Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tra­ži­mo isti tret­man u me­di­ji­ma

Predsjedništvo Hrvatske bunjevačko-šokačke stranke na svojoj redovitoj sjednici održanoj 9. kolovoza 2004. godine između ostalog razmatralo je favorizirajuće predizborno promidžbeno medijsko publiciranje stavova DSHV-a, koje tako nesebično i velikodušno interpretirate na stranicama tjednika »Hrvatska riječ«, koji bi trebao ravnopravno zastupati stavove i HBŠS, kao legitimnog predstavnika jednog dijela hrvatskog korpusa, koji obitava na ovim vojvođanskim prostorima.
    O čemu se radi gospodo?!
    Radi se o tome da Vi permanentno u posljednja tri broja Hrvatske riječi pristrano pišete i promovirate predizborne aktivnosti naše »sestrinske« stranke (DSHV-a), dok istovremeno ignorirate iste takve stavove i ciljeve ove stranke, valjda smatrajući da smo mi neka marginalna stranka, tek osnovana, koja nema što ponuditi na »tržištu« predizbornih događanja koja su uveliko već u tijeku. Draga braćo, ilustracije radi, predočavamo Vam kraću »kroki« analizu napisa koje ste, nadamo se, ne po sistemu plaćenih napisa, objavili u Vaša posljednja tri broja.
    Primjerice, u Hrvatskoj riječi broj 77 od 23. srpnja 2004. godine objavili ste napise na pune tri stranice, pod sljedećim naslovima: »Počela izborna kampanja« (6. strana) novinarke Jasminke Dulić o DSHV-u: »Mijenja se izborni zakon u Vojvodini«, koji doduše nije u kontekstu promidžbe te stranke (DSHV) ali je u toj funkciji,
    »Skupa na pokrajinske izbore« i nadnaslovom »Predizborni pregovori DS-a i DSHV-a«, bez potpisa novinara, što asocira da je to članak uredništva, odnosno glavnog i odgovornog urednika (7. strana).
    Nadalje, na sljedećoj stranici objavili ste napis pod naslovom »Ne prepustiti drugima da odlučuju umjesto Hrvata« i nadnaslovom »Izborna skupština Podružnice DSHV-a u Somboru«.
    Na istoj stranici objavili ste napis »Samo skupa smo jaki« kroz izjavu Joze Kolara, predsjednika Podružnice DSHV-a u Somboru.
    Također ste kroz vijesti na istoj stranici objavili kraće napise s naslovima:
    »Sjednica Vijeća i Predsjedništva« (misli se na DSHV), »Sjednica Podružnice Subotica« – (misli se na podružnicu DSHV-a).
    »Serijal« o Vašoj pristranosti samo jednoj stranci (čitaj DSHV) nastavlja se i u sljedećem broju vašeg cijenjenog tjednika, (broj 78 od 30. srpnja 2004. godine, gdje na 10. i 11. stranici objavljujete članak pod naslovom: »Izbori u Subotici od ključne važnosti« s nadnaslovom »Sjednica Podružnice Subotica« vaše novinarke Jasminke Dulić. Na istoj stranici objavljujete izdvojenu vijest pod naslovom »Proslava obljetnice« (misli se, naravno, i ovoga puta na DSHV).
    Na idućim stranicama (12., 13. i 14.) objavili ste opširan intervju s gospodinom Jozom Kolarom, privatnim poduzetnikom, vijećnikom HNV-a i predsjednikom Podružnice DSHV-a u Somboru, kako ste ga Vi pod tim sloganom u nadnaslovu predstavili.
    U istom broju na 17. stranici objavili ste škrtu informaciju, uokvirenu pod naslovom (HBŠS na lokalnim izborima samostalno) sa sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora te stranke, u deset redaka, a prema izvornom priopćenju te stranke, sa sjednice spomenutih organa od 26. srpnja, a koja Vas je trebala potaći da uputite jednog Vašeg novinara u sjedište te stranke, radi prikupljanja informacija o njenim predizbornim aktivnostima, makar u istoj mjeri kako to velikodušno i izdašno radite prema DSHV-u i njihovim aktivnostima, protiv čega mi, uzgred, nemamo ništa protiv, dapače, obje stranke bi se trebale »ravnopravno« boriti za hrvatske interese i njihovo rješavanje, ali to očigledno Vi ignorirate!
    Odnos informacija u ovom broju je 10:1 u korist DSHV-a, da se izrazimo sportskim terminima.
    Prevršili ste mjeru u broju 89 od 6. kolovoza 2004. godine, u kojem ste objavili raznorazne informacije o predizbornim događanjima u DSHV-u sa sljedećim naslovima: »U Vojvodini skupa, u Subotici svatko samostalno« (8., 9. i 10. strana) s tri fotografije čelnika te stranke, dok ste istovremeno na 7. strani stidljivo i uokvireno prenijeli priopćenje za javnost Hrvatsko-bunjevačko-šokačke stranke, pod naslovom »Preuranjena odluka« s posprdnom opaskom da je priopćenje sročeno na standardnom srpskom jeziku, a to je učinjeno iz razloga što još do sada nismo uspjeli osigurati jednog lektora za hrvatski jezik, što smo u međuvremenu riješili na Vaše zadovoljstvo, jer nećete biti primorani »orati« po našim tekstovima koje Vam šaljemo u obliku priopćenja s naših sjednica Predsjedništva, odnosno Glavnog odbora i sjednica ogranaka po MZ i slično. Naša priopćenja pišemo i na srpskom jeziku jer ih faksom šaljemo i ostalim medijima, koji koriste srpski standardni jezik, kao što su to sljedeća uredništva »Subotičke novine«, »Blic«, »Večernje novosti«, »Danas«, »Dani«, »Građanski list«, »Dnevnik«, »Somborske novine«, Uredništvo na srpskom jeziku Radio Subotice i »Glasnik« Pučke kasine 1878.
    Sebi i Vama postavljamo pitanje: u kolikoj su mjeri i Vaši novinari vrsni poznavatelji standardnog hrvatskog jezika, koji se u lektoriranju svojih tekstova svakog momenta služe Rječnikom hrvatskog jezika, izdanim od strane ovlaštenih znanstvenih institucija u Republici Hrvatskoj, kao što su HAZU, Matica hrvatska, Zavod za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Društvo književnika Hrvatske i dr.?
    Uostalom, mi se nećemo libiti da neka priopćenja Vama pošaljemo i na bunjevačkoj ikavici, tj. bunjevačkom govoru, a Vaše je pravo da ih »preradite« na hrvatski standardni jezik, ili japanski, a koju uređivačku koncepciju Vaše uredništvo tako revnosno slijedi, kako to zlurado navodite u uvodnom šlagvortu Vaše inače prerađene bilješke koju ste skratili i izvitoperili svojim proizvoljnim preinakama i zluradim konstatacijama. Pitanje je tko u hrvatskom korpusu, osim svećenika koji su studirali u Hrvatskoj i sveučilištaraca u posljednjih deset godina, sustavno »upražnjava« hrvatski standardni književni jezik. Takve osobe se mogu izbrojiti na prste obiju ruka. Nažalost, ta okolnost je i nama poznata, pa je bolje pisati neka priopćenja i na srpskom jeziku, nego li pokušavati nakaradno sročiti neka na iskrivljenom hrvatskom jeziku. Svi bismo voljeli znati »divaniti i pisati na hrvatskom jeziku«, ali nam je to unazad 50 godina bilo onemogućeno ukidanjem hrvatskih škola, odnosno nastave na hrvatskom književnom jeziku, o čemu Vaše uredništvo treba znati i voditi računa, a ne da nas izvrgava ruglu zbog nekih naših jezičnih omaški i nepoznavanja pravopisa. Umjesto da nas podržite i ohrabrite u našim prvim koracima na »političkom nebu« ovdašnjeg hrvatskog korpusa, Vi nam podmećete razne smicalice i klipove pod noge.
    Zatim, u broju 79 na 11. strani objavili ste autorski napis gospodina Petra Kuntića, aktualnog predsjednika DSHV-a, pod naslovom »Očuvajmo jedinstvo« i nadnaslovom »Uz 14. godišnjicu DSHV-a«, te kraći tekst pod naslovom:
    »Kandidat DS-a uz podršku DSHV-a i SVM-a« Ivana Andrašića iz Sombora. Ovom analizom iz tri posljednja broja Vi ste ukupno objavili čak 15 fotografija čelnika DSHV-a, od kojih jednu čak i na naslovnoj stranici (fotografija Joze Kolara) u sklopu njegovog intervjua, dok istovremeno niste objavili nijednu fotografiju čelnika ove stranke ili fotografiju s nekog njihovog skupa (sjednice Predsjedništva ili Glavnog odbora) i sl.
    Čak i kroz objavljene fotografije drastično favorizirate našu rivalsku stranku, kojoj želimo maksimalni izborni učinak, ali istovremeno želimo da se i našoj stranci dâ barem približno isti tretman, ako ne i isti. Čelnici ove stranke imaju također puno toga kazati o djelovanju ovdašnjih hrvatskih institucija i udruga, koje imaju u svom nazivu hrvatski predznak, kao i o nekim drugim temama koje će biti predmet predizborne kampanje.
    Ukoliko se Vaša orijentacija ne promijeni, ova stranka će pokrenuti inicijativu za pokretanje vlastitog informativnog glasila, u kojem će otvoreno iznositi sve negativnosti, koje se događaju u hrvatskom korpusu na ovim vojvođanskim prostorima, uz istovremeno apeliranje kod Veleposlanstva RH u Beogradu, Generalnog konzulata RH u Subotici i kod ovlaštenih ministarstava RH u Zagrebu (Ministarstvo vanjskih poslova i sl.) da se s ovako neprimjerenom praksom ubuduće prekine.
    U nadi da ćete ovo priopćenje objaviti u cjelini, bez ikakvih kraćenja, ispravaka i sličnih redaktorskih intervencija, uz dozvolu da možete ispraviti samo jezične greške, srdačno Vas pozdravljamo!

Najava događaja

01.08.2024 - Likovna kolonija Bunarić

Otvorenjem izložbe radova nastalih na prošlogodišnjem sazivu, danas (1. kolovoza) u Subotici započinje XXVIII. Međunarodna likovna kolonija Bunarić u organizaciji Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Kolonija traje do 3. kolovoza a sudjeluju slikari iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH, uz koje rade i članovi Likovnog odjela HKC-a.

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika