Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Više ustanova – više mjesta

Sigurnost je temeljni interes svakog pojedinca i zajednice, te stoga svako društvo organizira različite obrambene razine. Tako moderna demokratska društva osim zaštite od vanjskih nasrtaja, za koje je organizirana vojna obrana i zaštita od ugrožavanja unutar zajednice o kojoj brine policija, zahtijeva i tzv. civilnu obranu. Organiziranjem odgovarajuće civilne obrambene strukture kao sustava institucija usmjerenih na pripreme za obranu države, društvo je spremno oduprijeti se nevojnim sredstvima. Sustav civilne obrane u suvremenim se državama razvija i afirmira kao model zaštite koji se rabi za djelovanje protiv nevojnog i nepolicijskog tipa. Ona ugrožavanja, koja nije moguće riješiti na razini civilne obrane, prepuštaju se vojsci i policiji.
    »Civilno služenje vojnog roka u Srbiji i Crnoj Gori aktualno je od prosinca 2003. godine, a Vojni odsjek u Subotici uputio je odmah nakon što je uredba izašla šest regruta na civilnu službu vojnog roka«, objašnjava komandant Vojnog odsjeka Subotice kapetan fregate Žarko Loldžić. »Na prvom roku u ožujku upućivali smo sve regrute koji su za to podnijeli molbu, bez obzira na godište, jer broj zahtjeva nije prelazio više od trideset. Vremenom nastao je veliki pritisak regruta za civilno služenje u lipnju ove godine, a bio je mali broj slobodnih mjesta u Subotici. Tada smo donijeli odluku, kako ćemo samo najstarije godište, regrute rođene 1977. godine, upućivati u idućim rokovima u lipnju i rujnu. Ostali regruti, mlađih godišta, čekat će dok se ne pojavi veći broj mjesta u Subotici«. Regruti se upućuju u redovitim uputnim rokovima, u mjesecu ožujku, lipnju, rujnu i prosincu, paralelno s regrutima koji služe redoviti vojni rok. Bilo zbog vjerskih razloga, uvjerenja ili nekih drugih motiva regruti, koji ne žele služiti vojsku, mogu izreći prigovor savjesti.
USTANOVE: »Do sada smo mogli upućivati regrute na civilno služenje vojnog roka samo u zdravstvene ustanove, a to je mali broj ustanova i one su relativno popunjene. Trenutno u Subotici ustanove u kojima se obavlja civilno služenje vojnog roka su: Zdravstveni centar, Gerontološki centar, Kolevka i Centar za socijalni rad. U dogovoru s rukovodstvom Općine načinili smo poveći spisak ustanova i organizacija u Subotici u kojima bi se mogao služiti vojni rok. Uvjet je da se te ustanove u cijelosti ili djelomice financiraju iz proračuna, te se tu mogu naći samo ustanove koje stječu dohodak. Spisak od tridesetak ustanova i poduzeća poslali smo Ministarstvu obrane SiCG na razmatranje i ukoliko ministar potpiše suglasnost, regruti, koji su na čekanju, moći će biti upućeni na služenje vojnog roka. Zahtjev je podnijet za civilno služenje u Gradskom muzeju, Likovnom susretu, Knjižnici, Historijskom arhivu, javnom komunalnom poduzeću Čistoća i zelenilo, JKP Vodovod i kanalizacija i u drugim javnim poduzećima. Na teritoriju Općine Subotica zahtjeve za civilno služenje vojnog roka podnijelo je tri stotine regruta, petnaest zahtjeva je odbijeno, a na služenju vojnog roka u civilnoj službi je 115 vojnika. Oko dvije stotine regruta čekaju da budu upućeni i ukoliko bude ostao ovaj obujam ustanova i institucija, oni bi bili upućeni u roku od dvije godine«, istakao je u razgovoru za Hrvatsku riječ kapetan fregate Žarko Loldžić. U Vojnom odsjeku Subotice nadaju se pozitivnom ishodu mogućnosti smještaja regruta, a zahtjev se treba odobriti do kraja ove godine, kako bi regruti mogli civilno služiti vojni rok i u mnogim drugim ustanovama.
PRIJAVLJIVANJE: Procedura za civilno služenje vojnog roka ne razlikuje se značajno od redovitog služenja vojnog roka u SiCG. Regruti su pregledani u vojnim ustanovama, te svatko dobiva vojnoevidencijsku specijalnost (VES), koja se određuje u odnosu na završenu naobrazbu i psihofizičko stanje. Poslije liječničkog pregleda regrut ima pravo izjasniti se za civilno služenje vojnog roka. Ukoliko se regrut predomisli, on može služiti redoviti vojni rok, jer je prilikom liječničkog pregleda dobio VES koji je specifičan za svakog ponaosob i on određuje gdje će regrut biti upućen. Svi regruti, koji se šalju na civilno služenje vojnog roka, zdravstveno su sposobni. Prije odobrenja civilne službe regruti se provjeravaju u MUP-u i u registraciji suda, jer se u javne ustanove poput bolnice ne šalju mladići koji iza sebe imaju krađe ili sklonosti kriminalu. »Vodimo računa koje regrute upućujemo zbog renomea Vojnog odsjeka i smatramo kako s mladićima koji su kažnjavani mogu bolje izaći na kraj zastavnici i poručnici u redovitoj službi u Vojsci SiCG, nego uposleni zdravstvenog centra ili neke civilne ustanove«, istakao je komandant.
ZDRAVSTVENI CENTAR: Problemi nedostatka izvršitelja na pojedinim poslovima svakako su otklonjeni ili dobrim dijelom ublaženi u zdravstvenim ustanovama od kako se uvela mogućnost civilnog služenja vojnog roka kao društveno korisnog rada. Ravnatelj Zdravstvenog centra u Subotici dr. Nebojša Rakić vrlo je zadovoljan dosadašnjom suradnjom s mladim ljudima koji služe civilni vojni rok u Zdravstvenom centru: »Naša iskustva su vrlo pozitivna, prije tjedan dana smo dodjeljivali i nagradne dopuste, što pripada i kod odsluženja redovitog vojnog roka. Na prijedlog njihovih neposrednih šefova nagradne dopuste dobili su vojnici koji su se iskazali i oni koji su nam u radu pomogli.«
    Vojnici na civilnom služenju raspoređeni su na razne odjele i najčešće pomažu kao čuvari, nosači, a oni koji su stručno osposobljeni rade na onim poslovima, gdje je njihova struka potrebna – kao što su ekonomisti, soboslikari, električari i sl. »U Zdravstvenom centru momentalno vojni rok služi 55 vojnika, a prvog rujna očekujemo dolazak još 33 civilnih vojnika«, kaže vojni referent Zdravstvenog centra Đorđe Meznerić.
    Ovaj oblik služenja vojnog roka je među mladima prihvaćen odlično, na što ukazuju i dojmovi mladih vojnika koji civilno služe vojni rok u subotičkoj bolnici: »Za civilno služenje vojnog roka odlučio sam se, jer mi najviše odgovara služenje u Subotici, a ovdje stječem i radno iskustvo u svojoj struci. U ovom kolektivu radi i moja majka, te je i to bio jedan od razloga mog prijavljivanja. U Zdravstvenom centru radim na pripremi i obradi tenderske dokumentacije, te tražim najpovoljniju ponudu za bolnicu. Završio sam fakultet Međunarodnog biznisa u Americi koji je u razini ekonomskog fakulteta u našoj zemlji. Za ovu mogućnost služenja vojske saznao sad od prijatelja koji se prijavio za ožujak. Tada sam i ja aplicirao, a procedura, koja je trajala tjedan dana, razlikovala se u tome što smo trebali pribaviti potvrde od streljačke i lovačke udruge, kako nikada nismo bili njihovi članovi. Mnogo mojih prijatelja i poznanika se interesiraju i smatram kako je interes zaista velik«, objašnjava Veselin Rakočević, vojnik na civilnoj službi u Zdravstvenom centru Subotice.
ISKUSTVA HRVATSKE: Republika Hrvatska svojim Ustavom iz 1991. godine regulirala je pravo svojih građana na prigovor savjesti. Vrijeme ratnih godina pridonijelo je nizu diskriminacija i ponižavanja prigovarača savjesti. Zahvaljujući nizu akcija od strane civilnih inicijativa i medija 10 godina kasnije slika je ipak bitno drugačija, te civilno služenje postaje svakim danom sve popularnije. Do 2000. godine u prosjeku oko 200 mladića godišnje ulagalo je prigovor savjesti uglavnom unutar vojarni Hrvatske vojske. Sama civilna služba trajala je 15 mjeseci dok je redoviti vojni rok trajao 10 mjeseci. Nitko od civilnih vojnika nije za vrijeme službe dobivao nikakve naknade za život. Od 1998. godine mladići se sve više šalju na službu u civilne ustanove kao što su starački domovi, bolnice, sudovi, ustanove za rad s djecom i na slična mjesta. Antiratna kampanja u Hrvatskoj (ARK) je jednako tako krajem 2000. godine sprovela kampanju za izjednačavanje rokova trajanja vojnog roka i civilne službe. Ishod ove kampanje je u smanjenju vojnog roka u Hrvatskoj na 6, a civilnoj službi na 8 mjeseci. To je uvelike populariziralo civilno služenje, te se javljaju slična iskustva kao i u drugim zemljama, i mnogi regruti moraju čekati da se isprazni mjesto u nekoj od javnih institucija.
    Svakako treba izdvojiti projekt unutar Hrvatskog saveza slijepih, koji se upravo temelji na prigovaračima savjesti. Naime, vojnici na civilnoj službi vojnog roka razvijaju govorni software, koji će omogućiti slijepim osobama da se koriste internetom. To je svakako jedan od najljepših primjera, kako prigovarač pomaže svojoj zajednici.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika