Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tri hrvatske stranke

Na političkom nebu pojavila se još jedna zvjezdica, novoformirana stranka - Demokratska zajednica Hrvata. Nova stranka formirana je prošle nedjelje u Subotici, a prema riječima prvog predsjednika ove stranke Đorđa Čovića, DZH-a će se zalagati za ostvarivanje manjinskih prava Hrvata u Republici Srbiji. 
Osnivanje nove stranke najavljeno je prije nekoliko mjeseci, nakon isključenja više dužnosnika iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kako je navedeno, zbog njihovog »frakcionaškog djelovanja«. Na političkoj sceni sada djeluju tri stranke hrvatske manjine u Republici Srbiji. Je li to neracionalno glede uspjeha ostvarivanja konkretnih prava hrvatske nacionalne manjine - vrijeme će pokazati. Glasovi birača na sljedećim izborima bit će siguran pokazatelj, koliko je uradila novoformirana stranka, kao i druge dvije stranke, a pokazat će i da li birači uopće podržavaju postojanje triju hrvatskih stranaka.
Birači su oni koji potvrđuju rad stranaka, a naš tjednik će aktivnosti triju hrvatskih stranaka predstavljati čitateljima u zavisnosti od njihovih aktivnosti, držeći se i onoga, što je napisao medijski i politički analitičar Cristophoros Christophorou: »Spoznaja o potencijalima medija u širenju informacija i ideja najvećem mogućem broju ljudi nametnula je zahtjev, da mediji djeluju kao pravedni posrednici, odnosno brokeri u službi demokracije«. I ne zaboravimo, prema dokumentima Hrvatskoga novinarskoga društva o medijima u vrijeme izbora, novinari su »pozvani vagati koja je stranka ili osoba ostvarila obećanje, a koja nije, koja je promijenila kurs u odnosu na prošle izbore, koja je iznevjerila svoje birače i u čemu, koja je, moguće, učinila više nego što je obećala itd.«.
Ostaje i otvoreno pitanje - opada li broj onih koji se zanimaju za medijske izvještaje i druge oblike političkog komuniciranja. Ako imate dojam da to jest tako, ostaje otvoreno pitanje - je li problem u medijima, publici ili možda u političarima i politici koju promoviraju.
Može zvučati kao šala, kada čujete od nekoga pitanje: »Hoćeš li prvo da čuješ dobru ili lošu vijest?«, ali u životu je obično tako, glede ravnoteže između dobrih i loših vijesti. Za hrvatsku zajednicu je dobra vijest obilježavanje 100. emisije »Zvuci bačke ravnice« na Radio Bačkoj u Baču, koja se emitira na hrvatskom jeziku, a vijest koja brine je odluka Republičke radiodifuz-ne agencije o nedodjeljivanju regionalne frekvencije Radio Subotici koja emitira i program na hrvatskom jeziku. Reagiralo je Hrvatsko nacionalno vijeće zahtjevom od mjerodavnih državnih tijela, da se poduzme sve kako se hrvatskoj zajednici u Srbiji ne bi ukinulo pravo na informiranje na materinjem jeziku, kao i DSHV priopćenjem, koji je već ranije upozoravao javnost na opasnost od ovakvog ishoda natječaja za regionalne radijske frekvencije. 
Pozitivna rješenja se uvijek mogu pronaći, ako postoji dobra volja za postizanje suglasnosti među različitim mišljenjima. 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika