Arhiv tekstova Arhiv tekstova

San zvani Champions league i Liga Uefa Cupa

Prošlog petka (29. lipnja) u švicarskom Nyonu izvučeni su parovi prvog i drugog pretkola kvalifikacija za novu 2007./08. sezonu prestižnog europskog klupskog nadmetanja. Champions league. Tijekom dva ljetna mjeseca »mali« klubovi, tj. oni koji dolaze izvan renomiranih liga zapadnog dijela našeg kontinenta, borit će se za svoje mjesto u posljednjem, trećem izlučnom pretkolu. Šansa je to da u sudaru s privilegiranim momčadima izbore status sudionika među 32 najbolje klupske momčadi Europe. Zbog lošeg koeficijenta, prije svega zahvaljujući izrazito lošim rezultatima svih hrvatskih klubova u nekoliko posljednjih euro sezona, prvak HNL zagrebački Dinamo morat će svoj put prema »dugogodišnjem snu« započeti već sredinom srpnja, gostujući u Azerbajdžanu, u prvoj (najnižoj) kvalifikacijskoj rundi.
PUT PREMA TREĆEM PRETKOLU: Realno gledano, prema ždrijebu iz Nyona zagrebački »modri« ne bi smjeli imati prob-lema u prva dva euro ispita. Prvi suparnik je azerbajdžanska momčad Lenkorana, o kojoj se gotovo ništa ne zna osim da dolazi iz zemlje koja je svojevremeno pobijedila reprezentaciju SiCG. Pa ipak, momčad trenera Ivankovića bi već na prvom susretu (17. ili 18. srpnja, uzvrat u Zagrebu tjedan dana kasnije) u gostima mogla vizirati mjesto za plasman u drugo pretkolo u kojemu bi protivnik trebao biti pobjednik duela između Domžala (Slovenija) i Tirane (Albanija). Hipotetički govoreći (uvijek nezahvalno, ali u nogometu često), niti jedna od tri navedene momčadi nema »kalibar« Dinamovog topništva predvođenog najboljim strijelcem Da Silvom, radišnim genijalcem Modrićem, neumornim Ćorlukom (standardni reprezentativci Hrvatske), te ostalim kvalitetnim dijelom momčadi koja se u protekloj domaćoj sezoni okitila »dvostrukom krunom«. Drugo pretkolo je na programu 1. ili 2. kolovoza, uzvrati dva tjedna kasnije.
KUP UEFA: Vođeno primjerom Champions leaguea, drugo po snazi europsko klupsko nogometno natjecanje doživjelo je »kozmetiku« i postalo znatno interesantnije (u svakom pogledu), osobito uvođenjem ligaškog sustava igre. Ali i do tog mjesta na »velikoj pozornici«, hrvatski predstavnici Hajduk (Split) i Slaven (Koprivnica) morat će se tijekom predstojećeg srpnja i kolovoza dobrano oznojiti. Svojevremeno sudionik osmine finala Champions leaguea (jedina hrvatska momčad koja je prošla prvi krug u CL), Hajduk će morati »startati« u prvom kolu pretkola kupa Uefa protiv Budućnosti (Podgorica), susjeda iz Crne gore. Drugi hrvatski predstavnik u ovom natjecanju koprivnički Slaven će u istoj rundi tražiti prolaz dalje protiv albanske Teute. O prognozama ne bismo ovoga puta, jer negativni primjer Zagreba u prvom kolu Intertoto kupa ponovno otvara brojne nedoumice glede nastupa hrvatskih momčadi na euro sceni. Susreti prvog pretkola kupa Uefa igrat će se 19. srpnja, a uzvrati su dva tjedna kasnije. 
g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika