Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Knji­ga ko­ji vr­vi po­vi­je­snim vre­li­ma

Promocija knjige Marka Kljajića «Sveti Juraj u Petrovaradinu» održana je 31. srpnja u Vikarijatu srijemskom, u rezidenciji biskupa đakovačko-srijemskog mons. Đure Gašparovića u Petrovaradinu pod pokroviteljstvom Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva «Jelačić» iz ovoga mjesta na Dunavu. Na promociji su uz autora sudjelovali i recenzenti knjige Zdenko Samaržija i Tomislav Bašić Palković, dok je voditelj programa bio jedan od potpredsjednika HKPD «Jelačić» Davor Martinčić.
    Na početku programa, domaćin ove promocije mons. Đuro Gašparović, pozdravio je ispred HKPD «Jelačić» brojnu publiku i sudionike programa, a skupu se obratio i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović, koji je tom prigodom istaknuo kako HNV želi pomagati rad svih hrvatskih udruga u Vojvodini, dok je o autoru knjige vlč. Marku Kljajiću rekao kako je on «čovjek koji svojim knjigama daje svjedočanstvo o povijesti, kulturi, ali i o stradanju hrvatske manjinske nacionalne zajednice na ovim prostorima». Na promociji su pored predsjednika Vijeća mr. Ivanovića, prisustvovali i dopredsjednici HNV-a mr. Mato Groznica, Branko Horvat, Josip Pekanović i Stipan Šimunov, kao i tajnik Vijeća Ladislav Suknović i predsjednik Odbora za kulturu HNV-a Stipan Stipić.
O POVIJESNIM PRILIKAMA I GRADNJI CRKVE: Program promocije se nastavio glazbenom točkom. Đuro Rajković je na klaviru odsvirao i otpjevao pjesmu opata Ilije Okrugića (1827.-1897.) «Domovina slatko milovanje» koju je harmonizirao Stanislav Preprek, nakon čega je Davor Martinčić govorio o autoru knjige i povijesti Petrovaradina. «Vlč. Marko Kljajić župnik je Župe svetog Roka i svetog Jurja u Petrovardinu već devetnaest godina, a suupravitelj je svetišta Gospe Tekijske, najvećeg okupljališta katolika na ovim srijemskim prostorima. Vlč. Kljajić posvetio se među ostalim i izučavanju povijesti Petrovardina i rezultat tog njegovog rada je knjiga ‘Sveti Juraj u Petrovaradinu’, koju promoviramo. Turski prodori u Ugarsku i austrijske zemlje išli su preko Petrovaradina, a nakon što su Turci 1688. godine napustili srednje-vjekovnu Petrovaradinsku utvrdu, počet će se raditi na što boljem utvrđivanju Petrovaradina. Prisutni isusovci u Petrovaradinu obavljali su župničke poslove, iako nije postojala župa. Treba reći kako je s isusovcima i franjevcima stizao i narod i tako je nastao Petrovaradin. Isusovci su radili u početku i u svojstvu vojnih kapelana. U to vrijeme ovaj kraj je bio siromašan, ali su isusovci počeli zidati Crkvu svetog Jurja. Starješina Isusovačke misije bio je u to vrijeme otac Ivan Farkaš, a godine 1701. svečano je u Crkvi proslavljeno Ignacijevo, čime je Crkva počela primati župljane«, rekao je Davor Martinčić, a potom je o radu i knjizi vlč. Marka Kljajića govorio recenzent knjige Zdenko Samaržija.
PREPOZNATLJIV STIL AUTORA: «Kada mi je vlč. Marko Kljajić rekao da piše o Crkvi svetog Jurja veoma me zainteresirao, jer je ovo povijesno područje terra incognita, dakle neistraženo i nepoznato. Napeto sam se osjećao kada sam dobio rukopis. Počeo sam ga čitati kako bih video je li što ispušteno, ali sam bio prijatno iznenađen, jer nakon nekoliko sati čitanja utvrdio sam kako autor nije ništa propustio. Knjiga vrvi povijesnim vrelima, a autor je uspio prenijeti i onodobni duh vremena kada se crkva gradila, a trebao je silan trud i energija da se ona sagradi, postavi zvono i oltari, kao i da ta crkva dobije onaj štih što ga ima. Ljudi se umaraju, ali nisu klonuli duhom, a sve je to autor uspio prenijeti u svojoj knjizi, koja neće trebati ‘popravljeno’ izdanje. Marko Kljajić napravio je ovom knjigom ‘monumentalnu minijaturu’. I ova knjiga dokazuje kako je stil pisanja Marka Kljajića prepoznatljiv. Osim što je skinuo one graditeljske i duhovne slojeve i uspješno ih predočio, autor je knjigom ‘Sveti Juraj u Petrovaradinu’ napravio korak k sintezi civilizacije Hrvata na ovom području. Nadam se kako će ovo djelo biti inicijalna kapisla za sve one koji će dalje istraživati o Crkvi svetog Jurja, a također ova knjiga je ujedno i nacrt za svako daljnje istraživanje strukture življenja civilizacije Hrvata u Srijemu», rekao je Zdenko Samardžija i naglasio kako je historiografska djelatnost Marka Kljajića primarno egdotička, jer sve knjige koje je objavio sadrže brojna dokumenta koja su povijesni izvori.
    Tako je i u djelu «Sveti Juraj u Petrovaradinu» autor više od polovice knjige posvetio prezentaciji povijesne građe. »Knjiga sadrži obilje podataka iz nepubliciranih izvora, a autor je oteo od zaborava i nekoliko priča koje su vezane za Crkvu svetog Jurja. Dakle, uz historiografski dio, ova knjiga sadrži i priče o sudbinama Petrovaradinaca vezanih za Crkvu svetog Jurja. Svi oni koji su spomenuti imaju mjesto u kontekstu knjige.  U njoj se isprepliću znanstveno, egdotičko i poetičko«, rekao je Zdenko Samaržija.
ŠIROKA PANORAMA DUHOVNE KULTURE: Autor knjige Marko Kljajić rekao je kako smatra da je ovom knjigom odužio svoj dug Petrovaradinu u kojem već dugo živi, a na pitanje mons. Đure Gašparovića kako je uspio spojiti svoj pastoralni rad s onim historiografskim, odgovorio je kako je mnogo radio noću dok je pisao ovu knjigu, a u sakupljanju fototeke Petrovaradina kojeg više nema, pomogli su mu i župljani, a također je sakupio i životom ispričan materijal o sudbinama Petrovaradinaca.
    Nakon autora, na promociji je govorio i drugi recenzent knjige Tomislav Bašić Palković, koji je među ostalim rekao kako se kronike bave poviješću, a Marko Kljajić je ovom knjigom svoju kroničarsku vizuru sveo na sakralni objekt, Crkvu svetog Jurja, objekt koji vrvi događajima koji su situirani u prostor, jer autor je iz vizure sakralnog objekta obuhvatio životnu povijest Petrovaradina. «Pokraj široke panorame duhovne kulture, u knjizi ima mnogo jada i gorčine sadržane u pričama Petrovaradinaca», rekao je Tomislav Bašić Palković.
    Tijekom promocije mr. Mato Groznica je rekao kako je za njega autor knjige vlč. Marko Kljajić uzor, jer  živi posvećenim životom, a potom je postavio pitanje o tome koliko je svećenički poziv utjecao na sadržaj knjige. Mišljenje o tome je iznio Zdenko Samardžija, koji je rekao kako je vlč. Kljajić u knjizi dotaknuo i duhovnost i ljudsku muku i graditelje i slikare i u svemu tome je pronašao izuzetnu mjeru, te ga i ovo djelo potvrđuje kao historiografa i egdotičara.
    Za riječ se javio i Petar Mudri, koji je u ime lokalne samouprave pozdravio izlazak knjige »Sveti Juraj u Petrovaradinu« kao značajan izdavački pothvat, nakon čega je voditelj programa Davor Martinčić pročitao otvoreno pismo od župljana upućeno vlč. Marku Kljajiću, u kojemu mu se župljani zahvaljuju za njegovo pastoralno djelovanje kao župnika u Petrovaradinu, jer vlč. Kljajić uskoro odlazi u Novi Beograd, gdje će djelovati kao župnik u Župi svetog Ivana Kapistrana. Vlč. Kljajić se zahvalio svojim župljanima na otvorenom pismu, a potom je na koncu promocije Đuro Rajković na klaviru odsvirao kompoziciju Isaka Albeniza »Tango«.

Najava događaja

01.08.2024 - Likovna kolonija Bunarić

Otvorenjem izložbe radova nastalih na prošlogodišnjem sazivu, danas (1. kolovoza) u Subotici započinje XXVIII. Međunarodna likovna kolonija Bunarić u organizaciji Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Kolonija traje do 3. kolovoza a sudjeluju slikari iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH, uz koje rade i članovi Likovnog odjela HKC-a.

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika