Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vina i kulina

Prošloga je tjedna u Osijeku, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore-županijske komore Osijek, privedeno kraju VII. ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena uz sudjelovanje 55 proizvođača iz čitave Slavonije, Baranje i Srijema, a ocjenjivački je sud imao tešku zadaću odabrati najbolje. No, šampionsku je titulu zavrijedio kulen Katice Gazdić iz Valpova, vicešampion je kulen Zlatka Ravlića iz Osijeka, a zlatom su se još okitili Ivica Barić iz Narda i Željko Švajhofer iz Belišća. Srebrna odličja dobilo je 19 proizvođača kulena, 13 ih se okitilo broncom a ostali su dobili diplome.
 »Ova naša aktivnost ima za svrhu podizanje kakvoće domaćeg kulena«, rekao je Zoran Kovačević, predsjednik Organizacijskoga odbora i ravnatelj HGK, »i mi kontinuirano pratimo tu proizvodnju evo već sedmu godinu. Unatoč lošim uvjetima, i dalje se puno radi na podizanju kakvoće i naši su proizvođači shvatili kako kulen neće biti privilegija uskog kruga proizvođača, već će tržišni uvjeti određivati njegov status, zahvaljujući prije svega mjerama Ministarstva poljoprivrede, pa stoga moraju i kakvoćom, ali i količinama, zadovoljiti prije svega domaće tržište. Nažalost, naša je proizvodnja još uvijek nedostatna, količinski ne zadovoljavamo ni domaće potrebe, ali svaka ovakva kontrola kakvoće jamči dobar plasman domaćeg kulena«.
PROIZVODNJA NA STARINSKI NAČIN: Katica Gazdić priznala je kako se njihovo obiteljsko gospodarstvo u Valpovu već dugi niz godina bavi proizvodnjom kulena, ali na starinski način, ovo je drugi puta da osvajaju šampionsku titulu u Osijeku, a imaju pregršt zlatnih medalja i drugih odličja iz Istre, Dalmacije i natjecanja diljem Slavonije i Baranje. 
»Imamo i zlato iz Pule i Splita, ali ovo nam je priznanje najdraže, jer teško je zaslužiti priznanje u sredini u kojoj živite. Ovo je vrlo zahtjevan posao, od polja pa sve do stola, ali mi smo tu proizvodnju osvojili, poštujemo zahtjeve struke i tehnologije i uspjeh ne može izostati«.
Anica i Ilija Pejić iz Kuševca kod Đakova osvajači su srebrne medalje, a kulen im je odlične kvalitete. Baš se slaže s kutjevačkom graševinom, vjerujte na riječ vašem izvjestitelju. »Kako i ne bi«, kaže Ilija, »kada vodimo računa o hranidbi, od njive do trpeze, kada vodimo računa o genetskom potencijalu, o kolinju, a zakoljemo po stotinu bravaca, odabiru mesa za kulin, imamo našu domaću papriku, staramo se o sušenju i zriobi, jer kulin, baš kao i jabuka, mora zreti 6 mjeseci. U naš kulen idu sol, paprika i češnjak, drugih aditiva nema, a probajte ga«.
TRADICIJSKA RECEPTURA: Vicešampin natjecanja, Zlatko Ravlić, predstavnik je tvrtke Ravlić UTD-Osijek i hvali se svojom proizvodnjom. 
»Domaći kulen dugogodišnja je tradicija naše tvrtke i s timom stručnih ljudi nastojim svake godine poboljšati kvalitetu našeg kulena, ali i količine. Sada već proizvodimo oko 6 tona kulena godišnje, u sezoni, jer želimo poštovati tradiciju, ali u pregovorima smo s talijanskom tvrtkom i želimo osuvremeniti našu proizvodnju, eliminirati klimatološke uvjete i izbjeći tzv. ‚loše godine‘ i omogućiti zrenje kulena u novim tehnološkim uvjetima, tako da računamo kako bismo mogli dostići i proizvodnju od 20-ak tona na godinu. Naravno, poštujući tradicijsku recepturu, tako da i dalje ostane domaći a ne industrijski kulen«. 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika