Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dani su bez broja

»Dobro veče prijatelji, ako vas tako mogu zvati posle petnaest dugih godina, a nadam se da mogu i smijem« – ovim se riječima publici obratio Tonči Huljić, tvorac i vođa splitske četvorke, grupe Magazin, 17. travnja u SPC »Vojvodina«, na njihovom prvom novosadskom koncertu nakon ratnih zbivanja. Odmah su potom počeli taktovi njihovih velikih hitova, pjevačica Jelena Rozga je koketirala s publikom i kamerama, svjetla su treptala, djeca plesala, nebo se otvorilo...
Novosadsku publiku oduševile su pjesme o Dalmaciji, splitska grupa bila je iznenađena što tekstove njihovih novijih pjesama mnogi znaju napamet, pjevačica Jelena Rozga dobila je desetine buketa cvijeća razdraganih obožavateljica. 
Mada, nije sve bilo tako krasno u proteklih petnaest godina, o kojima Huljić na početku govori. Informativnom i medij-skom blokadom tijekom ratova na teritoriji ex. YU, prvo što je postalo biti zabranjenom robom, jeste upravo glazba. Destruktivnih devedesetih hrvatska je glazba bila strogo zabranjivana u medijima, a nije je bilo ni na legalnom tržištu (ako je tako nešto ovdje ikad postojalo). Istodobno i ovdašnja je glazba bila (i ostala) zabranjena u Hrvatskoj. Ilustracije radi, špica legendarne emisije »Sve bilo je muzika« Radio Beograda je, nakon dvije decenije, zamijenjena, jer ju je činila istoimena numera Arsena Dedića, tada na crnoj listi istog radija. Ipak, nakon Daytona, i kvazimiroljubivih poriva tadašnje vlasti, po preporuci iste, hrvatska se i bosanska glazba forsira sve više i jače u čemu je prednjačila RTV Košava, vlasništvo Marije Milošević. Od tada do danas više nema embarga na hrvatsku glazbu, štoviše, zasluženo, zbog kvalitete, ali i nostalgije, ona dobija apsolutni primat u svim medijima. Otuda tisuće i tisuće ruku u zraku na koncertima Magazina. Ipak, postoje i glazbenici koji nisu i ne žele dolaziti u SCG, iz principa ili dešpeta, svejedno, na opću žalost njihovih poštovalaca. U pitanju su, prije svih Oliver Dragojević i Doris Dragović. 
Magazin je prvi probio led i hrabro došao u našu zemlju, a tim povodom Tonči je izjavio: »Mnogi su nas u Hrvatskoj pitali što nam uopće treba gostovanje u Srbiji. I mi smo dugo razmišljali što ćemo i kako ćemo. No, činjenica je da je hrvatsko tržište malo, da nama glazbenicima tereni u Sloveniji pucaju po šavovima, a da negdje moramo raditi kako bismo preživjeli. Odlazak Magazina u SCG bila je pragmatična odluka u ovom trenutku, a ja sam i inače poznat kao pragmatičar«.
Koncert je, inače, počeo točno u 21 sat, s aktualnim singlom »Ne vjerujem sebi, ne vjerujem tebi«, iako se ta pjesma ne ubraja u najveće hitove splitske grupe, publika u dvorani već se s prvim taktovima digla na noge i počela pljeskati. To se nastavilo tijekom sljedeca dva sata, delirij publike izazvale su izvedbe pjesama »Put putujem«, »Sve bi seke ljubile mornare«, te »Minus i plus«, »Ginem« ili »Kasno je«, s novijih Magazinovih albuma.            B. C.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika