Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zajedništvo kao temelj bolje budućnosti

Vjerni svojoj dugogodišnjoj tradiciji Beščani su se prošle subote i nedjelje okupili po petnaesti put nakon svog progonstva iz rodnog kraja i pokušali još jednom, bar na tren, zaustaviti vrijeme. Ovakva okup-ljanja upravo su jedan od načina da se vrijeme zaustavi, da se Srijemci osvrnu na svoju bogatu prošlost i ponovno spoznaju duboke tragove ostavljene u Beški, mjestu smještenom na istočnim obroncima Fruške Gore, na desnoj obali Dunava. 
Ove godine su domaćini bili Beščani iz Bjelovara, koji je okupili dvjestotinjak Beščana i njihovih prijatelja iz cijele Hrvatske, kao i iz same Beške, te ponovno pokazali kako su jedan od najbolje organiziranih srijemskih zavičajnih klubova u Republici Hrvatskoj. Dok su zavirivali u svoje i tuđe sudbine, veselili se svojim i tuđim uspjesima, ponovno se pokazalo kako u Beščanima, koji su iz kraja u kojem su se različite kulture stoljećima miješale i prožimale, postoji jak kohezijski faktor koji je u burnoj prošlosti ovih vrijednih ljudi bio ulaznica za bolji život i bolju budućnost.
NOGOMETNI TURNIR: Ovo-godišnji susret Beščana počeo je u subotu 23. lipnja, turnirom u malom nogometu »Jozo Rozić« na kojem je pobjednički pokal osvojila ekipa Beščana iz Požege, drugi su bili Beščani iz Virovitice, a treći Beščani iz grada domaćina, Bjelovara. 
Primajući pobjednički pokal, kapetan ekipe Beščana iz Požege Mario Jozić, rekao je kako su ova okupljanja već odavno pokazala svoju opravdanost, jer su to »susreti s davno prošlim vremenima, s našim Srijemom koji nas je sve povezivao i u kojem smo ostavili duboko zaorane brazde našeg djetinjstva i mladosti«. 
SVETA MISA: U nedjelju 24. lipnja, Beščani su se u još većem broju okupili na svetoj misi za Srijemce organiziranoj u bjelovarskoj crkvi sv. Antuna Padovanskog. Nakon što je pozdravio sve nazočne i zaželio dobrodošlicu Srijemcima, domaći župnik fra Marko Malović, i sam dugogodišnji župnik u Srijemu, u Iloku, prepustio je služenje svete mise bivšem beščanskom župniku, prečasnom Tomislavu Radišiću, koji je punih 11 godina, od 1977. do 1988., bio župnik u tom najvećem srijemskom mjestu. U svojoj propovijedi preč. Radišić je ustvrdio kako mi slavimo samo tri rođendana: Isusa Krista, Blažene Djevice Marije i sv. Ivana Krstitelja. 
ODRŽAVATI ZAJEDNIŠTVO: »Danas slavimo blagdan sv. Ivana Krstitelja, sina ostarjele Marijine rođakinje Elizabete, koji je postao posljednjim prorokom Starog zavjeta i koji je na Jordanu prepoznao rođaka Isusa Krista, Spasitelja kojega su naviještali starozavjetni proroci. U njemu se tako bez protivnosti ili prekida povezuju Stari i Novi zavjet, što je Stari navještavao, u Novom se to i događalo. Ipak, starozavjetno vodstvo izabranog naroda, duhovno i državno, nije ni Ivana shvatilo ni Isusa priznalo. Dogodio se bolni prekid; u Isusu se Bog morao sukobiti s vodstvom svog izabranog naroda. To, nažalost, nije bio posljednji nesporazum između Boga i onih koji su htjeli u njegovo ime vladati. I oni koji tvrde kako Isusa slijede, podijelili su se u mnoge kršćanske zajednice. Ipak su katolici, pravoslavni, protestanti, anglikanci i drugi neraskidivo povezani zajedničkom vjerom da je Isus pravi Bog i pravi čovjek«, rekao je preč. Radišić i poručio brojnim Srijemcima kako je potrebno održavati slogu i zajedništvo u svojim obiteljima, sa susjedima, u svojoj župi, u biskupiji, jer u neodgovornoj slobodi nema sreće, sreća je samo sloboda u zajedništvu, u zajednici svete Crkve.
Nakon svete mise Beščani su nastavili svoje druženje uz zajednički ručak, ples i srijemsku tamburašku glazbu. 
Pokrovitelj ovog susreta Beščana bila je Bjelovarsko - bilogorska županija, a organizator bjelovarski ogranak Zavičajnog kluba Beška.
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika