Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mu­zi­ka bačkog pod­ne­blja

Kako je nastao Festival bunjevačkih pisama, pitali smo prim. dr. Marka Sentea, idejnog tvorca ovoga Festivala. Dr. Sente kaže kako je smatrao, a i dan danas ima takvo stajalište, da u Subotici i njenoj okolici postoje i rade vrlo talentirani glazbenici i da je to velik potencijal. Svaki glazbenik ponaosob svira u nekoj grupi, ansamblu, dirigira, ali uvijek izvodi i interpretira već poznate skladbe.
Duže vrijeme nije se ništa događalo na polju stvaranja novih pjesama. Dr. Sente je želio napraviti festival koji bi donio nove pjesme i skladbe. Godinama kucajući na mnoga vrata, dr. Sente nije naišao na razumijevanje onih ljudi koji bi mogli sprovesti njegovu ideju u djelo. Tada se sam stavio u ulogu inicijatora. Okupio je oko sebe glazbenike koji su u najvišem vrhu, a bave se izvedbama tradicijske glazbe. Oformio se inicijativni odbor u kojem su pored njega bili Antuš Gabrić, Vojislav Temunović i Miroslav Kujundžić. Inicijativni odbora se kasnije transformirao u organizacijski odbor, a 22. lipnja 2001. godine održan je Prvi Festival bunjevačkih pisama.
JEZGRA MUZIČARA: Zaista bi bilo šteta da se ovaj festival nije dogodio u naše vrijeme i u našoj sredini. A zašto? Zato što postoji jezgro glazbenika oko Stipana Jaramazovića, koji uče svirati tamburu, i iz tog jezgra su izrasli vrsni interpretatori na tamburi. Bilo da je to odličan basprimaš, čelist, primaš, basist. Pored ovog jezgra, mladi se educiraju i u muzičkoj školi. Oni biraju hoće li svirati na tamburi, klasičnom instrumentu ili će izučavati teoriju glazbe. Oba ova jezgra zaista su obećavala da bi festival mogao zaživjeti. Naravno, čovjek ne mora biti educiran za glazbu, dovoljno je da ima svoj unutarnji sluh i inventivnost ka stvaranju novih pjesama. Školovani muzičar pomogne i ovakvim stvaraocima, zapiše melodiju, i pjesma je tu. Ostalo odrade kompetentne osobe. Uspjeh ovoga Festivala je upravo činjenica da su brojni stvaraoci bili animirani i dobili su priliku da iskažu sebe. Vojislav Temunović, jedan od inicijatora i organizatora Festivala, kaže kako je ideja vodilja bila da se stvaralaštvo razvije u više grana, u komponiranje, pisanje teksta, stvaranje novih solista, aranžera i itd.
ORGANIZACIJA FESTIVALA: Festival se organizira tako što se najprije raspiše natječaj za kompozicije koje će se izvesti na Festivalu. U samom natječaju precizira se koja je osnovna svrha Festivala, a to je promidžba i popularizacija nove bunjevačke glazbe. Natječaj također propisuje propozicije a one se ogledaju u sljedećem: tekst i glazba trebaju prezentirati život i običaje bačkih Bunjevaca; tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom; pjesma može imati 3 do 4 strofe. Stručni žiri odabira pjesme i one najbolje ulaze u natjecateljski dio. 
Do sada je Vojislav Temunović birao pjes-me i pravio klasifikaciju. Često bude da pjes-ma bude kompletna, a to znači da je skladatelj odabrao pjevača svoje pjesme, ali je također čest slučaj da mnoge pjesme nemaju svoje izvođače. Tada se solis-tima, i onim afirmiranim, kao i debitantima, dodijele pjesme. Mnoge pjesme imaju samo melodiju, neke samo tekst, i tada se prave kombinacije, na postojeću melodiju se piše tekst i obrnuto, a nakon toga se daje na harmoniziranje i aranžiranje pjesme. U međuvremenu se sastavi festivalski orkestar koji uvježbava pjesme zajedno sa solistima. 
Tako izgleda radni dio koji publika ne vidi. A na sam dan festivala, izvode se natjecateljske pjesme, stručni žiri zasjeda, dodjeljuje se prva, druga i treća nagrada stručnog žirija za glazbu, dodjeljuje se nagrada za najbolji tekst, najbolji aranžman, i nagrada za najbolju interpretaciju. Publici je pružena prilika da glasuje za svog favorita, tako da se na kraju dodjeljuje i nagrada publike za najbolju pjesmu. Sve se kompozicije studijski snime i izdaju se na nosaču zvuka i videokaseti radi popularizacije Festivala.
RAZVOJ MLADIH SOLISTA: Pitali smo dr. Marka Sentea i Vojislava Temunovića kako oni vide prethodna tri Festivala. Dr. Sente kaže kako je oduševljen radom s mladim ljudima koji su puni ideja i oko organiziranja Festivala, kao i prilikom stvaranja novih pjesama. Vojislav Temunović kaže kako je svaki Festival bio sve kvalitetniji. Javljali su se novi skladatelji, a oni stari su bili sve bolji. Izdvojio je razvoj mladih solista, a glavni predstavnik je Marija Jaramazović, koja se kao debitantica prvog festivala, iz festivala u festival razvijala i bogatila svoju interpretaciju. 
Dr. Sente kaže da se njegova ideja dijelila na dva dijela. Prvi je uspio, Festival je zaživio, rodile su se nove pjesme, a onaj drugi dio je bio vezan za otvaranje škole za pjevanje, gdje bi se educirali mladi pjevači u interpretiranju tradicijske glazbe. Nažalost, taj dio još nije zaživio zbog velikih troškova. Festival se organizira na volonterskim principima, te se radovi ne honoriraju. Svi troškovi se pokrivaju iz donacija. Situacija je teška, troškovi su veliki, te je ovo ujedno poziv svim ljudima koji su u mogućnosti da pruže novčanu potporu ovom festivalu. Iščekujemo novi, IV. Festival bunjevačkih pisama, koji će nam donijeti nove pjesme, u nadi da će one zaživjeti i da će ostati dugo u narodu.
 

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika