Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skrb za mlade je prioritet

Povodom objavljivanja prv-og broja lista za mladež »Kužiš?!«, koji se bavio pitanjem nezaposlenosti, osnivač lista udruga hrvatske mladeži »Krov« organizirala je tribinu na istu temu, kako bi se otvorio dijalog unutar hrvatske zajednice, te kako bi se krenulo u rješavanje problema nezaposlenosti mladih. Razgovor s gostima tribine Antunom Bašićem, Josipom Ivanovićem i Davorom Vidišem vodio je Nikola Perušić, a osim njih za dobro je raspoloženje bio zadužen i Vokalno instrumentalni sastav »Proroci«, koji je tribinu obogatio veselim pjesmama. Skup je otvorila predsjednica udruge »Krov« Olga Perušić, koja je od gostiju zatražila pojašnjenje nekoliko pitanja: skrb za mlade i studente, suradnja s tvrtkama većinskog hrvatskog kapitala, te pozitivni primjeri zapošljavanja iz prakse.  
PRAKSA: Konkretne primjere iz prakse mladi su mogli dobiti od direktora poduzeća »Rotografika«, koji je problemu nezaposlenosti pristupio iz svog vlastitog primjera, istaknuvši kako onaj tko želi raditi, treba i pokucati na vrata, te pokazati svoje znanje. 
»Pri upošljavanju uvijek najprije tražimo znanje. Znam kako mnoge tvrtke traže mladog i iskusnog radnika, mi nismo od tih, jer u našem poduzeću volimo imati pripravnike i naučiti ih radu, koji ni malo nije lak. Također ih nastojimo naučiti lojalnosti i prihvaćanju pravila ponašanja koja tu važe. Osim navedenog mora se poznavati operativan rad na računalu, te engleski, a sad već polako i mađarski jezik, ako se želi raditi u komercijali. Od mladih se očekuje agilnost i kreativnost, kako bi bili snalažljivi djelatnici, spremni na predlaganje rješenja«, pojasnio je Antun Bašić. Citirajući dio teksta »Nove generacije: između želja i mogućnosti«, objavljen u prvom broju lista za mladež »Kužiš?!«, Bašić je prokomentirao kako on potječe iz religiozne obitelji i naglasio je kako mu se nikad nije sviđalo kada bi se reklo: »Bit će kako Bog da«. On drži da treba vjerovati u Boga i nadati se dobrom, ali je napomenuo kako se mladi vjernici trebaju voditi drugom rečenicom: »Traži pa ćeš dobiti«.  
INVESTIRANJE U MLADE: Mlade je ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća pozdravio Josip Ivanović, koji je istaknuo kako je tema  izuzetno aktualna i kako mu je zadovoljstvo što može o tome s mladima razgovarati. Od osnutka HNV-a definiran je, osim četiri područja djelovanja Vijeća, i resor gospodarstva, koji ide, prema riječima Ivanovića, jednom imanentnom logikom trendova globalizacije. 
»Postojale su mnoge inicijative HAD-a za oformljivanje mreže gospodarstvenika, rad na tom području značajan bi bio i zbog udruga hrvatske zajednice koje imaju vrlo skromne kadrovske potencijale. Očekujemo uključivanje mladih i kako bi organizirali tečajeve, što nije trajno rješenje, ali je polazna točka u rješavanju«, naglasio je Josip Ivanović. Pohvalivši tekstove lista za mladež »Kužiš?!«, obuhvatnost problema nezaposlenosti od globalnih razmjera do regije, obuhvaćajući pri tom globalizaciju i situaciju u tranziciji.
DIPLOMATSKI: U Europi je potpuno normalno ići raditi u drugu zemlju kako bi ljudi riješili egzistencijalne potrebe, rekao je mladima generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš. 
»Posao vas prisiljava na mobilnost, stoga je bitno planirati da radite ono što volite. U ranoj dobi svatko si može dopustiti eksperimentiranje, ali pri tome se mora naučiti kako se obući i ponašati na intervjuu, točno što upisati u CV, tj. kako se prezentirati. Uvijek se, također, treba postaviti i u obrnutu situaciju. Zamislite što biste vi sve očekivali kada biste primali uposlenike. Osim toga, morate biti uporni. Uzmite primjer Božidara Đelića, koji je 17 puta predavao svoj CV dok nije dobio posao. Svake godine stipendira se četrdeset studenata odavde, koji dolaze na studij dobroga znanja«, kaže Davor Vidiš. Pitanje »veza« pri zapošljavanju je pozitivno, no ako se negdje zaposli rođak ili poznanik, a on je lijenčina, tad će onaj tko ga je primio biti u velikom problemu. Generalni konzul je istaknuo kako se »veze« razlikuju u privatnoj i javnoj instituciji, pa je tako u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske ona »legalizirana«, jer pri predavanju zamolbe morate doći s dvjema preporukama.  
ZAKLJUČAK: Hrvatska se zaje-dnica mora bazirati na pružanje obuke mladima kako bi se mogli osloniti na potrebna znanja i vještine i na taj način investirati u mladež. Potreba za sagledavanjem i snimanjem ljudskih resursa u hrvatskoj zajednici postojala je još od ranije, kako bi se mogli planirati ti resursi i usmjeravati mladi. Prema riječima Josipa Ivanovića, Hrvatsko nacionalno vijeće želi podržati inicijativu udruge »Krov« u stvaranju baze podataka mladih kadrova naše zajednice.
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika