Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Tje­dan da­na do IV. Fe­sti­va­la 
bu­nje­vačkih pi­sa­ma
 
Sada već tradicionalni, IV. Festival bunjevačkih pisama bit će održan 24. rujna s početkom u 20 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«. Ulaznice se mogu kupiti u Centru »Bunjevačko kolo« i u Galeriji-Suvenirnici ispod Gradske kuće u Subotici, po cijeni od 200,00 dinara za dvoranu i 150,00 dinara za vrt Centra.
 
KUDH »Bo­drog« pr­vi u Voj­vo­di­ni
 
Na 26. Festivalu folklornih tradicija Vojvodine, Kulturno umjetničko društvo Hrvata »Bodrog« iz Bačkog Monoštora osvojilo je prvo mjesto u konkurenciji folklornih ansambla iz Vojvodine. Festival je održan u Kucuri 11. i 12. rujna, a organizatori KUD »Žetva« iz Kucure ugostili su 32 folklorne skupine. Prvo mjesto KUDH »Bodrog« osigurava sudjelovanje na republičkoj smotri folklora. 
A. F.
 
Lju­tovčani u Bačkom Bri­je­gu
 
U Velikoj dvorani Doma kulture u Bačkom Brijegu dramska sekcija HKUD-a »Ljutovo« predstavila se 11. rujna komedijom »Salašari silom varošani« Pavla Bačića. Komediju je režirao Nandor Klinocki, a Ljutovčani su oduševili prisutnu publiku.
Z. G. 
 
Tje­dan hr­vat­skih ma­nji­na u Za­gre­bu
 
U organizaciji Hrvatske matice iseljenika održat će se u Zagrebu od 20. do 25. rujna deseti jubilarni Tjedan hrvatskih manjina, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. Na svečanom otvaranju manifestacije 20. rujna nastupit će folklorni ansambl »Lado« u gradskom kazalištu Komedija s početkom u 20 sati, a sljedećeg dana u Hrvatskoj matici iseljenika s početkom u 10 sati, bit će održan stručni skup za razmatranje statusa i problematike hrvatskih manjina na temu »Hrvatske manjine i Europa«. Predstavljanje »Croatice«, neprofitabilnog poduzeća za kulturu, informativnu i izdavačku djelatnost Hrvata u Mađarskoj održat će se 22. rujna s početkom u 13 sati, također u Hrvatskoj matici iseljenika, a u istome prostoru u 19 sati bit će otvorena izložba fotografija Darka Vukova Čolića »Karaševski Hrvati«. Prema programu ovogodišnjeg Tjedna hrvatskih manjina, 23. rujna u Hrvatskoj matici iseljenika s početkom u 13 sati bit će održana tribina »Profesor Stjepan Krpan, istraživač Hrvata od Karaša do Biferna«, dok će navečer s početkom u 20 sati bit predstavljanje knjige »S našimi riči«, zbirke literarnih ostvarenja na moliškohrvatskome jeziku. Ponovno u Hrvatskoj matici iseljenika, 24. rujna bit će otvorenje u 13 sati izložbe »Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj«, autora prof. Jana Botika, a navečer u kazalištu Vidra, predstavit će se kazališna družina HKUD-a Ljutovo s predstavom »Kad se ženi ko pameti nema i udaje koja sriće nema«. Početak predstave je u 20 sati. Završnog dana ove manifestacije, 25. rujna održat će se koncert Folklornog ansambla »Štokavci« iz Čajte s početkom u 20 sati u kazalištu Vidra.
 
Da­ni eu­rop­ske bašti­ne u Som­bo­ru
 
U sklopu akcije Dani europske baštine, Sombor će od 17. do 30. rujna bit otvoren grad »prije svega prema Europi, koju razlike obogaćuju i čine ovaj kontinent mjestom gdje je prepoznavanje, razumijevanje i prihvaćanje međusobnih razlika moguće«, kako je izjavio na konferenciji za tisak Bogdan Čujić, v. d. direktora Turističke organizacije općine Sombor. U Somboru će tim povodom biti otvorena izložba slika djece iz Japana, bit će organizirana posjeta majstorima vitraža, obiteljima Stanišić i Knez, a predviđena je i izložba pod nazivom »Voda-smisao trajanja«. Pažnju zaslužuje i predviđena posjeta atraktivnoj »Kraljevskoj prepelici« u obližnjem Doroslovu, Tkačkoj zadruzi u Bezdanu, privatnoj kolekciji lutaka i šokačke nošnje u Bačkom Monoštoru i jedinom privatnom ZOO vrtu u zapadnoj Bačkoj, »Miki« u Kolutu. Također će bit upriličeno otkrivanje spomenika svetom Florijanu u Somboru, srušenom prije petnaestak godina, a besplatan ulaz je osiguran u galeriji »Milan Konjović«. U Bezdanu će bit otvorena izložba starog ribarskog alata, a na kanalu kod Sombora bit će organiziran festival dječjeg ribolova.
A. R.
 
No­vi sve­zak časo­pi­sa 
»Kla­sje naših rav­ni«
 
Iz tiska je izašao novi svezak časopisa za književnost, umjetnost i znanost »Klasje naših ravni«, broj 5. -6. za 2003. godinu. Novi svezak »Klasja« sadrži priloge autora Krunoslava Pranjića, Radovana Ivšića, Stjepana Blažetina, Sanje Vulić, Milovana Mikovića, Milivoja Prćića, Jasne Kulešević Ivančić, Roberta Tillyja, Viktorije Grunčić, Antuna Kovača, Josipa Temunovića, dr. Nikole Škalabrina, dr. Đure Hranića, mr. Lazara Ivana Krmpotića, Petra Vukova, Istvána Örekénya, Lazara Razore, Branke Rajković i dr. sc. Matije Evetovića. 
 
Is­tra­ni u Su­bo­ti­ci
 
Na sceni »Jadran« Narodnog kazališta predstavit će se 23. rujna Istarsko narodno kazalište iz Pule s predstavom »Gretica, stranica 89«, koja počinje u 19 sati i s predstavom »Štorija od Otavia i Nikolete« koja počinje u 21. sat.
 
Pre­zen­ta­ci­ja Mo­dre la­ste i SMIB-a
 
U HKC »Bunjevačko kolo« 22. rujna održat će se prezentacija dječjeg tiska »Modra lasta« i SMIB-a.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika