do nogu potukao protukandidata Tomislava Nikolića. Na razini općine izlaznost je bila 48 posto, a po mjestima: Apatin 48 posto, Sonta 44 posto, Prigrevica 49 posto, Svilojevo 50 posto i Kupusina 53 posto. Zamijećeno je da je ovom porastu postotka pridonijela znatno veća izlaznost mlađe populacije. U općini je Boris Tadić dobio 51,58 posto glasova, a po mjestima: u Apatinu 43,90 posto, u Sonti 82,09 posto, u Prigrevici 22,02 posto, u Svilojevu 74,95 posto i u Kupusini 92,90 posto.

Veća iz­la­znost
osi­gu­ra­la po­bje­du

BAČ – U pobjedi Borisa Tadića u općini Bač, veliki utjecaj je imala pojačana izlaznost, osobito mlađe populacije, u odnosu na prvi krug izbora za predsjednika Srbije. Na razini općine, izlaznost je bila 62,31 posto, u odnosu na 58,3 posto iz prvog kruga. Tadić je dobio 55,64 posto, a Nikolić 43,32 posto glasova. Po mjestima, Tadić je dobio: u Baču 45,02 posto, u Vajskoj 50,67 posto, u Plavni 58,70 posto, u Bođanima 52,23 posto, u Bačkom Novom Selu 51,79 posto i u Selenči 83,27 posto.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika