Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potpisan protokol o suradnji vijeća

Na poziv predsjednika Nacionalnog vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori dr. Sulejmana Ugljanina, sastali su se u Novom Pazaru 21. lipnja 2004. godine predsjednici nacionalnih vijeća manjina u Srbiji i Crnoj Gori Bugarskog nacionalnog vijeća dr. Angel Josifov, grčkog Ana Trifunović, hrvatskog mr. Josip Ivanović, mađarskog László Józsa, romskog Vitomir Mihajlović, rusinskog Rafail Ruskovski, slovačkog Ana Tomanova Makanova, predstavnik Rumunjskog nacionalnog vijeća umjesto predsjednika Danijela Petrovića bio je Marčel Dragan a sastanku je kao gost iz albanske nacionalne zajednice prisustvovao i Behlul Nasufi, direktor Doma kulture u Preševu.
    Na sastanku su predsjednici ocijenili dosadašnje zajedničke aktivnosti nacionalnih vijeća vrlo djelotvornim i efikasnim, jer su dovele do početka uspostavljanja partnerskih odnosa između predstavnika nacionalnih manjina i države i njenih tijela. Potpisan je Protokol o suradnji nacionalnih vijeća, na osnovu kojeg će biti institucionalizirana suradnja u područjima službene uporabe jezika i pisma, obrazovanja i informiranja, zaštiti i afirmaciji kulturne baštine i tradicije i djelotvornog učešća u javnom životu. U tom cilju dogovoren je i projekt otvaranja zajedničke kancelarije u Beogradu, kako bi se iskoristilo prisustvo važnih vladinih i nevladinih, domaćih i međunarodnih organizacija i medija za zajedničke ciljeve.
    Osim toga usvojena je i preporuka da svi koji u ime manjinskih zajednica budu sudjelovali u izradi Ustavnog teksta za minimum manjinskih prava uzmu standarde inkorporirane u Ustavnoj povelji, u Povelji o ljudskim i manjinskim pravima i Zakonu o zaštititi prava i sloboda nacionalnih manjina.
    I na kraju zaključeno je da nacionalna vijeća neće predložiti svog kandidata za Nacionalni prosvjetni savjet do formiranja Centra za obrazovanje i odgoj na jezicima nacionalnih manjina pri Ministarstvu prosvjete i sporta, koji bi predlagao ministru prosvjete nastavne planove i programe i udžbenike za nastavu na jezicima nacionalnih manjina sukladno s praksom i standardima europskih zemalja.
    Za koordinatora do iduće redovite sjednice izabran je Josip Ivanović, a sljedeći sastanak zakazan je za 3. rujna 2004. godine u Subotici.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika