Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pred­sto­ji Fe­sti­val bu­nje­vačkih pi­sa­ma

U Velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra 24. rujna s početkom u 20 sati održat će se IV. Festival bunjevač-kih pisama.

Vin­ko­vačke je­se­ni

Ovogodišnje XXXIX. Vinkovačke jeseni održat će se od 10. do 19. rujna. U sklopu ove manifestacije Hrvatska matica iseljenika pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije organizira nekoliko manifestacija. Izložba »Umjetnost u tehnici slame«, umjetničkih djela sekcije slamarki HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta bit će otvorena 10. rujna s početkom u 18 sati u zgradi Vinkovačkih. jeseni, dok će 11. rujna, također s početkom u 18 sati u prostorijama Ogranka matice hrvatske Vinkovci bit održano »Predstavljanje Hrvatske matice iseljenika javnosti Vukovarsko-srijemske županije«. Na Trgu Vinkovačkih jeseni 11. rujna s početkom u 21 sat održat će se »Večer Srijema« na kojoj će raskoš i bogatstvo folklora i očuvanja tradicije Hrvata iz Srijema pokazati nekoliko srijemskih folklornih skupina.

Zvon­ko Bog­dan go­sto­vao u Va­raždi­nu

Na tradicionalnom Špancirfestu, manifestaciji koja se održava na javnom, uličnom prostoru grada Varaždina, prošloga tjedna gostovao je i Zvonko Bogdan s tamburašima negdašnjeg sastava Janike Balaža. Uz brojne salve aplauza i oduševljenje nazočne publike, Zvonko Bogdan je održao koncert poslije puno godina u tom lijepom baroknom gradu.

Za­vršena Ko­lo­ni­ja književ­ni­ka u Ka­njiži

U Kanjiži je 1. rujna svečano otvorena 52. Kolonija književnika. U Narodnom parku položeni su vijenci na spomenik Kolonije, a sudionike i goste Kolonije pozdravili su književnici Milovan Miković i József Bogdán. Uslijedilo je svečano otvaranje Kolonije u vijećnici Gradske kuće. Okupljene pisce i publiku pozdravili su predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Kanjiža Károly Puskás, predsjednik organizacijskog odbora Kolonije Zoltán Kanyó, Milovan Miković i predsjednik Saveza književnika Mađarske Márton Halász. Sljedećeg dana književnici su posjetili škole u Kanjiži, gdje su održali izvanredne časove književnosti, a navečer je u vijećnici Gradske kuće koncert održao sastav A Prima Vista, koji je uglazbio stihove Bálinta Balassia. Trećeg dana Kolonije književnici su također posjetili škole, poslije podne čitali su stihove publici na javnom prostoru, u ulici Jovana Jovanovića Zmaja, a navečer su se svojim stihovima predstavili publici u vijećnici Gradske kuće. Kolonija književnika je zatvorena 4. rujna nakon održanog savjetovanja čija je tema bila »Jedna noga u Europi, druga na Balkanu, a srce…?«.

Ve­li­ko pri­zna­nje re­da­te­lju Kr­sti Pa­piću

Na održanom 28. Svjetskom filmskom festivalu u Montrealu, hrvatskom redatelju Krsti Papiću uručen je 3. rujna »Grand prix American« za cjelokupni autorski opus i doprinos filmskoj umjetnosti. Nakon Martina Scorsesea, Manoela De Oliveire, Nikite Mihalkova, Luca Bessona i drugih, Papić je prvi redatelj ne samo ih Hrvatske, nego s cijelog područja srednje Europe koji dobiva ovo veliko priznanje. Na festivalu u Montrealu prikazani su Papićevi filmovi »Lisice«, »Izbavitelj«, »Život sa stricem« i »Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja«.

Spo­men na Anu Ga­bri­je­lu Šabić

Na spomen slavlje u povodu 4. obljetnice smrti i 54. obljetnice rođenja dr. Ana Gabrijele Šabić, a na poziv dr. Josipa Baričevića, u Zagrebu su se 4. rujna okupili njeni prijatelji, bliski suradnici i predstavnici više institucija s kojima je ona surađivala. Kratak zemaljski život dr. Ane Gabrijele Šabić, Tavankućanke i Zagrepčanke, urodio je velikim znanstvenim plodovima koji su još uvijek premalo poznati njenom zavičaju. Iz zavičaja su na ovom spomen-druženju bili prisutni preč. Franjo Ivanković, tajnik Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, Katarina Čeliković, ravnateljica Hrvatske čitaonice, Grgo Kujundžić u ime Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, mr. Ervin Čeliković u ime katoličkog mjesečnika »Zvonik« i Hrvatskog društva za pomoć učenicima »Bela Gabrić«.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika