Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Višejezični program ostao bez frekvencije

Odlukom Republičke radiodifuzne agencije od prošloga četvrtka, Radio Subotica, prvi elektronički medij u Srbiji koji je, među ostalim, prije osam godina počeo s emitiranjem svakodnevnog programa na hrvatskom jeziku, izgubio je frekvenciju. Tom odlukom, RRA je oduzela frekvenciju najpoznatijoj javnoj radio postaji u Subotici i široj okolici i dodijelila je »Pannon radiju« koji će program emitirati isključivo na mađarskom jeziku. 
Ostavši bez frekvencije, na kojoj je program emitirao 38 godina, Radio Subotica je ostao s minimalnim šansama da bude uspješno privatiziran do konca godine, odnosno da očuva svoju višejezičnost. 
ODLUKU OSPORITI: U međuvremenu, kolektiv Radio Subotice poručio je kako ne može prihvatiti takvu odluku i da će ju pokušati osporiti službenim putem, a o svemu će obavijestiti javnost. Sumnju u ispravnost i regularnost odluke RRA-a izrazio je i direktor Radio Subotice Antal Biácsi. On je na skupu zaposlenih Radio Subotice istaknuo kako je riječ o očito političkoj odluci. 
»Pretpostavili smo da je moguće da politika nadvlada profesiju, zakon i sve ostalo pa će se donijeti takva odluka. Naravno, to je apsurdno, nelogično i nezakonito rješenje«, rekao je on. 
USKRAĆENI I HRVATI: Razočaranje odlukom izrazila je i urednica programa na hrvatskom jeziku Ljiljana Dulić. »Smatram da će posljedice ove odluke biti vrlo negativne za javno informiranje u regiji kojoj pripadamo, jer, ne samo da će na širem području Subotice i pojedinih općina u okruženju prestati informiranje na službenom, srpskom jeziku, već će i pripadnici hrvatske manjine u okolnim naseljima biti uskraćeni za informiranje na svom materinjem jeziku. Kao što znamo, Radio Subotica je jedina radijska postaja u Vojvodini i Srbiji koja svakodnevno emitira program na hrvatskom jeziku, i koji se trenutačno čuje na širem prostoru općine Subotice, Bačke Topole, a na zapad do Sombora, tako da na taj način obuhvaća veliki dio naselja u sjevernoj Bačkoj u kojima žive Hrvati. Program Radio Subotice će se svođenjem na lokalnu frekvenciju, za koju se nadamo da ćemo ju ipak dobiti, moći čuti na vrlo ograničenom gradskom prostoru, čime će izgubiti dio slušatelja u okolnim naseljima, gdje živi veliki broj pripadnika hrvatske nacionalne zajednice. Iz ovoga razloga smatram da će ne dodjeljivanje regionalne frekvencije Radio Subotici umanjiti stečena prava pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji na informiranje na vlastitom jeziku putem jednog elektroničkog medija«. 
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika