Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ras­kri­va­nje ri­sa

Bitno je, nekako, svečan. Ris. Ovaj sadašnji. U Bačkoj. Za mnoge. Od nas. Mami lakoćom rada. I vedrošću radnika. Osobito kosaca. Nadaje se, jednostavno, kao prijemčiv… Onima koji tek radoznalo gledaju ga. I onima koji stvaralački iskušavaju ga. Svatko htio postati sudionik bi… Risa. Kad vidi slike. Ove. Od Jurige. Izvrsne. I riječi. Romićeve. Pročita. Odlične. Ovdje. U knjizi ovoj. Naslova jednostavnoga. Tek. Ris. Joj je ime.
    Istina, nije to. Baš od tako davno. To, naime, da je ris takav. Svečan. I prijemčiv. Za sve. Kao u slikama Juriginim. I Romićevim riječima. Što takav je. Drugačiji nekoć bio je. Uveliko. I u bitnome. On. Ris.
OD JUTRA RANOGA: Ranije iziskivao napor je. Ris. Recimo još i trud. Preveliki. Ruke žuljave. Tražio je. I starih i mladih. I muških i ženskih. Od jutra ranoga. Do mraka kasnoga. Najteži posao bio je to. U godini svoj. I rađen je. Bez prigovora. I mrzovolje. Velike. A u »srid kanikule«. Marno. Usprkos svemu. Rađen je. Ris. Takav. Znalo se – život daje. On. Tako. Samo se risom »kruv mogo čekat«. Bezbrižno. »Cile« zime. Do »lita«. I sakralno nosi (o je) zato. U sebi. Ris. »Kruvonosan«. Taj. Takav. Težak.
    A danas, rekosmo, to više nije. U svemu baš tako. Tehnika je uveliko zamijenila. Čovjeka. I njegov rad. Olakšala. Kao suvišno, uklonila je. Ona napor. Mnogih. Počesto. U mnogočem. U radovima. Oko zemlje. Onaj zajednički, recimo. Te ih danas nema. Ni prevelika truda. Ni rada više ljudi. Na istom pos-lu. Zajedno. Odjednom. U risu, na prim-jer. A nema ni Juriga. Ni Romića. Često. Svagdje. Da o tomu izvješćuju. Slikom i riječju.
    A nema ni mnogo sakralnosti. U svemu tomu. Oko risa. I »kruva«. Danas. I ovdje. A tako, izgubljene su i mnoge draži. Svega. Pa i risa. Mnogovrsne draži. Velikoga rada. Toga. Mnogih. Odjednom. Zajedno na – osiguranju hrane.
    Na djelu je nestanak. Ne Jurige i Romića. Već draži oko svega toga. Nestade stoga i onoga sakralnoga. Ali i čovjeka u središtu. Ukorijenjenoga. Na strništa, naravno. Ovdašnja. Bačka. Paorska. Bunjevačka. Nema. Obesredišten je. Tehnika i »novci« u »sridini«. Su.
SJEĆANJA NA NESTALO: Pa ipak, ono izgubljeno a drago ipak mami. Viševrsno. Stalno. I snažno. Nestalo. Privlači, jednostavno, ono. To nedostajuće. A vrijedno… Mamljivo nekako. Je. Zato se to i mora prizivati. U sadašnjost, napose. Ono što privlači. Tako. Jer, drago se konzervira. Ritualom prikaza. Ponajbolje. Sada. I ovdje. Pokazno. Je. Sjećanja na nestalo, a vrijedno učvršćuje. Se. Nekako, jednostavno, svetkovinama. Takvim. Dužijancama našim. Ovdašnjim. Što upriličuju se. I ris je sada takav. Tek priređuje se. A priredba je njegova svečana. Po naravi. Uobičajeno jednom. Na njivi. U godini. Početkom »kanikule«. U glavnom za Dužijance, rekosmo. Ovdje. Oko Subotice. Organizira se tada priredba drame risa. Tek podsjećanja radi. Na naporno nekdašnje. Što vrijedno. Je. I izgubljeno. A sakralno bijaše. Tako se, kazasmo već, sjećanje na vrijedno hrani. Poglavito kod mladih. Krijepi se, jednostavno, život tako vrijednoga…
    I fotografijom? Dakako. Može se. Tek se ono još više rasplamsava. Tako. Njome. Svuda. Gdje majstora. I mjesta za to ima. Osobito. Još mnogovrsnije draži pobuđuje. Ona. Majstorska fotografija. Jurigina, napose. Što zna se. Već. U Subotici. Zbog Subotice. I žitelja njezinih. Jer, sjećanja na vrijedno. A izgubljeno. Ona budi. Raskriva. Oku običnom ono skriveno. Fotografija. Jurigina. Budući da njom se dobiva okvir lijepoga. Na slikama Juriginim, rekosmo, osobito. I napose. Ponovno.
ZLATNI OKVIR LJEPOTE: To nije ništa. Novo. Od Jurige, dakako. Znan je. On. Već odveć. Dobro. Preznan. Ovdje. I šire. Po tomu. Onaj je to što Subotici okom daje zlatni okvir ljepote. Često. I dugo. A takav i Romić biva. Počesto već. Istina, riječima. Svojim. Od predaka baštinjenim… A ono je lijepo ipak bilo skriveno… Ponavljamo. To ponovno. I ovdje. Ono lijepo. Na njivi. U radu risara. Na risu. Skrivalo se. Do Dužijanci. I priredbi njezinih. Ali još više i majstora naših. Što raskrivahu…
    Jer, izlazak na vidjelo. Svega toga. Je važno. A ovisi. O mnogo čemu. O oku ponajviše. Ali i o jeziku. Jer to skriveno skriva se. Stalno. Najčešće. A čovjek je onaj koji gdjegdje daje. Izaći skrivenome. I lijepome. Na vidjelo. Raskriva on. Unajmanje dvovrsno. Je. Otkrivanje. Ovdje. Lijepoga. Može biti okom. I jezikom. Vidimo u knjizi. Ovoj. Za jedno ovdje mari Augustin. Juriga. Za drugo onaj zlatni. Romić. Zlatko. To vidimo. Ovdje. Čitamo. U knjizi ovoj. Lijepoj. Na način ovaj. Zavidan. Po mnogo čemu. Zbog mnogo čega. Zbog mnogih. Nas napose. Jer, ne znamo. Mnogo. O skrivenim ljepotama. Risa. Do raskrivanja slikama. I riječima. Ovima. Što stoje pred nama. Uhvaćenim. Okom. I jezikom. Juriginim. I Romićevim. Po radi nas. I draži naših. Zajedničkih. Podsjećanja radi. Više na sakralnost. I na ono prijašnje. U i oko risa.

Najava događaja

01.08.2024 - Likovna kolonija Bunarić

Otvorenjem izložbe radova nastalih na prošlogodišnjem sazivu, danas (1. kolovoza) u Subotici započinje XXVIII. Međunarodna likovna kolonija Bunarić u organizaciji Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Kolonija traje do 3. kolovoza a sudjeluju slikari iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH, uz koje rade i članovi Likovnog odjela HKC-a.

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika