Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do­pri­no­si­mo za­jed­ničkom do­bru

Pozitivni primjer sudjelovanja vojvođanskih hrvatskih poduzeća na nedavno održanom 80. Jesenskom zagrebačkom velesajmu, gdje su dobili izložbeni prostor zahvaljujući Odjelu za gospodarstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća, intenziviranje razgovora između Izvršnog odbora HNV-a i predstavnika srijemskih udruga  organiziranju  jedne godišnje reprezentativne kulturne manifestacije Srijemaca, ali i negativan primjer neodržavanja sjednice Komisije za raspodjelu financijskih sredstava iz proračuna AP Vojvodine najavljene za 24. rujan, zbog toga što nisu bili nazočni predstavnici iz Srijema, Podunavlja i Sombora, bili su povodi za razgovor s potpredsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Brankom Horvatom.
    Govoreći o aktualnim težnjama i problemima s kojima se susreće Hrvatsko nacionalno vijeće u svome radu, Branko Horvat je prije svega istaknuo kako su Hrvati na ovom prostoru službeno proglašeni manjinom tek prije dvije i pol godine i za tako kratko vrijeme nisu se mogli izgraditi zaokruženi relevantni modaliteti funkcioniranja institucija, što iziskuje još veću odgovornost i pregnuće.
VAŽNOST SFERE GOSPODARSTVA: »Segment gospodarstva je od izuzetne važnosti za svako društvo. Ukoliko bismo  pravili analizu funkcioniranja gospodarstva kod Hrvata na ovim prostorima, morali bismo stići do zaključka, kako je ekonomska snaga članova naše zajednice osnovan i bitan segment koji može poticati razvitak ostalih oblasti unutar manjinske hrvatske zajednice, kao što su oblasti obrazovanja, kulture ili informiranja. Na žalost, aktualno stanje našeg udjela u ukupnom gospodarstvu Srbije i Crne Gore je nezadovoljavajuće. Mislim da je u tijeku  degradacijski trend, jer se osjeća kako gospodarstvenici hrvatske manjinske zajednice daleko teže pronalaze svoj prostor u poslovnim sferama«, kaže Branko Horvat, ističući pri tome važnost sudjelovanja vojvođanskih hrvatskih poduzeća na Jesenskom zagrebačkom velesajmu, što je omogućilo prezentaciju pred potencijalnim partnerima, ali i kupcima.
    »Spomenuti degradacijski tren ne smije obeshrabriti gospodarstvenike, jer je ekonomska snaga naših gospodarstvenika uvjet za poticaj raznih organizacijskih poduhvata i razvitak drugih segmenata unutar hrvatske zajednice. Zbog toga je veoma važno što su se naši gospodarstvenici predstavili na Zagrebačkom velesajmu. Upravo je zbog važnosti pitanja gospodarstva ono uvršteno u prioritetne programe HNV-a. Trudimo se osigurati preduvjete kako bi se načinio pomak i ostvario boljitak u oblasti gospodarstva, a za što je najbolji primjer spomenuto sudjelovanje gospodarstvenika iz Vojvodine na Zagrebačkom velesajmu što je realizirano uz pomoć Hrvatske gospodarske komore u Beogradu, a u organizaciji HNV-a«, kaže Horvat.
PODRŠKA SRIJEMSKOJ INICIJATIVI: »Govoreći o kulturi kao specifičnom obilježju naše zajednice, možemo s ponosom reći da imamo mnogo toga čuvati, njegovati i voljeti, te prenositi vrijednosti kulturne baštine na mlađe naraštaje, što je sveta zadaća. Hrvatska zajednica je prepoznatljiva po bogatstvu tradicije i kulturnih vrijednosti. Uz činjenice ne malog broja pokušaja omalovažavanja, umanjenja, pa čak i otimanja određenih kulturnih postignuća, imamo i tužnu situaciju u kojoj su se našle kulturne udruge koje upravo čuvaju našu kulturnu baštinu, a koje su sada su dovedene u veoma nezavidnu situaciju zbog minimuma financijske potpore, što se može veoma negativno odraziti po identitet hrvatske zajednice s dalekosežnim posljedicama. Pitanje kulture je također jedna od prioritetnih zadaća u programu HNV-a. Izvršni odbor HNV-a intenzivira razgovore sa srijemskim udrugama o ustoličenju jedne centralne kulturne manifestacije Srijemaca koja bi trebala prerasti u tradicionalnu manifestaciju, koja će također doprinijeti očuvanju identiteta hrvatske zajednice. HNV taj projekt podupire i svi relevantni odjeli će se aktivno uključiti u realizaciju, kako bismo dobili još jedan cvijet u buketu kulturnih vrijednosti naše zajednice. Takva kulturna manifestacija objedinit će rad svih srijemskih udruga, a unatoč velikih stradanja, koja su Srijemci pretrpjeli u bliskoj prošlosti, tijekom devedesetih godina, pokazat će tom svečanom manifestacijom bogatstvo svoje kulture«, kaže Branko Horvat, naglašavajući kako se mora pružiti prilika i motivacija svakome pojedincu hrvatske manjinske zajednice za sudjelovanje  i davanje doprinosa zajedničkom dobru, a samim tim i očuvanju identiteta hrvatske zajednice.
O ODGOVORNOSTI I INFORMIRANJU: Prema ocjeni Branka Horvata neodržavanje sjednice Komisije za raspodjelu financijskih sredstava iz proračuna AP Vojvodine može se objasniti time što su hrvatske institucije još uvijek u fazi zaokruživanja relevantnog modaliteta funkcioniranja. »Veoma je bitno da oni koji su izabrani za članove određenih tijela unutar institucija shvate i prihvate vlastitu odgovornost za funkcioniranje tih tijela. Česta je pojava neargumentirane i neproduktivne kritike pojedinaca, koji ne ulažu nikakav trud koji bi doprinosio boljitku hrvatske zajednice, a potrebno je upravo suprotno, a to je sagledavanje vlastitog odnosa i doprinosa radi zajedničkog dobra«, kaže Branko Horvat.
    Kada je riječ o sferi informiranja, Branko Horvat smatra kako su načinjeni veliki koraci, jer hrvatska zajednica dugi niz godina nije imala medije na hrvatskom jeziku koji se bave problematikom Hrvata. »Informiranje je važan preduvjet za funkcioniranje naše zajednice kao cjeline, što znači da je osnova i za sve ostale segmente aktivnosti unutar zajednice. Uz zalaganje Hrvatskog nacionalnog vijeća za odvijanje raznih programa i bavljenja pitanjima u oblasti obrazovanja, kulture, gospodarstva, informiranja i službene uporabe jezika, veoma je važno da o svemu tome imaju saznanja svi članovi hrvatske zajednice, ali i većinskog naroda u Srbiji i Crnoj Gori, kao i ostalih manjinskih zajednica. O pitanju važnosti informiranja ne smije biti dilema, rezervi i nesigurnosti«, kaže Branko Horvat.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika