Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Održana Godišnja izborna skupština Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«

Poslije trinaest godina provedenih na čelu Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« odvjetnik Bela Ivković je poslije tajnog glasovanja, na Izbornoj skupštini održanoj 26. lipnja, dobio novog nasljednika na toj dužnosti, agronoma Mirka Ostrogonca iz Starog Žednika. Imenovan je i novi Upravni odbor Centra koji broji dvanaest članova, te nova Disciplinska komisija i Nadzorni odbor. U novi Upravni odbor ušlo je šest članova iz starog, te šest novopredloženih kandidata.
    Kako prošlogodišnju, tako i ovogodišnju Skupštinu Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, »mučio« je kvorum. Prošlogodišnja iz tog razloga nije ni održana, a ovogodišnjoj je na početku nedostajalo tek nekoliko članova da bi brojila potrebnih 100. Više od prvih pola sata proteklo je u ponovnom prebrojavanju evidentiranih da bi se na kraju poslije čitanja Statuta utvrdilo, da se, sa tridesetominutnim zakašnjenjem, može nastaviti rad i sa sedamdeset prisutnih. Svakako treba spomenuti da su pismeno pozvana čak 363 člana Centra.
TKO MOŽE BITI IZABRAN? Odmah po usvajanju Dnevnog reda uslijedila je rasprava o tome tko ima pravo biti izabran u novi Upravni odbor Centra. Član Upravnog odbora Martin Bačić je predložio da se mogu izabrati samo oni koji su i prisutni izbornoj skupštini, budući da je i stari Upravni odbor učestalo imao problema s okupljanjem neophodnog kvoruma za rad. Drugi su pak zastupali stav kako svatko o predloženima treba glasovati po savjesti i da to ne treba mijenjati. Bačićev prijedlog je bio usvojen na Skupštini, no, po rezultatima krajnjeg glasovanja o članovima Upravnog odbora, dalo se vidjeti da su članovi ipak glasovali po svojoj savjesti (pa i za odsutne).
    Iz starog Upravnog odbora ostali su: Bela Ivković, dr. Andrija Kopilović, Josip Horvat, Olga Šram, Vojislav Temunović i Jelena Piuković, a novi mandat su osvojili: dr. Marko Sente, Grgo Kujundžić, Ruža Šimić, Davor Dulić, Aleksandra Lipozenčić i Sanja Lovaš.
RAD U ZNAKU NEDOSTATKA SREDSTAVA: Izvješće o radu Hrvatskog kulturnog centra, Upravnog odbora, te vlastitom radu na mjestu predsjednika podnio je Bela Ivković. Predstavio je aktivnosti i probleme u radu svakog pojedinačnog odjela, istaknuvši kao najaktivniji i najbrojniji – Folklorni odjel. Ukazao je i na veliki značaj rada pojedinih članova Centra koji su preminuli, te iza kojih je ostao vidan gubitak. Najočigledniji je u Dramskom odjelu, koji poslije smrti Josipa Bajića i mr. Josipa Buljovčića više i ne postoji. Mnogi odjeli imaju problema s nedostatkom potrebnih prostorija za rad, a taj problem je najteži zimi, kada se veći broj prostorija uopće ne zagrijava. Glazbeni odjel treba i nove instrumente, ali su financijska sredstva istaknuta kao najveća potreba Centra.
Bela Ivković je istaknuo kako Pokrajina i Republika Srbija ne pomažu rad HKC-a, Općina Subotica dotira nedovoljno, a Republika Hrvatska pomaže s neznatnim sredstvima. Naveo je kao primjer da »Bunjevačko kolo« i dandanas nije namirilo svoja dugovanja oko organiziranja prošlogodišnje »Dužijance«, a već se uveliko organiziraju manifestacije ovogodišnje žetvene svečanosti. Kao problem je spomenuo i izuzetno lošu naplatu članarine, te je ustvrdio da, ako je pravilo »Koliko novaca, toliko muzike«, u »Bunjevačkom kolu« se dosta sviralo. Ustvrdio je kako na temelju svega kroz što prolazi i kako se snalazi, Centar zaslužuje prolaznu ocjenu za svoj rad.
    Govoreći o svojem predsjedničkom mandatu koji je trajao 13 godina, Bela Ivković je rekao kako nije očekivao da će tako dugo obnašati tu dužnost, no, da je ponosan što je za njegova čelništva u ime institucije vraćen pridjev – hrvatski, što su spojene crkvena i civilna »Dužijanca«, te što je bar djelomice renoviran Centar. Okupljenima se zahvalio na suradnji, rekao kako se više ne želi kandidirati te da smatra kako se treba osvježiti ekipa koja će upravljati Centrom.
    Prema izvješću predsjednika Nadzornog odbora Paje Đuraševića, tijekom protekle godine ukupni su prihodi iznosili 4.287.000 dinara, nenaplaćenih potraživanja Centar nema, ali dugovanja ima i to najviše za režije i troškove organiziranja »Dužijance«, koja je najskuplja manifestacija »Bunjevačkog kola« budući da svake godine obuhvaća preko dvadeset manifestacija.RADITI NA PRIORITETIMA: Plan rada za predstojeće razdoblje je podnio (tada još) član Upravnog odbora Mirko Ostrogonac koji je kao prioritet istaknuo nužnost rješavanja sustava plinskog grijanja, sređivanje fasade, rekonstrukciju dvorane u kojoj se održavaju probe Folklornog odjela, ulaganja u nabavku instrumenata, edukaciju koreografa, osiguravanje prostorija za rad pojedinih odjela, aktivniji rad na kvalitetnijoj informatičkoj pismenosti članova Centra…
    Upravni Odbor je predložio popis imena za novi saziv ovoga organa, a okupljeni su članovi predlagali i svoje kandidate koji na kraju (svi do jednog) nisu prošli. Pojedinci su zahtijevali i da se nitko od članova prošlog Upravnog odbora ne nađe u novome, no, nakon tajnog glasovanja je utvrđeno da je prošao prijedlog Upravnog odbora sa šest starih i šest novih članova. U raspravi, koja je uslijedila po iznošenju izvješća o proteklom radu i planovima za buduće, najprije je uslijedilo niz konfuznih informacija o tome treba li i na koji način koristiti prostorije pokraj Galerije dr. Vinko Perčić, kome je pokojnik to ostavio na korištenje, što stoji u ostavinskom ugovoru, tko ga je potpisao, i na kraju, tko je pokrao eksponate iz Galerije. Ispostavilo se da su hrvatske institucije paralelno, bez međusobnog dogovaranja, nastojale pronaći neko rješenje ili objašnjenje za slučaj Galerije dr. Vinko Perčić, te su na kraju ipak zaključili kako im ne vrijedi ulaziti u dublju raspravu o tome.
    Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović je pozitivnim ocijenio dosadašnji amaterski rad u »Bunjevačkom kolu«, ističući kako je vrijeme i za profesionalizaciju, dok je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić naglasio kako u svim hrvatskim institucijama ima puno posla, da poslije političkog ujedinjenja u hrvatskoj zajednici više nema mi i vi, te da se svi oni kojima nacionalni interesi nisu na prvom mjestu trebaju skloniti s dužnosti.
    Beli Ivkoviću se na svemu učinjenom za vrijeme mandata predsjednika Centra zahvalio Lazo Vojnić Hajduk koji je kazao, kako ne treba zaboraviti da je on na tu dužnost došao početkom devedesetih i da je uspio sačuvati Centar na putu i usmjerenjima, koja su postavljena još 1970., unatoč svim političkim previranjima. Bilo je još nekoliko pohvala iznijetih na račun predsjedavanja bivšeg predsjednika, no, čulo se i kako novo rukovodstvo treba konačno odrediti prioritete u djelovanju, kako bi se što efikasnije radilo i da se novi članovi UO trebaju »vezati« za rad pojedinih odjela, kako bi rješavali konkretne probleme, a ne samo dolazili na svoje sjednice. Bilo je i uvredljivih riječi uz isticanje osobnih zasluga, no, rasprava je završena jednoglasnim usvajanjem podnijetih izvješća i planova.
    Čekajući konačno zbrajanje glasova tajnog glasovanja, broj članova se poslije trosatnog zasjedanja drastično smanjio, no, za neke je to bio trenutak potvrde da su skupili dovoljan broj glasova i našli se u novom Upravnom odboru Centra, kojega će u novom mandatu voditi Mirko Ostrogonac.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika