Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kandidati za predsjednika Skupštine općine Subotica

Dr. Csaba Sepsey,  Demokratska stranka vojvođanskih Mađara
Sma­nji­ti troško­ve ad­mi­ni­stra­ci­je
Dr. Csaba Sepsey rođen je 3. ožujka 1943. godine u Debeljači, Općina Kovačica. Gimnaziju je završio u Zrenjaninu, a Tehnološki fakultet u Beogradu. Odmah poslije toga, u veljači 1967. godine zaposlio se u Kemijskoj industriji Zorka. Od tada živi u Subotici.
    Uz rad je magistrirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Doktor je tehničkih znanosti. Bio je izvanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici. Autor je preko 50 znanstvenih i brojnih stručnih radova. Dva mandata je bio zastupnik u parlamentu Savezne Republike Jugoslavije i također dva mandata je bio vijećnik u SO Subotica. Oženjen je i ima troje odrasle djece. Živi u svojoj obiteljskoj kući u Subotici, koju je sagradio prije 28 godina. Jedini je kandidat za gradonačelnika koji, kako sam kaže, ne pripada niti jednoj financijskoj oligarhiji.
    »Želim bitno izmijeniti način upravljanja gradom: troškove administracije s 25 posto smanjiti na 15 posto proračuna, eliminirati zelenaše koji manipuliraju poslovnim prostorijama grada, povratiti svu nezakonito privatiziranu imovinu i ovako stečena sredstva uložiti u zapuštenu komunalnu sferu Općine i u stvaranje jednog fonda, koji treba osigurati inicijalna sredstva za dovlačenje stranih ulaganja s ciljem da se otvori sve više radnih mjesta«,
József Miskolczi – Lista »Mogućnost«
Evo ru­ke!
U Subotici je četvrtu kandidaturu za mjesto predsjednika Skupštine 30. kolovoza predao József Miskolczi. Rođen je u Zapadnim Vinogradima, u Subotici, 1951. godine. Završio je srednju ekonomsku školu, ali nikada nije radio u struci. Bavio se novinarstvom gotovo dva desetljeća, a sada je više od deset godina privatni poduzetnik. Bio je novinar-urednik u tjedniku »7 Nap«, rukovodilac tvorničke informativne službe u Industriji mesa i konzervi »29. novembar«, radio je na Televiziji Novi Sad, a od osnivanja 1990. pa sve do danas je ravnatelj Privatnog pogrebnog poduzeća »Funero«. Istodobno je od 1996. godine osnivač i menadžer D. O. O. za informatičke usluge »Tippnet«, te je tako i prvi Internet-provajder u Vojvodini. Pola je godine 1998. bio v. d. direktora JP »Radio Subotica«. Bio je vijećnik u Skupštini općine, pokrajinski zastupnik, osnivač Vojvođanskog metodološkog centra, osnivač je i počasni predsjednik Udruženja građana Radionica Zenit, a osnivač je i Vojvođanskog udruženja za stručno obrazovanje na mađarskom jeziku. Počasni je član Njemačkog narodnog saveza, a jedno je vrijeme bio i potpredsjednik Društva za pomoć učenicima Deže Kostolanji. Supruga dr. Ágnes Vörösbaranyi Miskolczi je radiolog, kćer Magdaléna je diplomirana ekonomistica-informatičarka, a kćer Zsófi je studentica ekonomije.
    »Kandidaturu sam predao jer vidim da nas ponovno žele prevariti. Obilaze nas političari iz Beograda koji žele nametnuti svoje kandidate, žele kandidate kojima će iz Beograda dirigirati. Mislim da mi Subotičani glasovima moramo dokazati da znamo sami irješiti svoje lokalne stvari. Ako je to toliko bitno za Beograd, neka bude i za nas. Ovi isti ljudi su godinama na vlasti. I do sad su varali Subotičane, a sada bi još jednom da ih prevare lažima. To više ne bi trebalo prolaziti, a ja sam jedno od oruđa za to jer ništa nisam obećao prije dvadeset, deset ili pet godina, jer još nisam bio u funkciji da to uradim. Ako sad ne ispunim svoja obećanja, onda ću biti smjenjiv. Ovo je velika šansa za građane«, kaže József Miskolczi.                                                       
Dr. Tomislav Stantić – G17 Plus
Si­gur­no za Su­bo­ti­cu
Dr. Tomislav Stantić rođen je 29. svibnja 1964. godine u Subotici gdje je završio osnovnu i srednju školu. Upisao se na Medicinski fakultet u Novom Sadu 1984. godine i završio ga 1990. Magistrirao je 2001. godine na istom Fakultetu. Osim materinjeg jezika govori ili se služi engleskim, njemačkim i mađarskim jezikom. Od 1990. godine je uposlen u Zdravstvenom centru u Subotici gdje i sada radi.
    Specijalizaciju iz radiologije upisao je 1992. godine a završio ju je 1995. Od 1997. godine načelnik je Odjela za rendgenološku i ultrazvučnu dijagnostiku Opće bolnice u Subotici. Autor je ili koautor dvadesetak stručnih radova prezentiranih u zemlji i inozemstvu. Početkom 2000. godine boravio je na stručnom usavršavanju 6 mjeseci na Sveučilišnoj klinici u Grazu, Austrija.
    Od 2003. godine je zamjenik predsjednika Upravnog odbora Zdravstvenog centra Subotica. Nekada je bio aktivni igrač FK Bačka. Danas u slobodno vrijeme igra košarku.
    Član je G17 Plus od njenog osnivanja 15. prosinca 2002. godine. Prije toga nije bio član nijedne stranke. Predsjednik je Općinskog odbora G17 Plus Subotica od osnivanja 8. veljače 2003. godine, a član Izvršnog odbora stranke od svibnja ove godine.
    »Ja sam u ime stranke G 17 plus svoju kandidaturu predao 1. rujna, na Dan grada, simbolički sa željom da pokažemo ovom gradu da iskreno želimo da u njemu bude bolje. Poruka biračima je da samo oni kojima je Subotica na prvome mjestu mogu sprovesti program koji će dovesti do korjenitih promjena, da svaki Subotičanin bude jednak u odnosu na svoja prava i sve svoje sugrađane«, kaže dr. Tomislav Stantić.
Edit Stevanović –  Liga socijaldemokrata Vojvodine
Da nov­ci osta­nu u Su­bo­ti­ci
Edit Stevanović rođena je 15. prosinca 1949. godine. U Subotici je završila osmogodišnju školu i srednju ekonomsku, a poslije je na novosadskom sveučilištu završila Pravni fakultet. Nakon završetka fakulteta radila je kao sudska pripravnica u Okružnom sudu u Subotici, a poslije je birana za sutkinju Općinskog suda u Subotici i na tom je mjestu radila nekoliko godina. Poslije toga je otvorila samostalni odvjetnički ured i nekoliko godina radila kao odvjetnica. Zatim se uposlila u Općinsko javno pravobranilaštvo koje se bavi imovinskim pitanjima i sporovima koje Općina ima povodom svoje imovine i svojih obveza. Sada je umirovljenica.
    U Ligi socijaldemokrata Vojvodine je četiri godine. Politički se angažirala, kako kaže, zbog želje da aktivno sudjeluje u događanjima oko nas. »Jer, sve što se događa u društvu je, po mojem shvaćanju, politika«, kaže Edit Stevanović.
    »Ako se angažiraš u politici, onda se želiš uključiti na svim mogućim prostorima gdje se na život i okolnosti može utjecati. Po meni, ne može se biti u politici, a ne prihvatiti se mogućnosti da se utječe na razvoj događaja.
    Moj program je potpuno isti kao program Lige socijaldemokrata Vojvodine. Mnogi kandidati su iznosili zaista bitne stvari koje ja ne želim osporavati jer su to zaista važne stvari. Naravno, ne mislim na one kandidate koji sebi žele graditi spomenike, nego na one kandidate koji govore o razvoju grada. Međutim, najvažnije što nedostaje u njihovim izjašnjenjima je nešto kako jednostavno, a to je ključno za ukupan razvoj kako Vojvodine, tako i Subotice. Naime, sve na svijetu što je važno može se vrlo jednostavno definirati, a to je pitanje prihoda, novaca, tj. raspodjele tih novaca. Tu se ja razlikujem od drugih kandidata, jer iza mene stoje stranke i koalicije koje se oslanjaju jedne na drugu da bi zarađeni novci i raspodjela tih sredstava i fizički ostala u Vojvodini, te da se o raspodjeli tih sredstava odlučuje u Vojvodini i Subotici«, kaže kandidatkinja Lige socijaldemokrata Vojvodine.   

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika