Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šokački suveniri gradu Osijeku

»Volim Te kad hodaš, kada se smiješ/ volim Tvoj ponos i suzu kad kriješ,/ volim Te kad čitaš i kada se ljutiš,/ volim Te više nego što slutiš!«, stihovi su Vesne Dorušak iz Čepina, koji rese katalog Šokačke grane tiskan u povodu otvorenja izložbe pod nazivom Šokački suveniri gradu Osijeku, koje je upriličeno prošle srijede u hotelu »Osijek«, u nazočnosti nekoliko stotina ljubitelja starina i dužnosnika Grada i Županije, zaljubljenika u starinski ručni rad, vez, neceraj, šlingeraj, heklanje, zlatovez, izložene u prekrasnoj dvorani »Hrast« novouređenog osječkog hotela s pogledom na Dravu i zalazak sunca.
»Kruna je to višemjesečne aktivnosti naših Šokica, pa i  Šokaca«, rekla je u pozdravnoj riječi predsjednica Šokačke grane Vera Erl, »koji su od početka Korizme, pa sve do ovoga trena, vrijedno radili na unapređivanju kulturne i tradicijske baštine Šokaca Slavonije, Baranje i Srijema, ali i ostalih staništa Šokaca, pod budnim okom mlade dizajnerice, magistre Jelene Havelke, da našemu gradu, a moram priznati da nas je grad prepoznao i pružio potrebnu potporu, ponudimo šokačke suvenire, koji neće biti samo ‚sakupljači prašine‘, već će imati i svoju uporabnu vrijednost«.
BOGATSTVO ŠOKADIJE: I do-ista,  pedesetak, šezdesetak Šokica svake je srijede dolazilo na radionice, koje su vodile Matija Jukić i Dubravka Radovanović (zlatovez), Ljubica Domačinović (neceraj), Manda Marukić (kukičanje-heklanje), Marija Šajfer-Knežević (šlingeraj), Štefica Stević i Vesna Dorušak (oslikavanje predmeta), Ljubica Pilipović i Anica Dragić (starinsko šaranje jaja), voditeljica projekta je bila mr. Jelena Havelka, savjetodavnu je ulogu imala Vlasta Šabić, etnologinja Muzeja Slavonije a dipl. graf. diz. Mirta Bogdanić je radila na katalogu.
»Ovo nisu osječki suveniri, mada će i to vjerojatno postati, ovo su šokački suveniri gradu Osijeku«, istaknula je Vera Erl, »a svidjet će vam se ovi prelijepi spomenari, zlatovez, kojega osobno najviše cijenim jer svjedoči o bogatstvu Šokadije, stolnjaci za 2 i 4 osobe, šlingani, vezeni i raspletani, s pripadajućim salvetama, oslikani predmeti s predloškom zlatoveza ili motivima staroga Osijeka, ili jednostavno ove prelijepe oslikane boce s domaćim pekmezom od kajsija i šljiva, a kada pojedete taj pekmez ostaje vam prelijepi tabletić, a sve su to odobrili članovi prosudbene komisije koju je predvodio pročelnik Upravnog ureda za gospodarstvo Grada Hrvoje Žabarović, dipl. etnologinja iz Konzervatorskog zavoda u Osijeku Ljiljana Šarlah i direktor Turističke zajednice Osijeka Damir Manić«. Vera je još pozdravila brojne goste, među kojima predstavnike Grada i Županije, predstavnike udruga i kulturno-umjetničkih društava, goste iz Sonte i Subotice, te generalnog konzula RH u Subotici Davora Vidiša.
U prigodnome programu sudjelovali su ženska pjevačka skupina »Šokice«, muška pjevačka skupina »Šokci« i tamburaški sastav »Šokačka duša«, a brojni su gosti mogli uživati i u kulinarskim slasticama šokačkih snaša, koje su osvojile šest prvih mjesta na Festivalu znanosti, kojega organizira Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, s nakanom da se dođe do osječkoga kolača, jer ako Zagorci mogu imati štrukle, Samobor kremšnite, zašto i Osijek ne bi imao svoj izvorni kolač, umijeće osječkih cukerpekarica.
DOJMOVI SUDIONIKA: Hrvo-je Žabarović, predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva i Damir Macanić član, složili su se da svi predočeni suveniri odgovaraju svrsi i imaju uporabnu vrijednost, a tržište će pokazati što ima prođu. »Sve je originalno, sve je u duhu šokaštva, a meni se osobno, najviše dopao ovaj necani stolnjak s pripadajućim salvetama, jer odišu tradicijom i to je ono što bih rado poklonio dragim prijateljima«, rekao je Damir Macanić.
Promocijom je očarana i Jasminka Lovrinčević, predstavnica Osječko-baranjske županije. »Kako i ne bi, jer sve što radi Šokačka grana uvijek ispadne odlično, od znanosti do izdavačke djelatnosti, od baštine do uključenja mladeži pa sve do jela, pjesme i igre i naravno tambure, a sve u očuvanju i promicanju bogate šokačke tradicije. To je pravi recept uspjeha, tu su ljudi iz različitih sredina, različitog stupnja obrazovanja, različitih sklonosti i struke a sve ih veže šokačka duša i onda svatko radi ono što najbolje zna. Osobno, očarana sam katalogom, vezenim stolnjacima i ovim prelijepim šokačkim kolačima«.
Diplomirana grafička dizajnerica Mirta Bogdanić uključila se naknadno u ovaj šokački projekt, kaže na nagovor Jelene Havelke, kada je već bližilo finale, kada je trebalo osmisliti katalog i ambalažu za pakiranje suvenira. »Konac djelo krasi, a i loš proizvod, dobro upakiran, zna naći put do kupca. No tako se samo kaže, jer među ovim šokačkim suvenirima nema lošeg proizvoda«, naglašava Mirta, koja ističe svoje šokačko podrijetlo i korijene koje vuče iz Viškovaca i Đakova.
I Vlasta Šabić, etnologinja Muzeja Slavonije pomno je razgledala šokačke suvenire. »Moje životno poslanje je rad sa Šokcima diljem Šokadije i uvijek sam jednako ushićena kada se družim s tim divnim ljudima, posebice s članovima Šokačke grane, a ovo što ste večeras upriličili izuzetno je i neponovljivo. Pozvana sam da sudjelujem u projektu, da pomognem iskustvom i savjetima, dolazila sam na ta divna druženja srijedom, ali sada, kada je sve dovedeno do savršenstva, ja sam jednostavno zatečena, kao da to vidim tek prvi puta. Uspjeli ste osuvremeniti šokačku tradiciju, učiniti je dopadljivom i mlađim naraštajima, a ovi stolnjaci, ovi tabletići, ove oslikane teglice s pekmezom i da ne nabrajam, prelijepi su i odišu šokaštvom«.
A i pjesmi nije bilo kraja i tamburaši Šokačke duše dobro su ugrijali žice i srca šokačka. Istina, klima je sve vrijeme radila, ali svi su se složili da su toplo primljeni kod Šokačke grane. Kukunješce i kolo šokačko, nikad kraja, tek po koji bećarac: Oj Šokice tko vam ruho kroji, kad na vama tako lipo stoji.
g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika