Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cen­tral­no gro­blje je pri­o­ri­tet

Svi sveti i Dušni dan  su dani kada građani posjećuju grobove svojih bližnjih. Tim povodom, o stanju u kojem se nalaze subotička groblja, o problemima i alarmantnim podatcima, koji ukazuju na nedovoljan prostor za pokapanje, sa čime ćemo se suočiti već za nekoliko godina, razgovarali smo s Nikolom Kvalom, dugogodišnjim direktorom Javnog komunalnog poduzeća »Pogrebno« iz Subotice.

HR: Što karakterizira Vaš dugogodišnji rad proveden na odgovornoj funkciji direktora JKP »Pogrebno«?
Kada samo došao siječnja 1983. godine u poduzeće »Pogrebno«, kompletno je bila nesređena organizacija i rad poduzeća, a nisam zatekao suradnike koji bi mi mogli pomoći i uvesti me u tekuću problematiku. Trebalo je vremena snimiti aktualnu problematiku i postaviti osnovne smjernice razvoja poduzeća, a u sklopu toga i djelatnosti koje obavlja naše poduzeće. U to vrijeme ovu djelatnost je obavljalo samo naše poduzeće. Kako sam ranije radio na raznim vrstama poslova u okviru struke diplomiranog ekonomiste kao što su knjigovodstvo, financijska operativa i plan i analiza, smatrao sam da posjedujem fond znanja za rukovođenje poduzećem. Tek kada se upozna problematika posla, onda se može zavoljeti određeno poduzeće. Devedesete godine su bile veoma teške, ali zajedno s kolektivom i uz pomoć lokalne samouprave prebrodili smo i te nemile godine.

HR: Što je funkcija poduzeća »Pogrebno«?
Funkcija Javnog komunalnog poduzeća »Pogrebno« je objedinjavanje uvjeta i načina obavljanja ove djelatnosti, a u interesu razvoja same djelatnosti i u okviru poboljšanja kvalitete, a što je cilj svih koji sudjeluju ili brinu o ovoj djelatnosti.

HR: Koliko grobalja ima u Subotici?
Na teritoriju Općine Subotica postoje dvadeset i tri lokacije grobalja, a od toga je trinaest u ovlasti poduzeća »Pogrebno«, a razlika u vlasništvu je što su ostale lokacije grobalja u vlasništvu vjerskih zajednica, Mjesne zajednice ili drugih vlasnika.
HR: Što je s izgradnjom centralnog groblja?
Na osnovu priče kolega, koji su ranije radili ovdje, godine 1986. bio je treći pokušaj poslije Drugoga svjetskog rata izgradnje centralnog groblja u Subotici, a od 1986. do 1988. godine u cilju realizacije tog projekta osigurani su sljedeći dokumenti: globalno urbanističko-tehnički uvjeti, detaljni urbanistički plan, projektni zadatak, izvod iz detaljnog urbanističkog plana i idejni projekt. Lokacija novog centralnog groblja trebala bi prema planu biti u naselju Mali Bajmok na površini od šezdeset hektara u zahvatu Fočanske i Batinske ulice prema somborskoj pruzi, a centralno groblje bi se gradilo u dvije etape. Prva etapa predviđa izgradnju infrastrukture i svih objekata za klasične i druge oblike načina pokapanja, te uređenje bar dvije parcele, čime bi se obuhvatilo trideset hektara, dok druga etapa predviđa uređenje ostalih parcela, dakle preostalih trideset hektara, kao i izgradnju krematorija. Na žalost, godine 1988. prekinuta je svaka aktivnost u vezi izgradnje centralnog groblja iz meni nepoznatih razloga. Pošto je situacija u vezi slobodnih površina na grobljima vrlo problematična, jer nedostaje dovoljno prostora za pokapanje u rake, kao i prostora za izgradnju novih grobnica, tema izgradnje centralnog groblja morat će biti što prije aktualizirana.


HR: Kakvo je momentalno stanje što se tiče mjesta za izgradnju novih grobnica na subotičkim grobljima?
Na Bajskom groblju pokapamo u rake u postojećim starim parcelama, a grobnice gradimo u jednoj poništenoj parceli raka. U Bajskom groblju moći će se još dvije-tri godine graditi, a onda više neće biti mjesta za izgradnju grobnica. Na groblju kraj Dudove šume u gradskom dijelu groblja nema više mjesta od 1996. godine, dok u crkvenom dijelu ima još mjesta za izgradnju grobnica i raka na neodređeno vrijeme. Na Kerskom i Senćanskom groblju ima površina za izgradnju grobnica na duži period. U naselju Aleksandorovo i na pravoslavnom i na katoličkom groblju od sljedeće godine neće biti izgradnje grobnica u nizu, a niti pokapanja u rake na slobodnom prostoru. Na Paliću postoji mogućnost proširenja groblja, jer ima slobodnog prostora za izgradnju grobnica u sljedećih dvije-tri godine. Upravo je zbog nadilaženja ovih problema urgentno potrebno nastaviti aktivnosti u vezi izgradnje novog centralnog groblja. Morala bi se izvršiti analiza postojeće dokumentacije i osigurati dio sredstava, a potrebno je i naručiti detaljan projekt za prvu etapu te nakon otkupa zemljišta rješavati problem hortikulture i dijela infrastrukture..
HR: U kakvom su stanju groblja što se tiče uređenosti?
Po mom mišljenju u proteklom periodu ulaganja za uređenje groblja nisu bila ni približno na adekvatnom nivou, međutim, na osnovi iznosa općinskih sredstava, kao i vlastitih sredstava našeg poduzeća, učinilo se koliko je to bilo moguće. Smatram kako se vidi određen napredak na uređenju, a pri tome mislim na rekonstrukciju postojećih objekata, postavljanja ograda, gradnje pmetnica i potrebnih instalacija, što je sve potrebno za kvalitetnije obavljanje ove djelatnosti. Što se tiče održavanja, to zavisi od tehničke opremljenosti naših ekipa na terenu, kao i od organizacije posla. Posljednjih godina na planu održavanja najviše smo postigli, jer nismo bili upućeni na vanjske izvore financiranja, nego su sredstva osigurana iz akumulacije našeg poduzeća. Održavanje podrazumijeva košenje trave na svim parcelama, održavanje prometnica, saniranje smeća jednom tjedno, kao i održavanje svih postojećih objekata i ostalog prostora.

HR: Koliko se svake godine izgradi novih grobnica?
Zadnjih godina se u prosjeku godišnje u tijeku građevinske sezone izgradi od 200 do 250 novih grobnica za četiri osobe, a toliko se i proda u tijeku godine. Naš je cilj da ekonomskim jačanjem našeg poduzeća poboljšamo uvjete prodaje novih grobnica. Ove godine kupovinu kreditiramo beskamatno kupovinom na dvije rate, a u sljedećem periodu pokušat ćemo uvjete poboljšati. Cijene grobnica kreću se od one za klasičnu grobnicu u iznosu od 34. 600 dinara, a cijene za grobnicu s betonskom pločom kreću se od 37. 000 dinara do 42. 700 dinara u zavisnosti od lokacije i groblja.

HR: Jesu li  po Vašem mišljenju cijene za kupovinu novoizgrađenih grobnica visoke?
Te cijene u Subotici nisu visoke, jer su cijene za kupovinu grobnica na primjer u Somboru za 30 do 50 posto skuplje, dok su u Novom Sadu tri puta skuplje.

HR: Izmiruju li vlasnici grobnica svoje obveze prema poduzeću »Pogrebno«?
Po našim podacima u proteklim godinama većina korisnika savjesno i uredno izmiruje svoje obveze plaćanja naknade za deset godina, a jedan od razloga, pokraj discipline građana, sigurno je taj što se za deset godina korištenja grobnice plaća 2.000 dinara, što znači 200 dinara godišnje. Međutim, zaključno s prošlom godinom postojalo je i oko deset posto građana koji nisu izmirili svoje obveze, ali smo izradom programa za evidenciju uspjeli i taj problem riješiti. Počevši od ove godine, prakticiramo slati obavijesti onima koji su propustili izmiriti svoje obveze. Prošle godine izvršili smo ažuriranje evidencije i napuštene grobnice dali smo na korištenje novim korisnicima poslije izvršene licitacije. Za ovu godinu je također u tijeku isti postupak, ali u manjem obimu. Početkom godine napravljen je popis neažurnih nappata za korištenje grobnica i to za 291 slučaj. Poslije pisama upućenih na te adrese vlasnika, određeni broj se odazvao, te se spisak smanjio na 142, što je oglašeno u sredstvima informiranja u skladu s općinskim odlukama. Čekali smo šest mjeseci da se korisnici tih grobnica jave u naše kancelarije. Po isteku šest mjeseci taj broj je smanjen na 81 i poslije obilaska terena imenovane komisije, na današnji dan imamo 33 grobnice koje ćemo ponovno oglasiti u sredstvima informiranja i utvrditi dan licitacije do konca studenog. Ako građani na grobnici o kojoj vode brigu ovih dana uoče obavijest našeg poduzeća, neka se obvezno jave u naše kancelarije, jer ćemo na takav način obavijestiti korisnike grobnica koji još nisu izmirili naknadu za desetogodišnje korištenje grobnica

HR: Može li se organizirati služba koja bi čuvala cvijeće koje je položeno na grobove?
Godinama postoji problem krađe cvijeća, vijenaca, vaza i ostalih detalja s grobnih mjesta, što je veliki problem i danas. Proteklih godina pokušavali smo zatvoriti prolaze kroz gradska groblja u čemu se nije uspjelo, jer je pružen veliki otpor od strane mjesnih zajednica s čije je strane tvrđeno kako su građani protestirali zbog toga, jer su navikli prolaziti kroz groblja na putu kući ili idući na posao. Prošle godine angažirali smo čuvara, ali konkretnih rezultata nije bilo. I dalje smo bazirani na angažiranje naših radnika u mjeri u kojoj oni mogu čuvati položeno cvijeće, kao i mjeri njihove ovlasti. Postoji i problem fizičkih napada u tijeku ove godine. Napadi su učestali, kao i obijanje automobila za vrijeme sahrana ili onih parkiranih ispred groblja. Naše poduzeće se nedavno obratilo javnosti i nadležnim organima jednim priopćenjem, kako bi se nešto učinilo u vezi rješavanja spomenutih problema, ali za sada se obim problema nije smanjio.

HR: Koji se sve poslovi vrše na grobljima uoči blagdana Svi sveti i Dušni dan?
U tijeku cijele godine naše ekipe na grobljima vrše permanentno košenje svih parcela grobnica od šest do osam puta i raka od jednog do tri puta, a prije ovih blagdana košenje i uređenje parcela znatno je intenzivirano, naročito zadnjih sedmica. Saniranje smeća je također znatno intenzivirano, jer građani u periodu prije blagdana Svi sveti i Dušnog dana intenzivnije uređuju svoje grobnice. Kako bi prostor na grobljima bio što primjereniji, ove godine smo pri poslovima uređenja izvršili sljedeće aktivnosti: završena je jedna etapa izgradnje poslovno-stambenog objekta u Kerskom groblju, postavljeno je šezdeset metara ograde sa zapadne strane također Kerskog groblja, postavljene su vremenske česme i razvedena je vodovodna mreža u Bajskom groblju i groblju u naselju Aleksandrovo, a postavljeno je i nekoliko česmi u Kerskom i Senćanskom groblju. Isti poslovi su u tijeku i na Palićkom groblju, gdje se planiraju postaviti četiri vremenske česme, a u Senćanskom groblju Aleksandrovu su izgrađene dvije kraće prometnice. Građani se za sva pitanja i probleme, koji nastanu na terenu, mogu obratiti grobaru, a ako je problem administrativni, građani se za informiranje i rješenje problema mogu obratiti u kancelarije Javnog komunalnog poduzeća »Pogrebno«.                                            

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika