Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osnovana Demokratska zajednica Hrvata

Demokratska zajednica Hrvata, nova stranka hrvatske manjine u Republici Srbiji, osnovana je 24. lipnja u Subotici. Za prvog predsjednika Demokratske zajednice Hrvata izabran je Đorđe Čović, a na osnivačkoj je skupštini prisustvovalo 137 članova. 
Iznoseći prijedlog programa rada DZH-a, Đorđe Čović je naglasio kako će se ova stranka zalagati za zajedništvo u hrvatskoj zajednici i za ostvarivanje manjinskih prava Hrvata u Republici Srbiji, a među zadaćama DZH-a bit će prije svega doprinos rješavanju pitanja obrazovanja i informiranja na materinjem hrvatskom jeziku, te službene uporabe hrvatskoga jezika.
RAD OSNIVAČKE SKUP-ŠTINE: Osnivačku skupštinu je otvorio član inicijativnog odbora Nikola Perušić, a nakon izbora radnog predsjedništva koje su činili Antun Merković, Jasna Sudarević, Stipan Stantić, Petar Vojnić Purčar i Krešimir Banaković, uslijedilo je usvajanje Poslovnika o radu osnivačke skupštine DZH-a, te izbor članova radnih tijela: verifikacijske komisije i kandidacijske komisije. U daljnjem tijeku skupštine, glasovanjem je usvojen Statut Demokratske zajednice Hrvata, a Antun Merković je proglasio kako je tim činom osnovana stranka – Demokratska zajednica Hrvata.
Ispred kandidacijske komisije, Lazar Baraković je predložio Đorđa Čovića za predsjednika stranke, koji je, nakon što je ukratko predstavio svoj životopis, jednoglasno izabran za predsjednika DZH-a. Uslijedio je izbor Predsjedništva stranke i Glavnog odbora stranke, te izbor članova Nadzornog odbora.
PROGRAM RADA DZH-a: Pri-jedlog programa rada Demokratske zajednice Hrvata predočio je Đorđe Čović, istaknuvši kako hrvatska zajednica samo zajedništvom može postići ostvarivanje konkretnih manjinskih prava, a DZH će dati doprinos rješavanju pitanja u području obrazovanja i informiranja na materinjem hrvatskom jeziku, te u području službene uporabe hrvatskoga jezika.
»Demokratskoj zajednici Hrvata su strane bilo kakve ideološke dogme i svaki oblik političkog radikalizma i ekstremizma, bez obzira na njihov predznak. DZH zastupa načelo prava svakog čovjeka na njegovu posebnost i osobnost u skladu s vlastitim uvjerenjem. Smatramo da je supsidijarnost osnova demokracije. Politika mora potaknuti supsidijarnost gdje god je to moguće i ostvarivo, te stvoriti pravne i druge uvjete za razvitak supsidijarnosti. Načelo solidarnosti je jedan od glavnih temelja našeg rada. Opće dobro i socijalno partnerstvo u temelju su naše socijalne i gospodarske politike. DZH smatra rješavanje problema zapošljavanja svojom temeljnom zadaćom. Programski ciljevi DZH-a su: ostvarivanje pravedne, prosperitetne, uspješne i moralno zdrave hrvatske manjinske zajednice, te društva u kojemu živimo. Lokalna samouprava bi trebala biti temeljna referentna točka, odnosno okvir unutar kojega će se rješavati ekonomski, socijalni i komunalni problemi građana«, rekao je među ostalim Đorđe Čović, naglašavajući kako Demokratska zajednica Hrvata ne prihvaća neograničeno isticanje pojedinca, niti bezlični kolektivizam.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika