Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dužijan­ca u Ta­van­ku­tu

Običaj Dužijance i zahvala Bogu za uspješnu žetvu slavi se ne samo u Subotici nego i u okolnim mjestima. Do završne svečanosti »Dužijance 2004« ostalo je još nepunih mjesec dana, no prije toga u srcu i duši vrijednih ratara je želja da prije svega u svojim mjesnim župama zahvale Bogu na završenom radu i primljenim milostima.
    U nedjelju 18. srpnja u 10 sati i 30 minuta zvonila su zvona crkve u Tavankutu. Na svečanim zapregama kroz selo prošli su djeca i mladi skupa s ovogodišnjim bandašem i bandašicom. Veliku čast centralnih likova Dužijance ove godinu imali su bandaš Dragan Prćić i bandašica Elizabeta Balažević, dok su mali bandaš i bandašica Matija Merković i Dajana Svoboda.
    U svečanoj povorci ušli su u crkvu Pres-vetog Srca Isusova u Tavankutu, gdje je započela svečana sv. misa. Misno slavlje predvodio je vlč. Mirko Štefković. Uz župnika ove župe vlč. Franje Ivankovića bili su prisutni i student iz Rima vlč. Ivan Đakić, župnik iz Petrovaradina vlč. Marko Kljajić i vlč. dr. Marinko Stantić. Ovom slavlju prisustvovali su i ovogodišnji gradski bandaš i bandašica kao i članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Dub-rava« iz Aladinića, Općina Stolac iz Bosne i Hercegovine, te gosti, članovi Kulturno-umjetničkog društva »Ivan Goran Kovačić« iz Velike pokraj Požege iz Hrvatske, skupa s predstavnicima ovih KUD-ova. Bili su obučeni u narodnu nošnju svoga kraja.
    Na sv. misi bili su nazočni i ugledni gosti: potpredsjednik Skupštine općine Subotica Lazar Baraković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici dr. Jasmina Kovačević-Čavlović, predsjednik organizacijskog odora »Dužijance 2004« Grgo Kujundžić, šef ureda Hrvatske matice iseljenika iz Vukovara Silvio Jergović i predsjednik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta Branko Horvat. U svečanoj povorci oko crkve sudjelovali su svi nazočni. Ovogodišnji simbol Dužijance u Tavankutu, kalež s hostijom i grozdom izradila je Jozefa Skenderović.

Najava događaja

01.08.2024 - Likovna kolonija Bunarić

Otvorenjem izložbe radova nastalih na prošlogodišnjem sazivu, danas (1. kolovoza) u Subotici započinje XXVIII. Međunarodna likovna kolonija Bunarić u organizaciji Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Kolonija traje do 3. kolovoza a sudjeluju slikari iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH, uz koje rade i članovi Likovnog odjela HKC-a.

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika