Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do­bro­tvor svo­je­ga na­ro­da

Od smrti prvoga  subotičkog biskupa Lajče Budanovića 1958. godine pa do danas objavljene su samo dvije knjige, koje za glavni predmet imaju život i djelo biskupa Budanovića. Te dvije knjige, »Zadužbina biskupa Budanovića« (Subotica, 2002.) i »Subotička matica« (Subotica, 2002.) djelo su autora Josipa Temunovića. U nakladi Zadužbinskog odbora »Zadužbine biskupa Budanovića« ovih dana objavljena je i treća knjiga u kojoj se s više strana piše o biskupu Budanoviću.
    Riječ je o knjizi »Zbornik radova o biskupu Lajči Budanoviću« koji sadrži radove, koji su kao predavanja predočeni na znanstvenom skupu pod nazivom »Razgovor prigodni o biskupu Lajči Budanoviću«. Taj znanstveni skup održan je 14. i 15. listopada 2003. godine u Subotici pod pokroviteljstvom subotičkog biskupa dr. Ivana Pénzesa, a u organizaciji Zadužbinskog odbora i Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«. Urednik tiskanog Zbornika je Josip Temunović.
PASTORALNI RAD MONS. BUDANOVIĆA: Zbornik sadrži predavanja koja obuhvaćaju teme sa skoro svih područja biskupovog rada, a započinje radom »Mons. Lajčo Budanović pastoralni radnik«, koji je napisao mons. Bela Stantić. U ovome radu može se pročitati, kako pastoralni rad mons. Budanovića počinje danom njegova svećeničkog ređenja 24. lipnja 1897. u Kaloči, nakon čega je mons. Budanović bio najprije kapelan u Santovu, a zatim u Kaćmaru, Subotici, Novom Sadu, Somboru i Baji. Mons. Budanović je uočavao velike duhovne, kulturne, pa i materijalne potrebe svojeg naroda, a mons. Stantić ističe kako mladi svećenik Budanović nije mijenjao svoj stav prema pastoralnom radu niti kad je postao župnikom 26. srpnja 1912. u Bačkom Brijegu. U radu se navodi kako je Lajčo Budanović 12. siječnja 1920. imenovan apostolskim administratorom novoosnovane Bačke apostolske administrature sa sjedištem u Subotici, »a imenovanje za naslovnog biskupa cisamskog 18. veljače 1927. i njegovo biskupsko posvećenje 1. svibnja 1927. postat će plodno tlo za puni pastoralni rad mladoga biskupa«.
VAŽNI PRAVNI AKTI: Sljedeći rad u Zborniku naslovljen je »Spisateljski rad biskupa Lajče Budanovića«, a napisao ga je mr. Lazar Ivan Krmpotić, koji u uvodnom dijelu svoga rada opisuje biskupov angažman na kulturnom polju, a potom donosi prikaz članaka pedagoškog karaktera, povijesnih rasprava, crtica iz bunjevačke prošlosti, putopisnih zapisa, pučkih pripovijesti i crtica koje je pisao biskup Budanović. Slijedi rad Krešimira Bušića »Prikaz knjige Zadužbina biskupa Budanovića«. Riječ je o prikazu knjige Josipa Temunovića, kojom je autor uspio približiti dio prošlosti hrvatske zajednice u Vojvodini.
    U radu dr. Đure Hranića »Crkvena i kulturološka vrijednost Zadužbine biskupa Budanovića« može se više pročitati o tri važna pravna akta i tri koraka na putu ostvarenja »Zadužbine«. Prvi među njima je Izvod iz zapisnika Senata crkvenih općina u Subotici, sa sjednice 26. lipnja 1933., drugi dokument je Osnovni list, izdan 27. ožujka 1941., dok je treći dokument Oporuka biskupa Budanovića, napisana i potpisana 24. travnja 1942. Dr. Hranić u svom radu piše i o osnivanju »Subotičke matice« koju je biskup Budanović osnovao 14. siječnja 1934. u kojoj udružuje i povezuje sva hrvatska društva, te na taj način pokušava čuvati i njegovati vjerski i nacionalni identitet.
AKTUALNI PRAVNI POLOŽAJ ZADUŽBINE: Tema rada dr. Nikole Škalabrina .  Slijedi rad dr. Nikole Škalabrina »Codex Bačiensis« o crkveno-pravnom djelu, koje je objavljeno nakon što je biskup Budanović sazvao Sinodu Bačke dijeceze 1936. u Subotici. Zbornik sadrži još i radove Krešimira Bušića »Migracije i kulturni identitet Hrvata-Bunjevaca«, dr. Géze Zapletána »Budanović Lajos hozzájárulása az apostoli kormányzóság jogviszonyainak rendezéséhez«, isusovca Stanka Kosa »Pravni doprinos Lajče Budanovića uređenju apostolske administrature«, mr. sc. Željka Horaveca »Primorski i lički Bunjevci kao posebna skupina hrvatskog nacionalnog bića«,  Zvonimira Cvijina »Bunjevci u Zagrebu«, Milovana Mikovića »Razgovor-nutarnje načelo zajednice«, mr. sc. Roberta Skenderovića »Lajčo Budanović i Blaško Rajić-vođe bačkih Hrvata između dva svjetska rata«, Tomislava Žigmanova »Biskup Budanović u zavičajnoj i nacionalnoj historiografiji« i Domagoja Šimunovića »Katoličke škole u Hrvatskoj«.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika