Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Studij u Zagrebu

Nakon svršetka četverogodišnje naobrazbe u Gimnaziji »Svetozar Marković« u Subotici, odlična učenica Marina Remeš (1987.) odlučila je svoje školovanje nastaviti u Zagrebu, jer smatra da joj studiranje u Hrvatskoj otvara  mnoga vrata za profil koji je odabrala. »Odlazak na studij u Zagreb do zadnjega mi se dana činio dalekim i nestvarnim. Usprkos činjenici da su mnogi moji sugrađani već bili tamo na studiju, Zagreb mi se ipak činio stranim i tajanstvenim. Ali, odlučila sam pokušati i prihvatiti izazov studiranja u Hrvatskoj«, kaže mlada studentica Marina Remeš.
PRVA IMPRESIJA: Marinina prva impresija o studiranju u Zagrebu nije bila pozitivna, a ni ugodna. Ali mnogi kažu da ako nešto krene loše, obično se dobro svrši. To je bio slučaj i s ovom mladom i ambicioznom damom. »Prvih dana osjećala sam se nešto izgubljeno jer nisam poznavala nikoga i sam faks mi je izgledao kao jedna velika nepoznanica. Uostalom, malo se tko trudio objasniti mi bilo što o studentskom životu jer se sve činilo previše komplicirano. Međutim, malo po malo, upoznala sam ljude iz doma i polako se počela »utapati« u kulturu studentskog života«, objašnjava Marina Remeš. 
ADAPTACIJA: Marina Remeš je studentica kroatistike i antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Inače, ovaj je fakultet zbog velikog broja studentskih skupina jako konfuzan, te joj je za razliku on nekih kolega koji studiraju na drugim fakultetima, bilo malo teže prilagoditi se novom životnom rasporedu. Ali, nakon nekog vremena, sve je došlo na svoje mjesto. Isprva ne toliko oduševljena, vremenom je postala fascinirana svojim studijskim skupinama, te ljudima koje je upoznala. Međutim, najviše ju je oduševio i ugodno iznenadio nastavni kadar koji je bez problema prihvatio njezin vojvođanski način govora. »Profesori su, doista, divni i nisam naišla niti na jedno negativno iskustvo na račun govora. Ponekad je profesorima jako simpatično što baš ne upotrebljavam redovito ijekavicu i jekavicu, ali naravno trudim se što više utjecati na svoj govor«, priča Marina. 
SMJEŠTAJ: Ove je godine ova mlada studentica kroatistike i antropologije bila smještena u studentskom domu »Stjepan Radić«. »Nadam se da ću sve godine studija provesti u ovom domu jer mi je upravo ovaj dom donio nove prijatelje bez kojih bi bilo mnogo teže prilagoditi se na sve inovacije koje studiranje u drugoj zemlji pruža«, ističe Marina. S obzirom da država doista ulaže u obrazovni sustav, biti smješten kao student u Zagrebu definitivno je privilegij. U okviru doma Stjepan Radić postoje tri menze, slastičarnica, kino, pošta  – jednostavno sve što je potrebno studentima za ugodan život. Uostalom, »Sava«, studentski naziv ovog doma, je grad unutar grada gdje se stotine studenata fantastično provode. 
VELIKO ISKUSTVO: Na samom kraju Marina kaže: »Približio se i kraj prve godine. Bogatija sam za jedno veliko iskustvo sačinjeno od niza malih. Zadovoljna sam svime što sam naučila i postigla u prethodnoj godini i nadam se da me još mnogo toga čeka u dolazećim godinama studija«. Mlada, ambiciozna i puna elana, Marina Remeš priprema se za predstojeće ispite, te joj ovom prigodom želimo da ih sve uspješno položi.
 
g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika