Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Još jedna kamera za lap top
 
Ako ste rado na internet vezi sa sugovornicima, znate da Vam je potrebna širokoopsegna veza koja omogućuje stanovite usluge. Jedna od njih je uporaba Web kamera za chat, a siguran sam da ta usluga ima dobar odaziv kod mladih. Video konferencije su takoder zanimljive, ali one su rezervirane za poslovne ljude. Svima njima će dobro doći Logitechova kamera QuickCam Deluxe for Notebooks.
Kamera se instalira vrlo jednostavno i ne zahtijeva čak ni ponovno pokretanje računala. Ona je malih dimenzija i ima štipaljku za pričvršćivanje na poleđini, a u pakovanju je priložena torbica za nošenje, što pogoduje vlasnicima prenosivih računala. Kratak USB kabel se sigurno neće svidjeti vlasnicima stonih računala koji bi je željeli kupiti, ali tu može pomoći produžni kabel. Na vrhu kamere se nalazi tipka za uključivanje i snimanje fotografija, dok su sprijeda signalna dioda, mikrofon i leća. Dok drugi proizvođači koriste plastične leće ne bi li snizili cijenu, Logitech je ugradio staklenu, koja daje jasniju i bolju sliku. Tehnologija Right-Light poboljšava kakvoću snimke u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a mikrofon s tehnologijom Right-Sound uklanja šumove i dopri­nosi razgovijetnosti zvu­ka.
QuickCam Deluxe snima fotografije i video datoteke u ra­sponu od 160 x 120 točaka do 1,3 megapiksela, premda u tom slučaju koristi interpoliranje. Najbolji rezul­tati se postižu na razlučljivosti 640 x 480, jer se tada dobijaju sinkronizirane snimke, s optimalnim vrijednostima zvu­ka i slike. Kamera podržava rad sa svim poznatijim programima za razmjenu tre­nutačnih poruka (MSN Messenger, Yahoo Messenger i AOL AIM).
Ako poželite kameru koristiti za snima­nje amaterskih video spotova, u tome će pomoći priloženi filteri, a snimljene datoteke se mogu slati i putem e-pošte izravno iz programa za snimanje. Kada korisnik ne želi da bude viđen što radi u određenom trenutku, može iza­brati neku od priloženih pozadina koje će se prikazivati dok ponovno ne odluči koristiti kameru.
QuickCam Deluxe ima odlične moguć­nosti i zato je preporučamo poslovnim ljudima i drugim vlasnicima prenosivih računala.
 
Sigurnosti nikad dosta
 
Novi paket ZoneAlarm Inter­net Security Suite 7.0 tvrtke Check Point je veliko una­pređenje u odnosu na verziju 6.0. Prosječan sustav za antivirusnu zaštitu, otkupljen od firme CA, zamijenjen je nad­moćnijom verzijom tvrtke Kaspersky Labs, što je doprinijelo odličnim performansama ovoga paketa, a njegova jedina mana je zaštita od »pecanja«.
Osnovne komponente pak­eta pružaju dobru zaštitu od virusa, špijunskih programa i reklamnog softvera zahvalju­jući osnovi Kaspersky, uz osobeni zaštitni zid i sustav OS-Firewall kao dodatna razina zaštite protiv zlonamjernih izmjena u računalu.
Na puno testova ovoga paketa Kaspersky osnova se dobro poka­zala: zaustavljeno je 98,3 posto programa koji djeluju u pozadi­ni, 97 posto napada na odjel za podizanje sustava i 99 pos­to trojanaca. Isto tako, uhvatio je i 74 posto probnih rekla­ma. OSFirewall je otkrio također solidnih 80 posto crva u na­padima s mreže i preko e-pošte, i to samo na osnovu njihovog ponašanja. Paket je uočio i sve zlonamjerne programe skrivene u običnim arhivama, a zašti­tni zid je spriječio sve napade ka računalu i iz njega. Interaktivni skener nije us­pio otkriti makro-virus PP97M/Tristate.C koji na­pada datoteke Officea 97.
ZoneAlarm u ovom paketu nudi većinu standardnih do­dataka. Odjel Privacy omogu­ćuje selektivno blokiranje cookies-a s Web lokacija, iz reklama i ugrađenih objekata i skripta. Zaštita za trenutne poruke čuva korisnike usluga AOL, ICQ, MSN i Yahoo od loših hiperveza i priključenih datoteka, ali odlaznim poruka­ma dodaje toliko upozorenja da je bolje kada je isključena. 
Godišnja pretplata od 50 USD po računalu u ravni je s konkurentnim paketima. In­ternet Security Suite 7.0 radi dobro, ali bi mu koristila bolja zaštita od »pecanja«.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika