Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

KRUP­NI KA­PI­TAL – KRUP­NI KRI­MI­NAL

Antieuropski lobi je taj koji zapravo upravlja državom. Na žalost, to je još jedan pokazatelj da se nedostatak političke volje, spremnosti i želje u Podgorici i Beogradu da idu ka EU i implementiraju standarde EU ne može nadomjestiti i da se, praktički, daje  signal Bruxellesu da će, ukoliko ima namjeru integrirati SiCG i Kosovo u EU, morati poduzeti malo konkretnije mjere i da na neki drugi način pokuša otpočeti ovaj proces, jer je očigledno da i u Srbiji i u Crnoj Gori postoje moćne strukture koje se kreću oko krupnog kapitala, krupnog kriminala i krupne politike kojima odgovara status quo i koji su veoma zabrinuti činjenicom da će se jednoga dana morati suočiti s veoma strogim europskim standardima koje bi mogle ugroziti njihove monopolske pozicije i profitabilne poslove. Nebojša Medojević, direktor podgoričkog Centra za tranziciju, B92, 16. kolovoza

EROT­SKA JU­GO­NO­STAL­GI­JA

Srpsko-hrvatsko izdanje američkog časopisa »Playboy« posljednjih je mjeseci objavljujući obnažene slike nekih od najvećih sex simbola bivše zajedničke države napravio nezapamćenu »reintegraciju« medijskog prostora nekadašnje Jugoslavije. Skidanje Suzane Mančić, predratne televizijske voditeljice i, nesumnjivo, jedne od najatraktivnijih srpskih dama, i objavljivanje njenih provokativnih fotografija u »Playboyu« posljednjih je dana izazvalo pravu čitalačku pomamu od Vardara pa do Triglava. Gola Suzana Mančić u nemogućoj misiji srpsko-hrvatskog pomirenja. Slobodna Bosna, 12. kolovoza.

KRAT­KO­VJE­KI SI­JAM­SKI VE­SE­LJAK

Ova državna zajednica, oročena na tri godine – nije imala himnu. Još je nema, a hoće li je i kada dobiti – ne zna se. Može biti da svečana pjesma zajedničke države bude posmrče, melodija tužbalica nastala taman da veselim lelekom obznani kraj političke, poetske i glazbene parodije. Zbog toga se možda i krenulo s komičnim opitom: lijepljenje pjesme na pjesmu, kidanje pa sastavljanje, sječa udova kako bi se prišile glave i dobio kratkovjeki sijamski veseljak. Nešto najtužnije, dakle, što se moglo smisliti u državnoj kirurgiji, kompilacija ravna najboljim satiričnim idejama. Utoliko bolja što su zajednički svečani umjetnici sve to radili smrtno ozbiljno. Da stvar nije predviđena za emotivno ushićenje, moglo je biti mnogo veselja. Ljubodrag Stojadinović, Politika, 15. kolovoza

KEN­TA­UR­SKA DRŽAVA

Prvi EUropljani su postali EUropljani kada su smogli umnu snagu i odlučnost srca da se otrgnu od omamne sile vlastitog mitskog mišljenja, kako bi u sebi otkrili cijeli jedan novi kozmos smisla logičkog mišljenja, koji će svim stranama njihovog života davati novi smisao. Mi se još nismo otrgli od te sile. Zato i glavinjamo kroz prostor i vrijeme poput krdnih životinja. I Državna Zajednica Crne Gore i Srbije u kojoj, tobože, živimo, nije ništa drugo nego mjera naše opće posvađanosti s logikom. Ona je golemi i glupi logički paradoks. Svrha i smisao njezinog nastanka, postojanja i budućeg trajanja sabiralište je fundamentalnih logičkih grešaka. »Misaone« strategije argumentiranja razloga njezinog nastajanja i postojanja, kojima se služe svi oni koji su sudjelovali u stvaranju i održavanju u životu ove kentaurske države, zaslužuju jednu veliku povijesnu i školsku jedinicu iz logike. Milenko A. Perović, podgorički Monitor, 13. kolovoza

Crnogorski ustaša

U prijedlogu himne SiCG nema Njegoša, »najmudrije srpske glave«, navodno stoga što je originalni tekst za »Oj, svijetla majska zoro« napisao Sekula Drljević 1937. i u tih se 16 stihova nigdje ne spominje Njegoš. Tvrdi se da su stihove o Njegošu, Kosovu i Obilićima dodali srpski nacionalisti, jer je Drljević bio crnogorski nacionalist blizak Hrvatima. Dio beogradskog tiska Drljevića je proglasio »crnogorskim ustašom odgovornim za genocid nad Srbima«, a skladbu »Oj, svijetla majska zoro« smatra »kavanskom poskočicom«. Davor Pašalić, »Nacional«, 10. kolovoza

Najava događaja

01.08.2024 - Likovna kolonija Bunarić

Otvorenjem izložbe radova nastalih na prošlogodišnjem sazivu, danas (1. kolovoza) u Subotici započinje XXVIII. Međunarodna likovna kolonija Bunarić u organizaciji Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Kolonija traje do 3. kolovoza a sudjeluju slikari iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH, uz koje rade i članovi Likovnog odjela HKC-a.

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika