Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pred­sta­vi­ti naj­više do­me­te

Na inicijativu Milivoja Mlađenovića, upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, 20. listopada održan je sastanak s predstavnicima manjinskih zajednica. Na sastanku je iznijet prijedlog o zajedničkoj realizaciji prezentacije kulturno-umjetničke baštine nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini.
Na sastanku u Novom Sadu bio je nazočan i član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Berislav Skenderović, ministar za kulturu u hrvatskoj zajednici.
INICIJATIVA: »Na sastanku je upravnik Milivoj Mlađenović rekao kako je Srpsko narodno pozorište svjesno svojih umjetničkih, ali i kulturoloških zadataka koji se odnose na kompletan prostor Vojvodine, ali i Srbije i Crne Gore, pa i zemalja iz okruženja, a potom je iznio stav kako je Srpsko narodno pozorište koje započinje svoju 144. sezonu rešeno da pomogne pri uspostavljanju međusobnog razumijevanja između kultura naroda koji čine opću zajednicu u Srbiji i Crnoj Gori i shodno tome, predložio je zajedničku realizaciju prikazivanja najreprezentativnijih elemenata nacionalne kulturno-umjetničke baštine manjinskih zajednica. Dakle, Srpsko narodno pozorište nudi zainteresiranim savjetima nacionalnih manjima dan u sezoni za njihovu promociju, prezentaciju u javnosti uz punu medijsku pažnju, a ustanovljen datum bio bi stalan, dugogodišnji termin za takvu vrstu manifestacije. Upravnik Mlađenović je napomenuo kako nije potrebno obrazlagati značaj takve inicijative, jer je jasno da je učvršćivanje kulturne suradnje i povezivanje različitih nacionalnih kultura u službi afirmacija i aktivnog dijaloga naroda naše sredine, a zatim je pozvao manjinske zajednice da uzmu učešće u ovoj inicijativi i promoviraju i javnosti prezentiraju najviše domete u poeziji, muzici, folkloru, filmu, slikarstvu i književnosti«, kaže Berislav Skenderović ističući kako se iznijeti stavovi mogu smatrati osnovnim obrascem za uspješnu i pozitivnu motivaciju u općem poremećaju sistema kulturnih i etičkih vrijednosti, koji se reflektiraju u potrošačkom mentalitetu.
PONUDITI KVALITETNE PROGRAME: »Na sastanku su predstavnici nacionalnih manjina izložili svoje viđenje ove inicijative, a iskristalizirao se stav da se takva manifestacija ne bi smjela pretvoriti u još jednu od brojnih smotri folklornog stvaralaštva manjinskih zajednica. Znači, ta manifestacija već u startu treba biti jednog drugačijeg karaktera i ona ne bi podrazumijevala masovnost, nego kvalitetu. Došlo se do zaključka kako se trebaju predstaviti najviši dometi u oblasti kulture, dakle i oni segmenti koji nadilaze okvire amaterskog stvaralaštva, a naglasak će biti na kazališnim predstavama, izložbama, filmu, glazbi i književnim večerima. Sljedeći sastanak je zakazan za 18. studeni. Pozvat ću svoje suradnike iz odjela i odbora Vijeća i vidjet ćemo što bi mogli predložiti, kako bi se hrvatska zajednica što reprezentativnije predstavila. Manifestacija će zaživjeti sljedeće godine, a još nije definirano koliko će dana biti predviđeno za predstavljanje stvaralaštva pojedinih nacionalnih zajednica, što naravno ovisi od ponude kvalitetnih programa. Razmišljajući dugoročno, u okviru hrvatske zajednice moramo inicirati profesionalno stvaralaštvo u oblasti kulture, jer mi sada nemamo ni jednu profesionalnu instituciju u toj oblasti. Upravo ova inicijativa daje nam mogućnost da porazmislimo o mogućnosti formiranja profesionalnih institucija u oblasti kulture. Smatram kako bi se uz postojeće domete amaterskog stvaralaštva, profesionalni nivo morao forsirati, a osnivanje profesionalnih institucija je dugoročan posao. Inicijativa koja je potekla iz srpskog narodnog pozorišta je dobra, jer kazalište je mjesto gdje se stiče i događa skoro sve što je umjetnost, pa je zato sasvim prirodno što svojom djelatnošću predstavlja predodređenu kategoriju koja utiče na javno mnijenje u formiranju visokih umjetničkih kriterija«, kaže Berislav Skenderović napominjući kako je kazalište uvijek bilo odraz društvenih zbivanja i barometar kulturnih potreba.
UOČITI I POMOĆI TALENTE: »Amaterskom stvaralaštvu također treba posvetiti iznimnu pažnju, jer svojim aktivnostima hrvatske kulturne udruge njeguju kulturnu baštinu i zbog toga je veoma važno što je intenzivirana komunikacija između predsjednika Izvršnog odbora Vijeća Laze Vojnića Hajduka s predstavnicima kulturnih udruga. Takvom komunikacijom stiče se uvid u programe i konkretne aktivnosti udruga, što će doprinijeti stvaranju jedne sveobuhvatne strategije u sferi kulture, jer će Vijeće podržati kvalitetne programe, pogotovu one koji su objedinjavajući po regijama i kojima se iskazuje specifičnost kulture Hrvata u tim regijama. Dakle, ti intenzivirani razgovori pomoći će pri profiliranju i planiranju, kako bi se prezentirali kvalitetni programi, a što će doprinijeti promoviranju naše zajednice. Svugdje u svijetu parametar je konkurencija, a što jednostavno znači da se programi udruga moraju vrednovati prema kvalitetu. Također je veoma važno uočiti kako će se u okviru amaterskog stvaralaštva uvijek pojaviti neki pojedinac koji se ističe talentom, a takvim pojedincima treba pomoći i omogućiti im napredak«, kaže Berislav Skenderović ističući kako je Vijeće uspjelo profilirati cilj kojemu se teži u oblasti kulture, a on je sadržan u davanju prioriteta kvalitetnim programima koji izražavaju reprezentativne elemente kulture hrvatske zajednice.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika