Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Spriječiti zagađivanje!

U posljednje vrijeme Mjesna zajednica »Ker« javnosti je poznata po divljem deponiju »Đar« (mađ. tvornica). Godinama samo nekoliko stotina metara od Bolnice i Doma za nezbrinutu djecu »Kolijevka« mnogi odlažu otpad (šut, smeće, štednjake, hladnjake, pa čak i uginule životinje). Pojedini Kerčani se svim silama bore da spriječe zagađivanje. Međutim, ima i onih koji žive neposredno pokraj deponija, a smeće odnose upravo tamo. 
Prije dvadesetak godina na toj se lokaciji nalazila Molcerova ciglana. Po prestanku rada, nesavjesni građani počeli su bacati smeće na ledinu, koja je vremenom postala deponij. Po riječima upućenijih mještana Kera, nakon bombardiranja 1999. godine jedan je Subotičanin, koji se obogatio u Kanadi, odlučio na tom mjestu izgradti rekreacijski centar. 
»Da su čelnici lokalne samouprave imali više razumijevanja, u Keru bismo danas imali bazen, dvoranu, sportske terene i drugo«, kažu za HR mještani Kera.
OBEĆANJE MJERODAVNIH: Čelnici lokalne samouprave nekoliko su se puta sastali s predstavnicima ove mjesne zajednice kako bi pronašli rešenje. Za sada su postavljene dvije rampe, kako bi se spriječio ulazak neovlaštenih osoba, i znakovi obavještenja o tome da je zabranjen pristup kamionima težim od 5 tona. »Godine 2005. imali smo sastanak s predsjednikom Općine Gézom Kucserom, potpredsjednikom Pet-rom Kuntićem, a bio je tu i gradski menadžer Duško Guslov. Bili su iz svih struktura«, kaže Milan Matić, zamjenik predsjednika Savjeta MZ »Ker«. »Tada su od gradonačelnika svi dobili zadatke kako bi riješili naš problem. Jedan od problema je bio vlasništvo te površine. Vodile su se polemike je li u pitanju privatno zemljište ili je u vlasništvu tvrtke‚ Integral inžinjering‘. Godinu dana je prošlo i ništa nisu uradili«, sa žaljenjem nastavlja Matić. 
U Direkciji za izgradnju Općine prošle je godine sačinjen sporazum, po kojem se pet tvrtki obvezalo da će izravnati deponij. Radovi su započeti, međutim posao nije do kraja završen.  
»Mi smo ih pozvali na sastanak i dali im rok do 20. lipnja da završe posao, kao što su obećali. S obzirom na to da nitko nije želio to uraditi, 14. svibnja smo sazvali zbor građana na deponiju, kojem su prisustvovali mjerodavni za rješavanje ovog komunalnog problema. Oni su okrivili nas, jer je i MZ potpisnik tog sporazuma. Međutim, mi smo se samo suglasili da se to uradi«, kaže Matić. 
On dodaje kako mjerodavni u MZ nisu protiv toga da se donosi šut, ali to nije jedino što se može vidjeti na deponiju »Đar«.
»Tamo ima i uginulih životinja, bojimo se zaraze. To više nije divlji deponij, nego smetlište«, kaže Matić, dodajući kako »Ker« odugovlačenjem rješavanja problema postaje ruglo grada.
»Pretpostavljam da je nekom u interesu da se problem deponije ne riješi. Imam informaciju da je došlo do većih sukoba među‚ općinarima‘, ali nas to ne zanima. Mi samo hoćemo da se posao odradi do kraja, kao što je obećano«, kaže Matić.
SASTANCI NISU URODILI PLODOM: Od mještana saznajemo kako su komunalnoj inspekciji podnesene prijave protiv nekoliko osoba koje su donosile veće količine smeća. Neki predmeti su završili na sudu, ali, kako kažu, nemaju povratnu informaciju o tome je li netko kažnjen.
Inače, tijekom ovog mjeseca u Mjesnoj zajednici »Ker« održana su dva sastanaka. Na sastanku s predstavnikom »Integral Inženjeringa« pokušali su riješiti problem imovinsko-pravnih odnosa, a u srijedu 13. lipnja, organiziran je sastanak s predstavnicima tvrtki koje su potpisale sporazum. Tom su sastanku, osim Aleksandra Simića, prisustvovali i predstavnik Direkcije za izgradnju Općine Subotica Miroslav Evetović, gradski ombudsman Zlatko Marosiuk, predstavnici poduzeća »Voj-put«, »Panongrad« i »Komgrad«, dok se pozivu nisu odazvali predstavnici »Kop-transa« i »SMB gradnje«. Nazočni su bili i predstavnici policije.                                          g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika