Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Što će dje­ca izučava­ti

Prije početka nove školske godine, koja za osnovnoškolski uzrast započinje 1. rujna, usvojen je novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i odgoja koji je počeo važiti od 5. lipnja 2004. godine. Na osnovu toga Zakona donijet je Pravilnik o nastavnom planu za prvi i drugi razred osnovnog obrazovanja i odgoja. Djeca, koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, učit će prema školskom programu Republike Srbije, koji je objavljen u Prosvjetnom glasniku i kojeg je odobrilo republičko Ministarstvo obrazovanja.
    Kako za »Hrvatsku riječ« kaže pročelnik odjela za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća Ivica Stipić, udžbenici za učenike prvog, drugog i trećeg razreda, koji pohađaju nastavu na materinjem, hrvatskom jeziku, osigurani su za sve učenike o čemu se brine HNV. Svakako je bitno upoznati roditelje što će djeca izučavati i na koji će način učiti u prvom i drugom razredu.
OBVEZNI NASTAVNI PREDMETI: »Postoje tri grupe nastavnih predmeta: obvezni, izborni i fakultativni. Djeca u hrvatskim odjelima imaju svoj obvezni program predmeta hrvatski jezik, ali i predmet srpski jezik, koji je također obvezan predmet kao nematerinji jezik i održavat će se dva časa tjedno. Sljedeći obvezni nastavni predmeti su: matematika, svijet oko nas, likovna kultura, muzička kultura, fizički odgoj i novi predmet, zdravstveni odgoj. Ove obvezne predmete u prvim razredima hrvatskih odjela učenici će pohađati dvadeset sati sedmično, a u drugom razredu dvadeset i jedan sat sedmično«, kaže Ivica Stipić, navodeći kako djeca moraju izabrati i dva izborna nastavna predmeta iz grupe izbornih predmeta.
GRUPA IZBORNIH PREDMETA: »Vjerska nastava ili građanski odgoj spadaju u grupu izbornih predmeta, ali ovisno o izboru, jedan od tih predmeta je obvezni izborni predmet, pokraj kojega se djeca odlučuju za još jedan predmet od sljedećih: narodna tradicija, otkrivanje svijeta, čuvari prirode, lijepo pisanje i materinji jezik s elementima nacionalne kulture. Broj sati dva izborna predmeta u prvom razredu je dvadeset i tri sati sedmično, a u drugom razredu dvadeset i četiri sata sedmično za hrvatske odjele. Vrlo je bitno reći kako oni učenici, koji sada polaze u prve razrede, nakon što se opredijele za vjersku nastavu ili građanski odgoj taj nastavni predmet izučavaju do kraja prvog ciklusa koji traje četiri godine«, kaže Stipić o grupi izbornih predmeta.
FAKULTATIVNI PREDMETI: Treću grupu nastavnih predmeta čine fakultativni predmeti u koje trenutno spadaju: strani jezik, mađarski jezik kao jezik društvene sredine, a prema Stipićevim riječima 25. kolovoza je stigao dopis republičkog Ministarstva obrazovanja da se u fakultativni dio školskog programa može uvrstiti i predmet od prošle školske godine koji se zove: od igračke do računala. Predmeti izučavanja jezika pohađaju se dva sata sedmično, a predmet koji se zove: od igračke do računara, učenici će pohađati jedan čas sedmično. Fakultativni predmeti se biraju po opredjeljenju, a škola od fakultativnih predmeta, osim tri navedena nastavna predmeta, može u svoj programa uvrstiti – zbor, orkestar i razne sekcije.
    »U prvom razredu ocjenjivanje je opisno i ta opisna ocjena nastavnog predmeta u prvom razredu je opis postignuća učenika u ostvarivanju ciljeva i zadataka propisanih nastavnim planom i programom, kao i angažiranja učenika. Za učenike drugih razreda od ove školske godine kreće brojčano ocjenjivanje«, kaže Stipić i ističe kako je objavljen i nastavni plan i program predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.
HRVATSKI JEZIK S ELEMENTIMA NACIONALNE KULTURE: »Cilj izučavanja tog predmeta jest da učenik potiče korištenje jezičnih kompetencija za organiziranje i proširivanje vlastitih znanja i izražavanja iskustava, dok su operativni zadaci, da učenik sluša hrvatske tekstove različitih vrsta primjerene uzrastu, prikupljajući informacije, bogateći znanja, maštu i rječnik, te navikavanje uporabi književnog jezika u govoru, upoznavanje i njegovanje hrvatske kulturne baštine, kao i razvijanje pravilnog usmenog izražavanja. Nastavni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture obuhvaća sljedeća nastavna područja: hrvatski jezik, književnost, jezično izražavanje i elemente nacionalne kulture. Ovaj izborni predmet postoji u programima i za prve i druge razrede«, objašnjava Ivica Stipić i napominje kako učenici trećeg razreda pohađaju nastavu prema programima koji su važili prije posljednja dva Zakona o osnovama sistema obrazovanja i odgoja.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika