Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Krv

Bila ona obična crvena ili plemićka »plava«, krv koja struji našim venama i arterijama dragocjena je tekućina o kojoj ovise mnogobrojni procesi u ljudskom organizmu. U burnim vremenima svakidašnjice, koja obiluje brojnim ratovima, prirodnim nepogodama, prometnim nezgodama i ostalim mogućnostima nasilnog povređivanja, doza krvi često može spasiti život ranjenima i unesrećenima. Brojni apeli službi za transfuziju krvi za moguću donaciju dobrovoljnih davatelja prilika su da se zdravi odluče pomoći onima kojima je to i te kako potrebno, jer nikad se ne zna kada bi nekom ta tekućina mogla zatrebati…
KRV se, poglavito, sastoji od od žućkaste materije zvane plazma u kojoj se nalaze milijuni stanica koji tvore 45 posto njezinog sadržaja. U tijelu zdrave osobe nalazi se između 4,5 – 6 litara krvi, dok u jednom kubiku ima oko 5 milijuna crvenih krvnih tjelešaca (eritrocita), 5.000-10.000 bijelih krvnih tjelešaca (leukocita), te 200.000-300.000 trombocita. Za karakterističnu crvenu boju krvi zaslužan je hemoglobin, bjelančevina koja se nalazi u crvenim krvnim tjelešcima i prenosi kisik iz pluća do stanica u tijelu, iz kojih pak transportira ugljični dioksid natrag do pluća. Zahvaljujući hemoglobinu, možemo provjeriti mjerenjem i krvni tlak.
KRVNE GRUPE su, medicinskim žargonom, vrsta klasifikacije crvenih krvnih tjelašaca po prisustvu specifičnih supstancija na njezinoj površini. S obzirom da svaka ljudska individua posjeduje svoju krvnu grupu osobito je važno znati koja je grupa u pitanju prigodom potencijalne transfuzije (davanja tuđe krvi). Zbog nepoznavanja ovog fenomena u prošlosti brojni pokušaji doniranja tuđe krvi nisu bili uspješni zbog nekompatibilnosti davatelja i primatelja, sve do 1901. godine, kada je Austrijanac Karl Landsteiner, patolog, uspio klasificirati vrste krvnih grupa koje danas poznajemo.
A-krvna grupa koja posjeduje A supstanciju na površini crvenih krvnih tjelašaca i posjeduje antitijela koja su direktno protivna supstanciji B koja se nalazi kod osoba s tipom B-krvne grupe.
B-krvna grupa ima potpuno suprotni odnos.
AB- krvna grupa posjeduje obje (A i B) supstancije, te zbog te osobine osobe s ovim tipom mogu primiti krv od bilo koje druge grupe. (univerzalni primatelj)
0– krvna grupa je posve specifična jer ne posjeduje niti A, niti B supstanciju na površini svojih crvenih krvnih tjelašaca. Zbog svoje specifičnosti može se donirati osobama bilo koje krvne grupe. (univerzalni davatelj)
RHESUS FAKTOR predstavlja neku od 30 ili više supstancija koje se također nalaze na površini crvenih krvnih tjelašaca. Otkriven je uz pomoć, već spomenutog Karla Landsteinera i Alexandera Solomona Weinera, patologa, koji su ga 1937. godine prvi puta uspjeli otkriti u krvi resus majmuna. Zahvaljujući ovom RH faktoru, reguliraju se zakoni nasljeđa u ljudskom organizmu, koji djeluju putem gena koje nosimo. Zbog toga je izuzetno važno prije rođenja djeteta ustvrditi pozitivnost ili negativnost Rh faktora budućih roditelja, da ne bi došlo do kasnijih komplikacija kod rođenog djeteta.

Najava događaja

01.08.2024 - Likovna kolonija Bunarić

Otvorenjem izložbe radova nastalih na prošlogodišnjem sazivu, danas (1. kolovoza) u Subotici započinje XXVIII. Međunarodna likovna kolonija Bunarić u organizaciji Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Kolonija traje do 3. kolovoza a sudjeluju slikari iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH, uz koje rade i članovi Likovnog odjela HKC-a.

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika