Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 21. 10.
Smjena
Ministar obrane SiCG Prvoslav Davinić smijenio je komandanta Gardijske brigade pukovnika Radomira Ćosića, zbog pogibije dvojice vojnika na stražarskom mjestu u Topčideru. Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, regruti u Gardijskoj brigadi, poginuli su 5. listopada, a u medijima se špekulira da su stradali jer su »vidjeli nešto što nisu smjeli vidjeti«.

Suradnja
Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u Solunu da u jugoistočnoj Europi nema alternative suradnji i pomirenju i pozvao susjedne zemlje da iskoriste hrvatska iskustva i politiku u nastavku dijaloga i približavanju EU-u. Premijer Sanader je istaknuo da je cilj njegove vlade integrirati sve hrvatske građane u hrvatsko društvo, uz potpuno očuvanje njihova identiteta, ističući važnost vjerskog dijaloga u prevladavanju razmirica. Govoreći o odnosima sa susjedima, premijer je istaknuo da je Hrvatska okrenula novi list i ušla u doba pomirenja i europske budućnosti. Sanader je upozorio i na činjenicu da je prednost hrvatske politike što ima koalicijsku vladu s predstavnicima manjina. Najavio je posjet Beogradu i ujedno iskoristio priliku da srbijanskog kolegu Vojislava Koštunicu pozove u Zagreb. Sanader je rekao da Hrvatska na svom putu u EU ima potporu susjeda, uz ocjenu da će se, što prije Hrvatska ude u EU, i te zemlje brze kretati prema Uniji.
Srbijanski premijer Koštunica u svom govoru nijednom riječju nije spomenuo Hrvatsku, usredotočivši se na Kosovo, srce Europe, kako se izrazio, upozoravajući da je Kosovo najdrastičniji primjer netolerancije prema nealbanskom stanovništvu.
Na skupu je dogovoren i susret na vrhu. Kako je Sanader rekao, najprije će u studenome on posjetiti Beograd, a posjet će mu potom uzvratiti
nedjelja, 24. 10.

Istraga
Istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru Nikola Besenski donio je danas odluku o pokretanju istrage nad Zoranom O. (1975.) iz Borova, koji je okrivljen da je u srijedu navečer bacio ručnu bombu ispred prostorija vukovarskog HSP-a.
ponedjeljak, 25. 10.
Sporazum
Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader održao je redoviti sastanak sa zastupnicima Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru, a tijekom sastanka istaknuto je da se projekt povratka izbjeglica provodi prema planu.

Trianon
U Malom Iđošu održan je skup jednog ekstremističkog mađarskog pokreta, pišu »Večernje novosti«. Omladinski pokret 64 županije održao je u diskoteci »Orion« skup na kojem je nekoliko stotina Mađara u crnim uniformama i crnim majicama tražilo poništenje ugovora kojima je Vojvodina pripala Srbiji. Skup je održan uz dozvolu srpskih vlasti, piše list. »Naša organizacija nije za mijenjanje granica već samo za preispitivanje Trianonskog sporazuma, jer smatramo da ono što u njemu piše nije ispunjeno. Mi samo tražimo ravnopravnost kao građani Europe«, kazao je Kiss i dodao da se njegov pokret zalaže i za »autonomiju sjeverne multietničke regije« s centrom u Subotici.
petak, 22. 10.
Saslušavanja
Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza optužio je policiju da saslušava čelnike mađarskih stranaka u Vojvodini. Povod za saslušanje, po Kaszinim riječima, jest to što su oni javno govorili o napadima na Mađare u Pokrajini. Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije priopćilo je da je protiv Józsefa Kasze podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je zloupotrijebio položaj predsjednika Skupštine općine Subotica i oštetio proračun Srbije za 5.472.380 dinara.
Šef Izbornog štaba SRS-a za Vojvodinu Milorad Mirčić poziva DS da prestane vršiti pritisak na lidera SVM-a Józsefa Kaszu.
utorak, 26. 10.
Partneri
Stjepan Mesić i Boris Tadić ocijenili su da obje zemlje imaju isti cilj – pridruživaje EU.
Oni su se složili oko međusobne podrške projektima od zajedničkog interesa. U osvrtu na odnose dvije zemlje, Mesić je kazao da je situacija »sada bolja nego prije izvjesnog vremena« i da su obje zemlje sada okrenute strateškim ciljevima, odnosno prema europskim integracijama.
Uz zajedničku konstataciju da obje zemlje imaju evropske ciljeve, jer žele usvojiti europske vrijednosti, Tadić je ukazao da je to »pretpostavka da i Hrvatska i Srbija postanu svojim odnosima temelj stabilnosti u čitavoj jugoistočnoj Europi«. »U hrvatsko-srpskim odnosima postoje mnogi kapaciteti političke stabilnosti na ovom području, što na kraju proizvodi i bolje uvjete za investicije, podizanje životnog standarda i bolju atmosferu u obje države« ocijenio je Tadić.
Tadić i Mesić sastali su se nakratko na marginama dvodnevne regionalne Konferencije o financijama i investiranju u zemlje jugoistočne Europe, u Cavtatu.
subota, 23. 10.
Izbori
Na parlamentarnim izborima na Kosovu Demokratski savez Ibrahima Rugove osvojio je 45,32 posto glasova birača. Druga po osvojenom broju glasova je Demokratska partija Hašima Tačija s 28,65 posto birača, a treća je Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Hajradinaja s 8,28 posto birača. Građanska inicijativa »Ora« Vetona Suroia osvojila je 6,26 posto. »Srpska lista za Kosovo i Metohiju«, koju je predvodio Oliver Ivanović, prema preliminarnim i djelomičnim rezultatima dobila je 0,14 posto glasova, dok je za Građansku inicjativu »Srbija« glasovalo 0.02 posto birača.
Za srpsku i druge nealbanske zajednice u kosovskoj Skupštini je osigurano 20 mandata, bez obzira na postotak izlaska njihovih birača.
srijeda, 27. 10.
Vojska
U Vojvodini je povećan broj zahtjeva za civilno služenje vojnog roka, poslije pogibije dva vojnika na Topčideru, izjavio je Goran Duković iz vojvođanske mreže za prigovor savjesti. On je ocijenio da u SiCG odrasta nova generacija koja više ne želi uzimati oružje u ruke i kod koje sazrijeva pacifistička svijest. »Ta će nova generacija, umjesto da razmišlja kako da ubije svog susjeda, početi razmišljati kako da s njim trguje ili kako da s njim napravi neki projekt koji će pridonijeti društvu.«

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika