Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Dužijan­ca 2004«

Blagoslovom žita na Markovo, 25. travnja, započela je ovogodišnja »Dužijanca 2004«. Ove godine održat će se dvadeset i šest manifestacija. Kako je rekao predsjednik organizacijskog odbora »Dužijance 2004« Grgo Kujundžić, koncepcija Dužijance nije mijenjana, nego je ostala kao i do sada s time da je ove godine dodana još jedna izložba.
    Skupština općine Subotica je generalni pokrovitelj »Dužijance 2004«. Na prijedlog Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, kojeg je Skupština Općine prihvatila, imenovan je organizacijski odbor na čelu s predsjednikom Grgom Kujundžićem. Pokraj predsjednika postoje i dva potpredsjednika, a to su: Mirko Ostrogonac i Josip Horvat.
TAKMIČENJE RISARA: Ono što je sad aktualno, jest manifestacija pod nazivom »Takmičenje risara«, koja započinje u subotu 10. srpnja u ranim jutarnjim satima, točnije ujutro u 6 sati i trajat će sve do poslijepodne. Pripreme za ovu  manifestaciju su u tijeku, u završnoj fazi. »Formiran je pododbor za ovu priredbu. Predsjednik pododbora je Mirko Ostrogonac, skupa sa svojim brojnim suradnicima iz Starog Žednika. Napravljen je kompletan plan »Takmičenja risara«. Isto tako napravljen je plan i dogovor s mještanima Đurđina, koji rade na pripremi risarkog ručka (doručka). Podijeljen je posao i svatko zna što radi« kaže Grgo Kujundžić. Osigurano je sve što je potrebno da bude toga dana na »Takmičenju risara«. Kako je rekao gosp. Kujundžić, pozvani su i mnogobrojni gosti na ovu manifestaciju. Oni se rado odazivaju i ako vrijeme dozvoli bit će ih puno. Između ostalih gostiju koji se očekuju, pozvan je i predsjednik Skupštine općine Subotica Géza Kucsera; potpredsjednik grada Subotica Lazar Baraković; zatim predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Subotica árpád Papp. Na manifestaciji sudjeluju: Ministrica poljoprivrede u Vladi Republike Srbije, Ivana Dulić Marković, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Igor Kurjački, te njegov pomoćnik Bačkolin Ištvan; direktor instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada dr. Miroslav Melešević. Pozvani su i privrednici iz Subotice: direktor Fidelinke Slobodan Vujačić, Agrotehne Panonije Živa Tomašev, direktor »Pionira« Stevan Santo i mnogi drugi. Očekuju se i drugi uglednici ovoga grada i prijatelji Dužijance. »Posebno napominjem da je gosp. Slobodan Vujačić, direktor Fidelinke, prihvatio da bude generalni pokrovitelj na ovoj manifestaciji, na čemu smo mu unaprijed zahvalni« kaže predsjednik organizacijskog odbora. Kao što je već spomenuto, pripreme su u završnoj fazi, no još uvijek se neke stvari moraju pričekati. Postoji opasnost da žito ne sazrije u potpunosti zbog velikih kiša, međutim, kako je rekao Grgo Kujundžić, nekada se žito znalo kositi ranije, dok je još jače, pa je dozrijevanje trajalo tokom držanja snoplja u krstinama. Događalo se i da prođe po mjesec dana od kosidbe do vršidbe.
PLAN OVE MANIFESTACIJE: Atrakcije, koje publika i ove godine očekuje, su: ručno košenje žita, vršenje na starinskoj vršalici, košenje žita sa zapregom. Satnica događanja je sljedeća: Okupljanje risara se očekuje ujutro u 6 sati, da bi se nakon defilea u 7 sati mogla plesti užad. Bliže 8 sati se očekuje dolazak gradonačelnika i uglednika. U 8 sati je ručak (doručak) na njivi. Zanimljivost je ta da na risarskom ručku ima debele slanine, od svinja – mangolica; zatim tu je prisutna i domaća »kiselna« iz zemljanih ćupova te domaći pečeni kruh pečen u parasničkim pećima. Od ove jake hrane se može raditi pola dana, do »užne« u podne. Poslije ručka slijedi izvlačenje takmičara, točnije brojeva učesnika za košenje žita i pripelicu (parcelu za košenje). Toga dana će i gradonačelnik i drugi gosti moći pokazati kako se kosi kosom. Oko 9 sati na zvuk zvona počet će »Takmičenje risara«, zvonom će zazvoniti gradonačelnik Subotice. Kad žito bude pokošeno i složeno u krstine, orač će plugom oborati krstine, dok će konjske zaprege raditi na košenju žita sa starim strojevima, odlagačicama i samovezačicama. Također, to je vrijeme kada se može čupati strnika i praviti staza za djecu, za igralište na kom će se najmlađi predstaviti s »Kasalisicom«. Za to vrijeme konjske zaprege na velikim kolima će odnijeti žito do guvna, gdje će se oko 11 i 30 vršiti na pogon sa starim traktorom. Odmah nakon toga uslijedit će proglašenje pobjednika, kojima će se uručiti priznanja i nagrade. Svečana »užna« (Ručak) za risare i goste je predviđena za 13 sati. Kako je rekao gosp. Kujundžić, u pregovorima su sa Suboticatransom, da se toga dana pojačaju linije za Stari Žednik, kako bi svi zainteresirani mogli prisustvovati ovom događaju. »Tko ponese bricu, moći će i koštati risarski ručak poslije risara. No, bit će tamo i bricar, koji će prodavati brice« kaže Grgo Kujundžić. Ove godine žito je bolje rodilo u odnosu na prošlu godinu, te će svima biti lakše i raditi.
NAJBOLJI KOSCI: S obzirom da će biti prisutno mnogo ljudi, nadamo se da će oni tu i razmijeniti iskustva i dogovoriti ovogodišnju cijenu žita. Već odavno postoje precizna pravila, propozicije, što se tiče ocjenjivana i rangiranja najboljih risara. Sudijski kolegij od 11 članova, koji zna pravila, upoznat će i sudionike s njima i na taj način će vršiti ocjenjivanje. Kod ocjenjivanja važno je: kako je pokošeno žito, visina strnjike, ostatak mršavine, sadivanje krstova, ujednačenost i čvrstina snoplja i, naravno, brzina sudionika. Poznato je da u okolici Subotice od 1968. godine pa do danas, od kada se prati »Takmičenje risara«, postoje nepobjedivi lideri u ovom takmičenju. Lako je uočiti da su prvi, najbolji kosci iz Đurđina, no njih su po kvaliteti naslijedili kosci iz Male Bosne, s time da ima mlađih sudionika. Ove godine bit će više sudionika: iz Starog Žednika, Male Bosne, Tavankuta, Kelebije, Đurđina, Mužlje, Sajana, Gornjeg Brega i Sonte. Dužijanca je postala veoma interesantna manifestacija, kako za sela tako i za grad. Suradnja između organizacijskog odbora i seoskih organizacijskih odbora Dužijance na čelu s župnicima je veoma dobra, što doprinosi boljoj kvaliteti organiziranja ovog događaja. Dužijanca na selu ne završava samo manifestacijom u selu, nego traje duže, oni sudjeluju i na završnoj manifestaciji Dužijance u gradu. Njihovi bandaši i bandašice se predstavljaju i u gradu. U selu postoje suradnici župnika i odbor Dužijance, koji biraju bandaša i bandašicu. Oni su sada već poznati, no, uskoro će se predstaviti i nama. Glavni bandaš i bandašica se biraju tako što momci, »Čuvari Božjeg groba«, međusobno tajnim glasanjem biraju, tko će biti bandaš. Bandašicu bira katedralni župnik sa suradnicima. Ovogodišnji bandaš i bandašica su se mogli vidjeti na Tijelovskoj procesiji, a zvanično će se predstaviti u petak 6. kolovoza na »Tamburaškoj večeri«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika