Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od­go­vor ve­li­kih

»Kis penz, kis foci«… (za malo novca, »malo« nogometa) lakonski je odgovorio jedan od najvećih majstora nogometne vještine svih vremena Ferenc Puskas na upit visoko pozicioniranih partijskih funkcionara mađarske nogometne reprezentacije, koji su nezadovoljno komentirali njegovo »nezalaganje« na travnjaku. Danas se isti odgovor nikako ne bi mogao dobiti od nogometnih majstora poput Zidanea, Nedveda, Ševčenka, Ronalda ili Beckhama, jer navedena gospoda igraju u najboljim i najvećim svjetskim momčadima. Za veliki novac, naravno…
NACIONALNI ŠAMPIONATI I CHAMPIONS LEAGUE: Ne tako davno na ovim sportskim stranama bilo je pisano o iznenađujućim rezultatima »malih« momčadi koje su zaposjele vodeća mjesta na tablicama nekoliko europskih liga. Istina. Ali, također je istina, da su nacionalna prvenstva tek u svom zamahu i da do konca ligaškog natjecanja ima još mnogo kola i »popravnih« za velike i favorizirane momčadi. No, u »Champions league« nema previše mogućnosti za učestalo »kiksiranje« i svaki poraz, pa čak i neodlučeni ishod, može na koncu skupo stajati »neozbiljnu« momčad. U ovoj »maloj« europskoj ligi najvećih i najboljih klubova starog kontinenta ipak se igra za veliki novac, a kada je tako nema i ne smije biti opuštanja. Jer »popravnog« nema…
    Letimični pogled na tablice osam skupina najbolje ilustrira gore navedene retke i praktično potvrđuje besmrtne riječi velikog mađarskog nogometaša. Talijanski trio – Juventus, Inter i Milan ostvarili su maksimalni učinak na polovici natjecanja po skupinama, zabilježivši po tri pobjede u nizu. Stopostotni skor ima još i momčad Chelsea u koju je investirano nekoliko stotina milijuna eura i od koje njezin ruski vlasnik Abramovič očekuje nogometno opravdanje uloženih silnih milijuna. Iza ovih bodovno najuspješnijih momčadi slijede nogometne veličine poput Barcelone, Arsenala, Bayerna, Liverpoola ili Real Madrida koje, uz koji poraz i par bodova manje, odlično kotiraju za nastavak (što je jedino važno) natjecanja u »Champions league« 2004-05.
IGRA ZA VELIKI NOVAC: Natjecanje u najjačoj klupskoj eliti, koja čini 32 momčadi koje su to mjesto izborile direktnim ili kvalifikacijskim putem, donosi golemi novac koji se »zarađuje« na travnjaku (pobjede i neodlučeni ishodi su bogato premirani), ali još veći prihod stiže od »marketinga« u obliku prodanih ulaznica, televizijskih prava, suvenira i još mnogo čega drugog što prodaje prestižni znak »ujedinjenih zvjezdica«, opće poznatog loga »Champions league«-a. Godišnji budžeti brojnih klubova umnogome zavise od uspješne europske sezone i svaki kiks mogao bi se drastično odraziti na zacrtano planiranje budućnosti. Najbolji primjer je prošlogodišnji kiks Borussije iz Dortmunda, nekadašnjeg europskog šampiona, koju je ispadanje u kvalifikacijama i propuštena europska sezona »koštalo« nekoliko desetina »izgubljenih« milijuna eura i od tog »šoka« se ova momčad još uvijek nije oporavila, što najbolje ilustriraju njezini prosječni rezultati u Bundes ligi. S druge strane uspješna europska »berba« donosi blagostanje za dulje vrijeme, ali i neophodnu dozu samopouzdanja na svim nogometnim frontama. Plus mogućnost bogatog unovčavanja nogometaša koji su na prodaju i čijim se velikim transferima osigurava budućnost. Dugovječnost u »Champions league« osobina je kojom se mogu, uz izuzetak neki manjih momčadi poput Dynama iz Kijeva ili Rosenborga, podičiti samo najveći klubovi europskog nogometnog globusa. A njihovoj veličini i snazi, izraženoj u kontinuiranoj opstojnosti u borbi za najveće trofeje i »financijske injekcije« doprinosi upravo veliki novac koji je stalno u igri…

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika