Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljetni prijevoz

Stiglo nam je još jedno ljeto, najtoplije godišnje doba u kojemu vladaju (često) tropske vrućine užarenih dana srpnja i kolovoza. Spas od sparine najčešće se traži u klimatiziranim ili posve zamračenim prostorijama (poslovno-kućna varijanta), ili pak u odlasku negdje na odmor (more, planina ili sl.), gdje se sve to mnogo lakše podnosi. Ali, bilo koja prostorna relacija, bilo od kuće do posla ili do mjesta za odmor, mora  se savladati nekim prijevoznim sredstvom. A vani sunce »prži«...
ODLAZAK NA POSAO: Sve, naravno, ovisi koliko ste prostorno (kilometarski) udaljeni od svog radnog mjesta. Ukoliko je razdaljina veća od dva kilometra onda vam je jamačno nužan neki oblik prijevoza, jer dva puta na dan pješačiti zbilja nije baš preporučljivo. Osobito kada je vani više od »trideset u hladu«. E, sad se tu pojavljuje sljedeći problem u vidu valjanog izbora načina prijevoza. Ukoliko imate automobil s klimom onda problema i nema, ali ukoliko je vaš limeni ljubimac starijeg kova i nema u svojoj ponudi ugodno rashlađivanje unutarnjeg prostora onda se morate pomiriti s kalkuliranim znojenjem tijekom potrebne vožnje do željenog odredišta. A ako još tijekom te »prisilne radnje« upadnete u neki, tijekom ljeta osobito česti, prometni kolaps, zasigurno će vam »presjesti« ova odluka. Nažalost vožnja javnim prijevozom je također podložna istom problemu, uz dodatnu okolnost »putovanja« s desetinama drugih putnika što u toplom ljetnom danu zna neki puta biti zgodna avantura. Postoji i mogućnost gospodske vožnje taxi prijevozom, u luksuz-nim klimatiziranim vozilima, ali sve što je dobro to je i skupo, a to veći broj ljudi sebi, nažalost, ne može priuštiti. U konačnici ostaju motorizirani dvokotači, kao najbolji mogući izbor ljetnog prijevoza, jer svojom laganom prohodnošću mogu prebroditi svaki prometni kolaps i maksimalnom brzinom vožnje kroz grad stići brže nego automobil. Naravno i ova solucija spada u kategoriju ekstra luksuza, jer se za prosječni model skutera ili običnijeg motorkotača treba izdvojiti nekoliko osobnih dohodaka ili podići kredit. I, na koncu dolazimo do starog dobrog bicikla (danas su tu i novi, skupocjeni modeli čija cijena ponekad iznosi kao i cijena  solidnijeg motorkotača) kao uvijek dostupne alternative, ali »najbolji čovjekov prijatelj« traži i njegov tjelesni angažman, što na tropskoj vrelini često zna biti mali problem, osobito prilikom povratka s radnog mjesta. 
PJEŠAČKA ALTERNATIVA: U biti, tijekom ljetnog razdoblja najbolja i najpraktičnija solucija jamačno je pješačenje, tj. hodajući prijevoz do radnog mjesta. Naravno, ukoliko ste u radijusu manjem od spomenuta dva kilo-metra. Čovjek prosječno za sat vremena normalnog hoda može prevaliti razdaljinu od četiri kilometra, na velikim temperaturama vjerojatno i nešto manje, ali laganim hodom po hladovini zasigurno ste najmanje izloženi štetnim  posljedicama koje prate sve ostale vidove ljetnog prijevoza. Istina, znoj se nikako ne može izbjeći, ali ste u prilici svesti ga na minimum povremenim zastajanjem i »provjetravanjem« osobne garderobe. Također, nije na naodmet usput se krijepiti nekim osvježavajućim rashlađenim napitkom (najbolje vodom). Jer šetnja je prije svega dobra i za pravilan odnos prema tjelesnom zdravlju, a redukcija korištenja motornih prometala, osobito u gradu, značajno pridonosi očuvanju ekološke ravnoteže i smanjenju emisije štetnih plinova. Sve veće tropske vrućine koje nas napadaju, upravo su plod neumjerenog ispuštanja štetnih plinova u atmosferu. 
PRIJEVOZ NA GODIŠNJI ODMOR: Glede putovanja na veću razdaljinu (od nekoliko stotina kilometara ili više), uvijek postoji rezervna opcija putovanja tijekom noćnih sati kada nema nesnosne vrućine i automobili bez klime nisu »hendikepirani« u odnosu na one klimatizirane. Također, tu je uvijek i stari, dobri vlak, s kojim se najlakše (i često najudobnije) stiže do željenog odmorišta, ili pak klimatizirani moderni autobusi. Na koncu, izbor je na vama...          g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika