Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vi­so­ki stu­panj et­no­kul­tu­re gra­da

Prošle godine 1. rujna, na Dan grada Subotice, ispod Gradske kuće u Subotici otvorena je Galerija-Suvenirnica. Lokalna samouprava, odnosno Izvršni odbor SO na čelu s predsjednikom Árpádom Pappom, donio je odluku da se taj prostor iskoristi za gradsku Galeriju-Suvenirnicu.
    Već duži period ta ideja je osmišljavana, ali ona se ostvarila tek prošle godine. Tada se za kratko vrijeme renovirala ova prostorija i dobila je ime Galerija-Suvenirnica. Glavni cilj ove Galerije jest očuvanje tradicije i kulture žitelja ovoga grada.
TRADICIJA ZA BUDUĆNOST: »Sam naziv, Galerija-Suvenirnica, govori o tome kako naš grad želi prikazati, kako sugrađanima tako i svima onima koji dolaze u Suboticu ili na Palić, našu kulturu i bogatstvo kulturne baštine. Otvaranjem Suvenirnice obogaćena je turistička ponuda našeg grada«, kaže Dejan Kovač koji je uposlen u ovoj Galeriji. Galerija sama po sebi ima galerijsku funkciju, tu se održavaju izložbe raznih umjetnika, prvenstveno umjetnika amatera. Suvenirnica je prvenstveno zamišljena tako da se u njoj nađu slike i radovi od slame, da to bude poseban suvenir ovoga grada.
    »Svima je poznato da su naše slamarke jedinstvene u Europi. I u drugim krajevima žene se bave slamarstvom, ali ne na ovakav način i ne na temu koja nam je svima dobro poznata. Grad je dužan prikazati slamarstvo na najbolji način u ovoj Galeriji, jer slamarke to zaslužuju. Želja nam je da rad naših slamarki 365 dana u godini bude prisutan u našoj Galeriji«, kaže Dejan Kovač.
    Pokraj toga, pokazala se potreba i za ostalim suvenirima, raznih oblika, te u Galeriji– Suvenirnici sada već ima raznih predmeta, od različitih materijala. Jedna od zanimljivosti jesu i predmeti od kukuruzovine. Nadalje, tu su i knjige iz oblasti kulture, etnologije i povijesti Subotice. Knjige zastupljene u Suvenirnici su na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku. Zastupljena je i glazba koja je vezana za ovo podneblje. Kako nam je rekao Dejan Kovač, imaju posebnih i rijetkih predmeta koji uvijek nekog privuku, kao i neke stare etnološke predmete.
SURADNJA: »Gradski muzej je veoma zainteresiran za ovaj prostor i puno pomaže Galeriji«, naglašava Dejan Kovač. »Osobe koje vode Galeriju uglavnom su etnolozi i povjes-ničari umjetnosti. Ne postoji mogućnost da svatko izlaže ono što želi, nego predmeti moraju proći određenu komisiju. Sve su to pokazatelji da u Subotici postoji visok stupanj kulture i etnokulture grada, kao i međusobne suradnje koja postoji između Gradskog muzeja i Galerije. U zajedničkom planu s Gradskim muzejom postoji želja da se sugrađani i gosti upoznaju s povijesti grada i ovoga prostora. U Galeriji su izloženim radovima i djelima zastupljene sve nacionalnosti čiji pripadnici žive u gradu. U cilju nam je da Galerija prezentira sve etničke zajednice, jer je Subotica poznata kao multietnički grad. Tu imamo mogućnost prikazati povijest kulturnog naslijeđa svih naroda koji žive u našem gradu. Gradski muzej i Galerija žele zajedno nastupati u prikazu svega onoga što posjeduje Gradski muzej, i ne samo muzej nego i svi naši sugrađani. Galerija poziva sve one koji još uvijek imaju starih stvari, da sudjeluju u toj ideji, jer svi mi želimo sačuvati našu tradiciju i vrednote naših predaka. Takva mogućnost suradnje sa sugrađanima je moguća i vrata su svima otvorena, to je bit ove Galerije. Kroz takve predmete stranci bolje upoznaju našu kulturu, naše običaje i vrijednosti«, kaže Dejan Kovač.
    Dejan Kovač je inače i zaljubljenik aranžiranja izloga, te se ovom prilikom i on natječe s ostalim aranžerima izloga uoči centralne proslave »Dužijanca 2004.«. »Meni je čast da mogu pod Gradskom kućom i u ovoj Galeriji aranžirati izlog. Urađena su dva simbolična izloga, a sugrađani će dati svoje kritike ili pohvale«, kaže Kovač.

Najava događaja

01.08.2024 - Likovna kolonija Bunarić

Otvorenjem izložbe radova nastalih na prošlogodišnjem sazivu, danas (1. kolovoza) u Subotici započinje XXVIII. Međunarodna likovna kolonija Bunarić u organizaciji Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Kolonija traje do 3. kolovoza a sudjeluju slikari iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH, uz koje rade i članovi Likovnog odjela HKC-a.

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika