Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Podvig za ugled

Uredništvo emisije na hrvatskom jeziku »Zvuci naše ravnice«, koja se već skoro pune dvije godine emitira na valovima Radio Bačke iz Bača, obilježilo je stoto emitiranje. U svečanoj emisiji povodom ovog jubileja, koja je emitirana prošloga četvrtka, 21. lipnja, urednik emisije Pavle Pejčić zahvalio je svim suradnicima na ustrajnom radu, a vodstvu Općine Bač i Radio Bačke na potpori koju pružaju.
Prva emisija »Zvuci naše ravnice« na tom je radiju emitirana 28. srpnja 2005. godine. Okosnicu uredništva čine članovi HKPD »Dukat« iz Vajske, a idejni pokretač i inicijator emisije je vlč. Stipan Bošnjak, koji je u to vrijeme bio župnik u Plavni, a koji je uživo gostovao u 99. emisiji.
ZASLUGE: Emisija se u potpunosti emitira na hrvatskom jeziku, a programski se sadržaj sastoji od vijesti iz hrvatske zajednice u Vojvodini, uredničkog osvrta i razgovora s gostom, a sve je prožeto hrvatskom tamburaškom glazbom. Emisija se emitira svakog četvrtka od 19 do 20 sati, a može se slušati u krugu od 50-ak kilometara, uključujući i područje Vukovara i hrvatskog dunavskog priobalja. 
Svojevremeno je u pokretanju emisije sudjelovalo i tadašnje vodstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća, ali definitivno najveće zasluge pripadaju, uz već spomenutog vlč. Stipana Bošnjaka, članovima uredništva koji emisiju proizvode na volonterskoj razini, bez ikak-ve institucionalizirane materijalne podrške. Okosnicu uredništva čine, osim urednika Pavla Pejčića, urednik vijesti i voditelj Ivica Straćinski, urednica kulture Marija Vuković i urednica glazbe Marija Ihas. 
Imajući u vidu da su vodstva još najmanje dva gradska radija u Vojvodini ponudila hrvatskoj zajednici proizvodnju emisije na hrvatskom jeziku, ali da niti jedna od tih inicijativa za sada nije realizirana, ono što već dvije godine radi uredništvo emisije »Zvuci bačke ravnice« značajan je podvig.
IDEJA: Pozivu na obilježavanje ovoga jubileja i gostovanje uživo odazvali su se šef vukovarskog ureda Hrvatske matice iseljenika Silvio Jergović, predsjednik Zajednice bačkih Hrvata sa sjedištem u Vinkovcima Zdenko Bundić, vijećnik HNV-a i predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje Demokratske zajednice Hrvata Đorđe Čović i direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić, a u emisiju se izravno telefonski uključio i suradnik »Hrvatske riječi« iz Bačkog Podunavlja Ivan Andrašić.
Uz čestitke za upornost i doprinos širenju hrvatskog jezika na tom području, Silvio Jergović je u emisiji predložio, kao ideju, da se stupi u kontakt s nekom od vukovarskih radio postaja, koja bi preuzimala emisiju »Zvuci bačke ravnice« i dalje je emitirala, čime bi se čujnost značajno proširila u dubinu srijemskog i slavonskog dijela Hrvatske, gdje također živi veliki broj Hrvata podrijetlom iz Bačke. Zvonimir Perušić je rekao kako vjerojatno niti sami članovi uredništva, kao niti hrvatska zajednica u cjelini, nisu u ovom trenutku još svjesni koliko je velik značaj emitiranja ove emisije neprekidno dvije godine, s tendencijom da se ona nikad ne ugasi. 
Radio Bačku, kao i druge medije, do kraja godine očekuje privatizacija, ali se suradnici emisije nadaju kako će novi vlasnik također imati sluha za emisiju koja ja, kako se čulo, jedna od najslušanijih na toj radijskoj postaji.
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika