Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Posjet Svjetskom prvenstvu

Nogometna reprezentacija vojvođanskih Hrvata, koncem prošle godine nije uspjela izboriti plasman na kvalifikacijskom turniru Svjetsko prvenstvo u nogometu za momčadi koje dolaze iz hrvatske dijaspore diljem svijeta, ali je svojim nastupom i  prikazanim igrama u Splitu skrenula ozbiljnu pozornost. Plod zapaženog debija na »euro« sceni, rezultirao je pozivom koordinatoru reprezentacije Petru Kuntiću i izborniku Marinku Poljakoviću za službeni posjet Svjetskom prvenstvu koje se igralo prošloga tjedna u Zagrebu. O dojmovima iz glavnog grada Hrvatske i pojedinostima vezanim za buduće nastupe nogometne reprezentacije HNV-a, porazgovarali smo s izbornikom Marinkom Poljakovićem.
4Unatoč »nesretnom« Splitu, gdje je reprezentacija HNV-a pokazala odlične igre, ali joj je plasman na SP izmakao zbog nedostatka sportske sreće, izaslanstvo reprezentacije je ipak pozvano u službeni posjet Svjetskom prvenstvu u nogometu za momčadi koje dolaze iz hrvatske dijaspore. 
Nažalost nismo uspjeli proći kvalifikacije i izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu, ali je naš nastup ostao upamćen i pozvani smo, kao specijalni gosti, na otvorenje prvog mundijala za momčadi iz hrvatske dijaspore diljem svijeta. Istaknuo bih još činjenicu kako smo mi jedina momčad koja nije izborila nastup, a njenoj delegaciji je ukazan privilegij poziva.
4Tko je sve sudjelovao na prvom nogometnom SP-u hrvatske dijaspore?
Prema zabilježenim rezultatima iz kvalifikacija nastup na Svjetskom prvenstvu su osigurale po dvije momčadi iz Australije, Amerike i Njemačke, jedna momčad iz Francuske i pobjednik Europskih kvalifikacija iz Splita, reprezentacija Gradišćanskih Hrvata. Ukupno osam najboljih nogometnih momčadi izborilo je pravo plasmana i odlučivanja o trenutačno najkvalitetnijoj ekipi hrvatske dijaspore.
4Bilo je riječi i o potencijalnoj, rezervnoj mogućnosti nastupa reprezentacije vojvođanskih Hrvata na SP-u.
Imali smo status pričuve, ukoliko neka od prijavljenih momčadi otkaže svoj nastup, ali su sve kvalificirane reprezentacije doputovale u Zagreb i nama ostaje da sljedeći put izborimo plasman i sudjelujemo na najvećoj nogometnoj smotri momčadi iz hrvatske dijaspore.
4Kako ste bili primljeni na otvorenju Svjetskog prvenstva i s kojim odgovornim djelatnicima HNS-a ste bili u kontaktu?
Prijam je bio na najvišoj razini, jer se na našu momčad obraća puna pozornost s obzirom na neposredno susjedsko okruženje, a svemu je u mnogome pridonio i naš zapaženi nastup na kvalifikacijskom turniru u Splitu. Na otvorenju su nazočni bili svi najviši dužnosnici Hrvatskog nogometnog saveza, počevši od predsjednika Markovića, glavnog tajnika Srebrića, glavnog koordinatora SP-a Pavlovića, pomoćnog trenera hrvatske nogometne reprezentacije Asanovića, ljudi iz trenerske struke, predstavnici sudačke organizacije i brojna druga imena iz nogometnog svijeta.
4Što bi bila, u glavnim crtama, »misao vodilja« glede budućnosti nogometnog sporta na prostorima hrvatske dijaspore?
Glavna intencija cijele ove sportske manifestacije ogleda se u želji za većom skrbi i pažnji prema nogometašima koji dolaze iz hrvatske dijaspore diljem svijeta. Indikativan je primjer Australije za čiju nacionalnu nogometnu vrstu nastupa najveći broj Hrvata, koji su mogli isto tako igrati i za Hrvatsku.
4Kakva je budućnost reprezentacije HNV-a, nogometaša koji dolaze s prostora Vojvodine?
Budućnost reprezentacije nije upitna, ali će mnogo toga ovisiti o financijskim mogućnostima. Iz istih razloga su trenutačno otkazani susreti s momčadima Hrvata iz Mađarske i Rumunjske, ali mislim da će to u neposrednom budućem vremenu biti riješeno i da će naša momčad nastaviti tamo gdje je stala koncem prošle godine u Splitu. Uveliko se već razmišlja o stvaranju juniorske i pionirske momčadi, koje bi se također u budućnosti mogle natjecati protiv svojih vršnjaka iz drugih dijelova hrvatske dijaspore. U tom smjeru je planiran poziv za nekoliko trenera s naših prostora da tijekom ljeta sudjeluju na stručnim seminarima u Hrvatskoj.     g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika