Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po drugi put na salašu Paje Đurasevića

M  iro Stefanović, slikar i karikaturist, rođen je u Goraždu, u bivšoj državi Jugoslaviji,  danas Federaciji Bosne i Hercegovine. Završio je grafičku školu u Beogradu. Slikarstvo je učio kod Sergija Jovanovića. Dar za slikanje  pokazao je još kao dijete, te se od završetka školovanja aktivno bavi slikanjem i karikaturama.
    Tijekom svoje karijere objavio je preko tri tisuće karikatura, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Ilustrirao je knjigu dječje poezije »Kako se kaže volim te« Slobodana Stanišića i knjigu aforizama Nikice Banića »Koma«.
DOSADAŠNJE IZLOŽBE: Godine 1995. Miro Stefanović objavljuje knjigu politič-kih karikatura »Mislio sam…«, s kojom osvaja drugu nagradu na međunarodnom festivalu u Beringenu u Belgiji 1996. godine. Od 1995. godine član je Udruženja likovnih umjetnika, primijenjenih umjetnika i dizajnera Srbije. Do sada je sudjelovao na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima karikatura, na kojima je osvojio mnoštvo nagrada i zavidnih priznanja. Svoju prvu samostalnu izložbu slika imao je 1976. godine u Inđiji, a samostalnu izložbu karikatura priredio je 1992. godine u Galeriji »Medija«, također u Inđiji. Dvije samostalne izložbe imao je i 1999. godine u New Yorku i Amsterdamu. Godine 2001. priredio je tri samostalne izložbe karikatura u Inđiji, Beški i Banja Luci. Sljedeća samostalna izložba bila je u Novom Sadu 2003. godine, a iste godine imao je i izložbu u Tolentinu u Italiji.
DRUGO SUDJELOVANJE NA KOLONIJI »BUNARIĆ«: Miro Stefanović sudjelovao je i na skupnim izložbama, koje su održane u Berlinu, Beogradu i Portlandu u Americi. Dobio je mnoga priznanja i mnogobrojne nagrade za svoj rad, od kojih izdvaja specijalne nagrade u Skoplju, Slavonskom Brodu i Kuneu u Italiji. Nagrade za svoj rad dobio je također u Zenici 1987., u Belgiji 1987., Japanu 1991. i 1992., Škotskoj 1991., Čehoslovačkoj 1992., Italiji 1994. i 2001., Južnoj Koreji 1996. i 1999., kao i u Nizozemskoj 1997. godine.
    Danas Miro Stefanović živi i radi u Beški sa statusom slobodnog umjetnika. Prvi put je sudjelovao na likovnoj koloniji »Bunarić« prije dvije godine, no tada, kako nam je rekao umjetnik, na koloniji je bio samo prva dva dana. Njegov daljnji boravak je spriječila jedna druga Likovna kolonija koja se u isto vrijeme održavala u Beški. Ove godine je po drugi put sudjelovao na Likovnoj koloniji »Bunarić«, te kaže: »Oduševljen sam kako je ova kolonija organizirana, imamo sve što nam je potrebno, prirodu i mogućnost za rad«. Suradnja između Beške i Subotice je još uvijek slaba, jer, kako nam je rekao umjetnik, kolonija u Beški je bila prije dvije godine organizirana, no još uvijek nije ponovljena. Prije svega problemi se javljaju s materijalne strane. »Vjerujem kako će zaživjeti i kolonija u Beški, kao i suradnja s Likovnom kolonijom ‘Bunarić’. Možda sam ja upravo most preko kojeg će na neki način zaživjeti suradnja između ove dvije likovne kolonije«, rekao je Miro Stefanović.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika