Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Nogomet
Grčka na eu­rop­skom Olim­pu

Nogometaši Grčke novi su prvaci Europe pobjedom od 1:0 nad domaćinom Portugalom u velikom finalu Europskog prvenstva. Golom Charisteasa u 57. minuti Grci su pod vodstvom njemačkog izbornika Otta Rehagela učinili pravo nogomeno čudo, sam plasman u finale je već predstavljao nevjerojatno iznenađenje, i dokazali staro pravilo da u ovoj igri nema unaprijed »viđenih« pobjednika. Outsider prije početka prvenstva, reprezentacija Grčke posve zasluženo je izborila naslov najbolje na starom kontinentu pobjedama protiv Portugala (dva puta), Francuske i Češke, uz remis s Španjolcima i nevažni poraz protiv Rusije u kvalifikacijskoj skupini. Prije početka natjecanja Grčkoj su davane šanse 80:1, a u nedjelju navečer odnijeli su pokal na svoj Olimp.

Formula 1
Schu­mac­her po­nov­no pr­vi

U ovogodišnjoj sezoni Formule 1 vijest bi bila da »Schumi« nije pobijedio, ali i na utrci za VN Francuske voženu u Magny Coursu Nijemac je ponovno prvi prošao ciljem ostavivši Španjolca Alonsa iz Renaulta za cijelih 8 sekundi. Treće mjesto izborio je Barrichello, donijevši Ferrariju ponovno dva mjesta na pobjedničkom tronu. Postavlja se pitanje može li netko uopće ugroziti novi naslov apsolutnog rekordera »najbržeg cirkusa na svijetu« i apsolutnu dominaciju Ferrarija među bolidima Formule 1.

Tenis
Fe­de­rer obra­nio na­slov

Poslije Beckera i Samprasa, Švicarac Roger Federer uspio je ponoviti teniski podvig obrane najprestižnijeg svjetskog turnirskog naslova. Pobjedom nad Amerikancem Roddickom 4:6, 7:5, 7:6, 6:4 uspio je, drugi puta zaredom upisati svoje ime na zlatni pokal namijenjen najboljem u Wimbledonu. U ženskoj konkurenciji slavila je 17-godišnja Ruskinja Marija Šarapova koja je u finalu svladala Serenu Williams sa 6:1, 6:4 i prekinula njezinu dvogodišnju dominaciju.

Ma­rio za­u­sta­vljen
u po­lu­fi­na­lu

Plasmanom u polufinale Wimbledona 20-godišnji Mario Ančić postigao je najveći uspjeh profesionalne tenisačke karijere. U pomalo nesretno izgubljenom duelu za ulazak u veliko finale, 4:6, 6:4, 5:7, 5:7, propustio je šansu da se možda pridruži, sada već, legendarnom Goranu Ivaniševiću. Još jedan hrvatski tenisač, Ivo Karlović, napravio je odličan rezultat na wimbledonskoj travi, te će od ovog tjedna Hrvatska, imati čak tri igrača u TOP 50.

Stolni tenis
Bo­roč dru­ga u Chi­ca­gu

Stolnotenisačica Tamara Boroš plasirala se u finale ITTF Pro Tour turnira Otvorenog prvenstva SAD u kojemu je poražena sa 3:4 od strane singapurske igračice Weia Jia Li. Odličnim igrama tijekom turnira i ubjedljivim pobjedama najbolja hrvatska igračica pokazala je da se vraća u šampionsku formu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika