Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Počela iz­bor­na kam­pa­nja

Političke stranke bile su prve demokratske političke institucije koje su se formirale još u vrijeme postojanja komunističkih režima i koje su bile ključni akteri stvaranja demokratskih političkih poredaka.
    U Vojvodini su već početkom devedesetih godina nastale i stranke dvije nacionalne manjine – Hrvata i Mađara. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini osnovan je 1990. godine i ubrzo su osnivane podružnice i mjesne organizacije u skoro svim mjestima gdje živi značajniji broj Hrvata.

USPJESI I PORAZI: U vrijeme osnutka DSHV-a Hrvati jedini u Vojvodini nisu bili priznati kao nacionalna manjina i suočavali su se s političkim i društvenim ozračjem koje je u velikoj mjeri bilo antihrvatski obojeno. Usprkos tome DSHV je u prvim višestranačkim izborima postizao dobre rezultate.
    Najteži izborni poraz DSHV je doživio izbornom krađom socijalista na lokalnim izborima 1996. godine, kada su od četrnaest kandidata koji su ušli u drugi krug s većim brojem glasova od svojih protukandidata, naposlijetku u subotičku skupštinu ušla samo tri vijećnika DSHV-a. Na izborima 2000-te DSHV je kao i druga hrvatska stranka – Hrvatski narodni savez – bio dio DOS-a i skupa su osvojili trinaest vijećničkih mjesta u Skupštini općine Subotica i dva u Skupštini AP Vojvodine.
    Na temu predstojećih izbora razgovorali smo s predsjednikom Glavnog izbornog stožera Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Josipom Gabrićem.
IZBORI 2004.: Što se očekuje u stranci, sada kad su obje hrvatske stranke objedinile snage, od rujanskih izbora 2004.? »DSHV je od samog svog osnutka pa sve do danas sudjelovao na svim izborima i na taj način zastupao hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji. I ovom prigodom ćemo sudjelovati na lokalnim i pokrajinskim izborima koji će se održati, prema našem saznanju, 19. rujna ove godine. Izbornu kampanju smo otpočeli na našoj godišnjoj skupštini Podružnice DSHV-a Subotica, gdje smo pozvali sve delegate da se aktivno uključe u predizbornu kampanju kako bismo postigli što bolje rezultate. S obzirom da smo i posebno zainteresirani da i u drugim općinama, u kojima živi hrvatski živalj, imamo svoje predstavnike u skupštinama općina, to ćemo i na skupštini podružnice DSHV-a Sombor pozvati sve aktiviste te regije da se uključe u predizbornu kampanju i da se izbore za mjesta u skupštinama u skladu s njihovom zastupljenošću u regiji. Pored glavnog stožera formiramo i stožere za nekoliko naselja, kako bi rezultat bio što bolji. Uskoro očekujemo i prijedloge iz svih mjesnih organizacija za kandidate za vijećnike skupština općina i pokrajinske zastupnike. Za sada se ne bih mogao izjasniti o tome hoćemo li nastupati sa samostalnom listom ili u koaliciji s nekom drugom strankom. Odluku o tome donijet će Veliko vijeće DSHV-a. Zainteresirani smo za participaciju u skupštinama Subotice, Sombora, Apatina, Petrovaradina i Bača. Što se tiče izbora gradonačelnika, za sada po tom pitanju još nemamo konačan stav, pregovori su u tijeku i o tome će također odlučiti Veliko vijeće DSHV-a«, kaže Gabrić.
MIJENJATI ZAKON: Prema nekim informacijama i parlamentarni izbori se očekuju već na proljeće sljedeće godine. Na proteklim parlamentarnim izborima stranke nacionalnih manjina iz Vojvodine nisu uspjele osvojiti zastupnička mjesta u republičkoj skupštini. DSHV se zalaže za izmjenu izbornog zakona već sada na jesen, kako bi se osigurao ulazak zastupnika manjina i na ovoj razini. »Naš prijedlog bi trebao biti ugrađen u izborni zakon već tijekom jeseni, jer se izbori očekuju na proljeće. Kao stranka smo zainteresirani i za parlamentarne izbore za Skupštinu Republike Srbije, i smatramo da postojeći prijedlozi o pozitivnoj diskriminaciji koji postoje nisu realni. Očekivati da manjinska stranka sakupi 10.000 potpisa i to registriranih kako bi mogla učestvovati na izborima, je nerealno. Isto tako nerealan je i drugi prijedlog da u parlament ulazi ona manjinska stranka koja sakupi najmanje 14.000 glasova za jednog zastupnika. Smatramo da u izbornom zakonu pitanje pozitivne diskiminacije treba drugačije riješiti, odnosno, onako kako je to u okolnim zemljama riješeno, kao na primjer u Hrvatskoj, a to znači da se predvidi broj zastupnika određene nacionalne manjine i taj broj da ima siguran i direktan prolaz u Skupštinu Srbije. Smatramo da je potpuno normalno da hrvatski narod koji broji blizu 100.000 građana mora imati svog predstavnika u Skupštini Republike Srbije«, kaže Gabrić.                  

Najava događaja

01.08.2024 - Likovna kolonija Bunarić

Otvorenjem izložbe radova nastalih na prošlogodišnjem sazivu, danas (1. kolovoza) u Subotici započinje XXVIII. Međunarodna likovna kolonija Bunarić u organizaciji Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Kolonija traje do 3. kolovoza a sudjeluju slikari iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH, uz koje rade i članovi Likovnog odjela HKC-a.

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika