Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ve­se­li Šok­ci

Sve do poslije Drugoga svjetskog rata Bački Brijeg se zvao Bereg. Ovo ime su mještani zadržali, te ga tako i danas zovu, isto kao i oni stariji Vojvođani. Upravo otud je nastao naziv ansambla »Bereški tamburaši«.
    Ovaj tamburaški sastav broji pet članova, koji skupa rade od početka do danas. Članovi orkestra »Bereški tamburaši« su: Marko Lerić-bas prim, Marin Lerić Cinja-begeš, Zlatko Gorjanac-kontra, Josip Tucakov-bas prim i Perica Tucakov– bas prim, a često  s njima svira i Vidoje Bošnjak, koji je iskusni glazbenik iz Bačkog Monoštora, a svira harmoniku.
NJEGOVANJE TRADICIJE: Orkestar »Bereški tamburaši« se sakupio uoči Božića 1999. godine. Okupio ih je vlč. Davor Kovačević sa željom da sviraju božićne pjesme na misi i time doprinesu svečanosti božićnog slavlja. Prve pjesme koje su skupa svirali bile su božićne, a vidjevši da orkestar dobro funkcionira, odlučili su i dalje raditi, usavršavati se i napredovati. Od tada, pa sve do danas, ovaj orkestar radi u istom sastavu. Kako nam je ispričao Zlatko Gorjanac, prije okupljanja »Bereških tamburaša« članovi su svirali u drugim orkestrima. Marko Lerić je svirao u tamburaškom orkestru »Somborske ruže« iz Sombora, Marin Lerić u jednom romskom orkestru, Zlatko Gorjanac je svirao gitaru u rok bendu, a Josip i Perica su bili učenici škole tambure nastavnika Đure Parčetića i članovi Somborskog tamburaškog orkestra. Osnovni ciljevi orkestra su njegovanje šokačke i bunjevačke, te starogradske, odnosno vojvođanske pjesme. Želja im je vratiti u život stare, već pomalo zaboravljene pjesme.
NASTUPI I USPJESI: Prije dvije godine »Bereški tamburaši« su imali priliku  besplatno snimiti CD u jednom somborskom studiju, ali zbog prezaposlenosti orkestra u to vrijeme su odgađali termin za snimanje i ta šansa je propala. U neko skorije vrijeme u planu  orkestra je  snimiti CD, no potrebno je naći izdavača i ideju pretvoriti u stvarnost. Orkestar je često  gostovao na Radio Somboru, gdje su nekada četvrtkom svirali u emisiji koja se direktno prenosila. Snimci tih nastupa se često i danas puštaju na radiju, a neke pjesme u njihovom izvođenju su korištene i za radio reklame. Također su nastupali u ‘živoj’ emisiji Televizije Novi Sad »Svirac svira, srce dira«, gdje su gledatelji sudjelovali i naručivali pjesme. U već spomenutoj TV stanici su snimali i druge emisije koje su kasnije bile emitirane.
    Do sada su nastupali  u zemlji, a i u  inozemstvu. Svirali su i u Hrvatskom veleposlanstvu u Beču, zatim u Linzu i Badenu u Austriji, a  i često nastupaju  u Republici Hrvatskoj, kao i u Mađarskoj. Redovit su orkestar somborske »Dužionice«, a česti su gosti i subotičke »Dužijance«.
SLIJEDE »MIKINI DANI«: Ove godine bili su ekskluzivni gosti »IV. festivala bunjevački pisama«, gdje su se predstavili s poznatim pjesmama iz Vojvodine i Hrvatske. Do sada su pratili više vokalnih solista, a mogu se pohvaliti da su pratili i poznatu pjevačicu starogradskih pjesama iz Hrvatske Veru Svobodu. S njom su nastupili na jednom Bunjevačko-šokačkom prelu u Somboru. Ove godine su nastupili skupa s Kićom Slabincem i tamburaškim ansamblom »Slavonske lole« na Bunjevačkom prelu u Baji u Mađarskoj. Uskoro, 17. listopada, očekuje ih Festival »Mikini dani« gdje će se također predstaviti.
     »Bereški tamburaši« skupa sviraju i rade pet godina, pa iako ne možemo reći kako je to dug vremenski period, sa sigurnošću možemo reći da imaju svoj prepoznatljiv stil muziciranja.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika