Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­klo­nik kre­a­ci­je

Akademski slikar Ago Josip Skenderović, rođeni Subotičanin, koji već dvadeset i pet godina živi i radi u Parizu, nekoliko godina unatrag koristi odmor u rodnome kraju. Ovogodišnji odmor u rodnome kraju iskoristio je i za posjet Osmog saziva Likovne kolonije »Bunarić«, što je bila prigoda za kraći razgovor.

4Kako ste se odlučili za odlazak u Pariz?
Poslije Akademije, nakon što sam diplomirao, imao sam jednu izložbu na Paliću, a radio sam u Restauratorskom zavodu u Zagrebu. Nakon što sam odslužio vojni rok otišao sam živjeti u Pariz, to je bio moj san od srednje škole. U srednjoj školi sam i naučio francuski jezik. Osim što nam je predavala francuski jezik, profesorica nam je mnogo pričala o francuskoj kulturi i to se ‘lijepilo’ na mene, inspiriralo me i tako sam odlučio otići u Pariz 1979. godine i tamo živjeti.
4Je li Vas grad Pariz oduševio?
Život u gradu Parizu za mene je uistinu bio preporod i veliko oduševljenje. Znate, Hemingway je rekao kako su dva mjesta bitna u životu čovjeka. Jedno je mjesto gdje je čovjek rođen, a drugo mjesto je Pariz.
4Kako se odvijala Vaša likovna praksa u ‘gradu svjetlosti’?
Tamo sam se upisao u školu za grafiku, u atelje »17« kod Haytera i á l’ Ecole Nationale Superauore des Beaux-arts de Paris. Radio sam kao slobodni umjetnik, a osim vremena u ateljeu, koje sam provodio slikajući, radio sam i u domeni marketinga. Završio sam školu za digitalni dizajn i specijalizirao info-grafiju. Izlagao sam na oko pedesetak skupnih izložbi na žiriranim salonima i bijenalima, a imao sam dvanaest samostalnih izložbi. Bio sam najmlađi član likovne grupe »Formes et Vie« koja je djelovala više desetina godina pod patronatom Le Corbuisera i Fernanda Légera. Grupu su činili umjetnici koji su iskazivali humanističku i kreativnu vrijednost, a bavili smo se istraživanjem estetsko-urbanističkih koncepcija.
4Je li hrvatska umjetnička dijaspora pokušala promovirati u svjetskoj slikarskoj prijestolnici hrvatsku umjetnost?
U Parizu postoji Društvo bivših studenata hrvatskih sveučilišta »AMCA« i to Društvo je bilo organizator prve izložbe suvremene hrvatske umjetnosti u Parizu. Izložbu smo organizirali 1998. godine u vijećnici 6. arondismana. U to vrijeme bio je to jedan od najatraktivnijih prostora u srcu Pariza. Izlagala su četredeset i dva umjetnika, neki iz Hrvatske, a neki iz Francuske. Izložbu smo pripremali pune četiri godine, bio je to rad iz ljubavi, a katalog smo uspjeli izdati zahvaljujući Poglavarstvu grada Zagreba i nekolicini sponzora.
4Što karakterizira Vaš likovni jezik?
Moja likovna praksa je u domeni apstraktnog ekspresionizma. Svaki umjetnik stvara iz onoga što mu je osobno nadahnuće, a moje osnovno opredjeljenje je izražavanje linijom tog nadahnuća. Linija je jedan od osnovnih likovnih elemenata, a unošenjem boja oplemenjujem i obogaćujem tu liniju. Boje daju nove dimenzije linijama i omogućuju razne varijacije. Ta linija se u svim varijantama širila u široki potez. Radio sam četkom te široke poteze, što je spontano dovelo do pomaka u likovnom izrazu i do asocijacija na krajolike ravnice. Ujedno, ta linija se širila i tako sam stigao u likovnoj praksi i do linija u vidu meandra. Na mojim slikama nema elemenata mimetizma. Moje slike su izraz spontanih asocijacija izvanjskoga svijeta, koje među ostalim asociraju i pejzaže. Mene ne zanima raditi po ukusu široke publike. Poklonik sam kreacije, a ne komercijalizacije.
4Kakav je po Vašem mišljenju značaj Likovne kolonije »Bunarić«?
Kolonija je veoma lijep likovni susret, razmjenjuju se umjetnička uvjerenja i iskustva, što je veoma važno, a također se odvijaju likovna traženja i otkrića. Čovjek je ovdje doista blizak čovjeku.

Najava događaja

01.08.2024 - Likovna kolonija Bunarić

Otvorenjem izložbe radova nastalih na prošlogodišnjem sazivu, danas (1. kolovoza) u Subotici započinje XXVIII. Međunarodna likovna kolonija Bunarić u organizaciji Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Kolonija traje do 3. kolovoza a sudjeluju slikari iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH, uz koje rade i članovi Likovnog odjela HKC-a.

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika