Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svećen­stvo i plem­stvo

Arpadovići su, izuzev Bele IV., bili darežljivi prema Crkvi. Odmah nakon dolaska u posjed Slavonije u Zagrebu su osnovali biskupiju, kojoj su udijelili velike posjede, kao uostalom i drugim biskupijama. Za vrijeme križarskih ratova nepregledna imanja dobili su templari i ivanovci koji su štitili križare i zbrinjavali nemoćne hodočasnike. U sukobima biskupa i nadbiskupa s građanima dalmatinskih gradova, redovno su stajali na stranu klera.
    Biskupije su se dijelile na arhiđakonate, koji su osim duhovne, karitativne i prosvjetne uloge obavljali i javnobilježničke poslove – ovjeravali su pečatima darovnice i kupoprodajne ugovore.
HRVATSKI VELIKAŠI: Nelipići su gospodarili Cetinskom krajinom i nastojali su osamostaliti svoje područje od vlasti hrvatskougarskih vladara. U toj su se borbi služili svim sredstvima, sklapajući saveze s Babonićima i drugim hrvatskim i slavonskim obiteljima, ali i s bosanskim velikašima i Venecijom.
    Kačići su nadzirali područje od Cetine do Neretve, no nakon jačanja bosanskih Kotromanića priznali su njihov suverenitet. Potkraj 15. stoljeća njihovo su područje okupirali Osmanlije.
    Šubići (Bribirski knezovi) su hrvatsko rodovsko plemstvo, a potekli su s područja između Ostrovice i Bribira. Još za Trpimirovića bili su župani, a nakon provale Tatara počinje njihovo zlatno doba (1270.-1320.). Šubići su proširili posjede, spustili se na more i stekli kneževsku vlast u dalmatinskim komunama. Posljednji im je Arpadović udijelio bansku čast u naslijeđe, a Pavao Šubić i njegov sin Mladen posredovali su u dovođenju nove dinastije, Anžuvinaca na hrvatskougarsko prijestolje.
Knezovi krčki potomci su kneza Dujma, kojemu su Mlečani dodijelili kneževsku vlast na otoku Krku. Potkraj 12. stoljeća iskoristili su slabost hrvatskougarskih kraljeva i proširili se na modrušku županiju. Tada počinje njihov uspon na društvenoj ljestvici Hrvatsko-Ugarske Države. Zaslužni su i za donošenje jednog od najstarijih europskih zakona, Vinodolskog zakonika. Prema uzoru na ostalo europsko plemstvo, koje je svoje korijene tražilo u rimskom patricijatu, krčki su se knezovi prozvali Frangipanima, kasnije Frankopanima.

SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM: Babonići su potekli iz zapadne Slavonije. Nakon provale Tatara Stjepan Babonić bio je slavonski ban, koji je omogućio mletačkim trgovcima da ponovno uspostave trgovinu u Slavoniji. Njegov je brat Ivan naslijedio imanja, proširio posjede na Moslavinu i bio vodeća osoba pokreta hrvatskih plemića za slamanje moći Šubića. Nakon sloma Mladena Šubića, Ivan Babonić imenovan je banom Slavonije, Hrvatske i Dalmacije.
    Grofovi Gorjanski posjedovali su vlastelinstvo Gorjan u Vukovskoj županiji. U Baranjskoj županiji posjedovali su imanja oko Harkánya, a u dijelu županije južno od Drave gospodarili su od 1396. godine Našicama i Podgoračem. Područje oko rijeke Vuke baštinili su baruni Korođski. Srijemom su gospodarili grofovi Iločki, koji je baštinio i Ružicugrad, te Maruti iz Morovića, koji su baštinili Valpovo.   

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika