Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U Voj­vo­di­ni skupa, u Su­bo­ti­ci svat­ko sa­mo­stal­no

Na posljednjoj sjednici Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini održanoj pred raspisivanje lokalnih izbora, vijećnici u punom sastavu odlučivali su o izlasku na izbore – samos-talno ili u koaliciji s drugim strankama. Kao potencijalni koalicijski partneri, s kojima su u više navrata u posljednjih mjesec dana vođeni razgovori, bili su Savez vojvođanskih Mađara te Demokratska stranka.
    Iako se kao optimalna koalicija za sve tri stranke, kako na pokrajinskoj tako i na lokalnoj razini »ocrtavala« trojna koalicija DSHV-SVM-DS, do posljednjeg je dana kamen spoticanja bila Subotica. Naime, postignut je principijelni sporazum da se na pokrajinskoj razini ide u trojnoj koaliciji s jednom, zajedničkom listom pod nazivom Za europsku Vojvodinu. U općinama Sombor i Apatin također je trojna koalicija u principu dogovorena, ali je pitanje koalicije na lokalnim izborima u Subotici ostalo neriješeno. U četvrtak je stoga Vijeće DSHV-a odlučivalo hoće li samostalno ili u koaliciji na izbore, naravno pod uvjetom da se postigne sporazum s druge dvije stranke.
POKRAJINSKI IZBORI: Glede pokrajinskih izbora i novog izbornog sustava koji je predložilo Izvršno vijeće AP Vojvodine, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je iznio kako je predloženi izborni sustav nepovoljan za manje brojne nacionalne manjine, odnosno za stranke koje zastupaju njihove interese. Za izbornu listu je naime potrebno osigurati 6.000 potpisa te prijeći izborni prag od pet posto. S obzirom da u Vojvodini ima 1,6 milijuna glasača, a hrvatska zajednica se u odnosu na popis od 1991. drastično smanjila, teško je moguće da DSHV prijeđe izborni prag.
    Predsjednik subotičke podružnice Martin Bačić je pak istakao kako bi Vojvodina prva morala biti ta koja će uvažavati proceduru zaštite posebnih prava građana i manjinskih prava, te bi trebala osigurati pozitivnu diskriminaciju za nacionalne manjine. Potpredsjednik DSHV-a Josip Pekanović je u zaključku rasprave po ovom pitanju predložio da se Skupštini APV uputi pismeni zahtjev kojim se traži da se za Hrvate i ostale nacionalne manjine u Vojvodini osigura pozitivna diskriminacija na pokrajinskim izborima, što je jednoglasno usvojeno. Međutim, budući da je za korjenite izmjene predloženog izbornog sustava kasno, u izbornu utrku će se ove godine najvjerojatnije ići po novim pravilima.
NOVA PRAVILA IZBORA: Dvije su suštinske promjene u novom izbornom modelu. Kao prvo, umjesto većinskog sus-tava sada će se zastupnici birati kombiniranim sustavom, a kao drugo, promijenjene su i izborne jedinice, tako da ih umjesto nekadašnjih 120 sada ima 60. Kombinirani sustav podrazumijeva da se 120 zastupnika buduće Skupštine bira na dva načina: prvih 60 bira se proporcionalnim sustavom »s liste«, a drugih 60 zastupnika većinskim sustavom – »čovjek protiv čovjeka«, gdje će, ako niti jedan kandidat ne prođe u prvom krugu, u drugom krugu biti dva kandidata a ne kao što je to ranije bilo – tri.
    Kako je iznijeto na sjednici, s koalicijskim partnerima DS-om i SVM-om postignut je sporazum da se na pokrajinske izbore ide s jednom listom, te su za kandidate DSHV-a osigurana dva mjesta na zajedničkoj listi (Dujo Runje među prvih pet, te Stipan Stantić kao osamnaesti na listi). Koalicija će također podržati i dva kandidata, jednog u Subotici i jednog u Somboru, koji će u izbornu utrku ići prema većinskom sustavu. Vijećnici su odlučili da će to biti Petar Kuntić u izbornoj jedinici Gat-Ker-Mali Bajmok-Bajmok-Stari Žednik-Mala Bosna-Tavankut, te Josip Pekanović u izbornoj jedinici Općine Sombor koja obuhvata Bački Monoštor, Bački Brijeg, Novu varoš, Kolut, Bezdan, Rastinu i Gakovo.
LOKALNI IZBORI: Kako je izvijestio predsjednik Podružnice Sombor Joza Kolar, u ovoj je Općini postignut dobar sporazum s DS-om i SVM-om jer se procjenjuje »da smo jedni drugima potrebni kako bismo postigli dobar rezultat«. Prema sporazumu, u Općini Apatin bit će tri a u Somboru pet kandidata iz redova DSHV-a na zajedničkim listama, a u ovim općinama i DSHV i SVM podržat će kandidata Demokratske stranke za predsjednika Skupštine općine tj. gradonačelnika. »U Somboru je postignut koalicijski sporazum između DSHV-a, SVM-a i DS-a o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima za SO Sombor. Izlazimo na izbore s kompletnom listom i očekujemo da će naša koalicija imati mogućnost da dobije većinu glasova, te da ćemo zajednički formirati tijela u Skupštini općine Sombor. Prema sporazumu, nama će pripasti pet vijećničkih mjesta u skupštinama općina Sombor i Apatin, a mi podržavamo prijedloge DS-a za gradonačelnike u ovim općinama, a očekujemo i tražit ćemo i udio u izvršnoj vlasti i već koliko sutra nastavljamo pregovore.«
SUBOTICA: U Subotici je ipak, izgleda, druga priča, pa se tako trojna koalicija nije uspjela oformiti zbog, kako je rečeno, nes-premnosti Demokratske stranke da podrži kandidata SVM-a za gradonačelnika, te nerealne procjene od strane DS-a o raspodjeli mandata na zajedničkoj listi kandidata ove tri stranke. Naime, DS je tražio 19 mjesta za sebe a 15 za DSHV, dok bi SVM-u pripalo 33 na zajedničkoj listi od 67 kandidata. S obzirom na dosadašnje izborne rezultate u Subotici, ovakav je razmjer za DSHV neprihvatljiv, ocijenili su vijećnici.
    Kako je rekao Josip Gabrić, središnji problem u Subotici je što nas već duže vrijeme napadaju kako u Subotici vladaju nacionalne manjine, i tim napadima je cilj »razbiti« dugogodišnju dvojnu koaliciju Mađara i Hrvata, a »činjenica je da tu žive nacionalne manjine pa je onda logično i da vladaju. Glupost je napadati nekoga što je iz nacionalne stranke, jer svaki će se vijećnik zalagati za razvoj Subotice prije svega, pa i onda ako je iz stranke s nacionalnim predznakom. Njihov je glavni adut da nacionalne stranke ne mogu vladati, a zaboravljaju da živimo u gradu u kojem većinsko stanovništvo čine nacionalne manjine«, kazao je Gab-rić i dodao kako nacionalni predznak mora biti prisutan kad se radi o stranci koja zastupa određenu nacionalnu zajednicu, ali to ne znači da se sve svodi na nacionalno i da članovi takve stranke ne znaju biti građanski orijentirani kao što se to imputira.
    Prema Gabriću, radi se o određenom podcjenjivanju, gdje je u jednoj takvoj igri teško postići sporazum. S obzirom na neprihvatljivu »ponudu« DS-a, ostalo je da se razmatra samo hoće li se ići samos-talno ili u koaliciji sa SVM-om. U diskusiji su prevladavala mišljenja kako je koalicija sa SVM-om bolje rješenje, ali je postojala i određena rezerva hoće li se uspjeti formirati i ova dvojna koalicija. Uz četiri glasa protiv izglasano je da se, ukoliko za to postoji volja i od strane SVM-a, formira zajednička lista, a da ispred DSHV-a nositelj liste bude predsjednik Podružnice Subotica Martin Bačić.

KRITIČKI TONOVI: Vijećnici DSHV-a razmatrali su i neka pitanja o kojima još uvijek, iako je došlo do ujedinjenja dviju stranaka, u samom Hrvatskom nacionalnom vijeću ne postoji suglasnost, kao što je pitanje upisa prvaka u odjele na hrvatskom jeziku, pitanje izbora glavnog i odgovornog urednika Programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice, te pitanja djelotvornosti rada HNV-a u cjelini. Na sjednici je procijenjeno da HNV pokazuje tromost u radu te da u pojedinim slučajevima nenadležna tijela daju svoja mišljenja, i da u cjelini gledano Vijeće kao takvo ne funkcionira, te je izražena bojazan da ne postoji spremnost kod svih hrvatskih institucija da daju svoj doprinos u postizanju što boljeg rezultata jedine hrvatske stranke na predstojećim izborima.
    Na kraju su vijećnici nakon kraće dis-kusije usvojili kodeks ponašanja predstavnika DSHV-a, koji stupa na snagu danom raspisivanja lokalnih izbora i kojim se svi predstavnici DSHV-a u tijelima u koja su izabrani ili delegirani, obvezuju na redovito sudjelovanje u radu tih tijela, poštivanje smjernica stranke prigodom glasovanja, poštivanje obveza prema koalicijskim partnerima i dogovorima, te obvezu izdvajanja u stranački fond deset posto od prihoda koji ostvaruju na funkcijama gdje ih delegira DSHV. Rasprava se vodila jedino oko članka o tome tko sve može predstavljati stranku, te je odlučeno da se, u iznimnim slučajevima kada netko tko nije član predstavlja stranku, s njime potpisuje sporazum kojim se takva osoba obvezuje na prihvaćanje kodeksa koji važi za sve članove.   

Najava događaja

01.08.2024 - Likovna kolonija Bunarić

Otvorenjem izložbe radova nastalih na prošlogodišnjem sazivu, danas (1. kolovoza) u Subotici započinje XXVIII. Međunarodna likovna kolonija Bunarić u organizaciji Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Kolonija traje do 3. kolovoza a sudjeluju slikari iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH, uz koje rade i članovi Likovnog odjela HKC-a.

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika