Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Važna je povezanost kulturnih udruga

Pokraj tema iz oblasti kulture povod za razgovor s Mirkom Ostrogoncem, članom Hrvatskog nacionalnog vijeća i predsjednikom Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice bio je i korištenje i obnova Ureda Hrvatskog nacionalnog vijeća u Centru »Bunjevačko kolo«, jer je, zahvaljujući susretljivosti Hrvatskog kulturnog centra, dobivena suglasnost za korištenje prostora, čime je Ured HNV-a dobio svoje prostorije.
PROSTORIJE UREDA HNV-a KVALITETNO UREĐENE: »Smještaj sjedišta Vijeća u Centru ‘Bunjevačko kolo’ uspješno je riješen. Znalo se kako je taj pos-lovni prostor u Centru duže vrijeme neiskorišten, a ranije je u više navrata preimenovan u različite svrhe. U razgovorima uprave Hrvatskog kulturnog centra ‘Bunjevačko kolo’ i dužnosnika Hrvatskog nacionalnog vijeća došlo je do obostranog korisnog dogovora i odluke o korištenju toga prostora, gdje se sada nalazi Ured Vijeća. U širem kontekstu Hrvatski kulturni centar je institucija koja želi biti na pomoći svim institucijama naše provenijencije te nam je čast i zadovoljstvo što je krovna institucija Vijeća našla svoje mjesto u Centru ‘Bunjevačko kolo’. Kako taj poslovni prostor u dugom periodu nije renoviran i održavan, izvršeni su određeni radovi i sada je taj prostor, gdje se nalazi Ured Vijeća, vrlo kvalitetno uređen. Na taj način je ujedno povećana i upotrebna vrijednost prostorija našeg Centra. U tijeku je zajednička akcija s Vijećem oko uvođenja plina, čime će se riješiti problem grijanja, a dosadašnja visoka cijena grijanja na struju bit će svedena na minimum uvođenjem plina«, kaže Mirko Ostrogonac, napominjući, kako je veoma dobro rješenje što se sada na istoj lokaciji nalaze HKC »Bunjevačko kolo« i Ured Vijeća, jer je to obostrano korisno zbog mogućnosti neposredne komunikacije i brzog rješavanja aktualnih problema.
RACIONALIZACIJA KULTURNIH PROGRAMA U PRILOG KVALITETA: »Intenzivirana komunikacija predsjednika Izvršnog odbora Vijeća Laze Vojnića Hajduka pokazat će se veoma koris-nom, jer postoji velika potreba za što boljim povezivanjem funkcija svih kulturnih udruga po regijama. Danas postoji doista velik broj društava, a doći će do još jače motivacije njihovog rada, ako se pokaže da netko skrbi o njima. Veoma je važno i materijalno pomoći društvima. Najvažnije je što će neposrednom komunikacijom koja je u tijeku, Izvršni odbor Vijeća steći dobar uvid u aktualnu problematiku i programe hrvatskih udruga i na toj bazi moći će se određivati prioriteti radi podrške kvalitetnim programima. Postoji potreba i težnja za racionalnijim korištenjem financijskih sredstava koja su na raspolaganju i zbog toga je neophodno maksimalno uskladiti kulturne programe. Ponekad postoji preklapanje u ponudi programa što zasigurno nije dobro. Smatram kako će ti razgovori, koji su još u tijeku, doprinijeti izbjegavanju tih preklapanja, a od toga će svi imati samo koristi, dakle cjelokupna hrvatska zajednica. Ponuda kulturnih sadržaja je bogata, ali treba nastojati sažimanju. Racionalizacija tih kulturnih programa je neophodna u prilog kvalitete i upravo je akcent razgovora između predsjednika Izvršnog odbora Vijeća i predstavnika kulturnih udruga na tome«, kaže Mirko Ostrogonac i ističe kako je to uobičajen proces, jer nakon značajnog omasovljenja kulturnih  druga treba postići bolju koordinaciju i kvalitetniju ponudu kulturnih programa.
MORAMO SE OKRETATI I PREMA PROFESIONALIZMU: »Privodi se kraju ovo drugo polugodište rada Centra ‘Bunjevačko kolo’ u kojem je došlo do promjene u upravi, jer je izabrana nova formacija Upravnog odbora. Pomladili smo naše odjele s mladim, stručnim ljudima i zahvaljujući tome intenziviran je i proširen rad s početnim, najmlađim članovima predškolskog uzrasta i uzrasta prvog i drugog razreda osnovne škole, što je garancija za njihovo profiliranje za daljnji rad. Folklorni odjel imao je ove godine nekoliko značajnih turneja od kojih bih izdvojio one u Ukrajini, Poljskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj, a plesačka skupina koja radi u Starom Žedniku ovih dana putuje na svoju prvu turneju u Zaprešić kod Zagreba. U tijeku su pripreme za godišnji koncert našeg Folklornog odjela koji će se održati u Dvorani sportova koncem studenoga. Bit će to dakle koncert u Dvorani sportova nakon duljeg vremena, ugovor je sklopljen, a očekujemo da će biti prisutno preko dvije tisuće gledatelja. Ponudit ćemo kvalitetan program, a mislim kako u ovome momentu možemo pružiti vrhunski folklorni program, kako u pogledu koreografija, tako i u pogledu umjetničkog izražaja. Smatram da se moramo okretati i prema profesionalizmu, dakle da se ono što nudimo u obliku naših programa može valorizirati na tržištu, a što će osigurati opstojnost i prosperitet Centra. Bez donacija se, naravno, ne može, ali moramo osigurati potvrđivanje naših programa i na tržištu. Radi realiziranja toga cilja potrebno je uključiti što više mladih ljudi koji su sposobni komunicirati internetom s mnogim institucijama iz oblasti kulture u Europi s kojima se može surađivati i koje imaju otvorene brojne konkurse za programe iz oblasti kulture, a također se treba povezati i s raznim turističkim organizacijama gdje postoji potreba za ponudom programa. Menadžment treba razvijati i sukladno takvom razvoju, treba onda i planirati programe«, kaže Mirko Ostrogonac, naglašavajući kako je veoma važna i inicijativa o počecima profesionaliziranja kulturne institucije Zavičajne galerije dr. Vinko Perčić, jer je to početak nastojanja razvoja profesionalizma u sferi kulture.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika