Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Us­po­sta­vlja­nje ne­po­sred­nog kon­tak­ta

Razgovori predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Laze Vojnića Hajduka s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga nastavljeni su 29. listopada u Sonti s predstavnicima Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija«.
    Na sastanku su bili nazočni predsjednik KPZH »Šokadija« Dejan Bukovac, član Nadzornog odbora »Šokadije« Mićo Vidaković i predsjednik Mjesne zajednice Sonta i stručni suradnik u radu KPZH »Šokadija« Zvonko Tadijan.
TEŽNJA PROHODNOSTIMA KOMUNIKACIJE: »Izvršni odbor HNV-a pokrenuo je akciju kojom su intenzivirani razgovori s predstavnicima hrvatskih udruga, jer se želi uspostaviti neposredan kontakt kako bi se saznala programsko-strategijska orijentacija udruga, a predsjednik Vijeća mr. Josip Ivanović priprema upitnik koji će također poslužiti zaokruživanju relevantnih informacija o hrvatskim udrugama. Ured Vijeća želi imati informacije kako bi prohodnost komunikacije bila što učinkovitija. Neposredni susreti s predstavnicima hrvatskih udruga pomažu upoznavanju s aktualnom problematikom i poteškoćama i promišljanju kako ih premos-titi. Također želimo potaći razmišljanje o povezivanju i sažimanju kulturnih programa i tako izbjeći multipliciranje. Dobro je što postoje brojne hrvatske udruge, jer će to uroditi učinkovitim plodovima. Društva rade u raznim sredinama i upravo je amaterizam taj koji doprinosi očuvanju kulturne baštine i identiteta, ali veoma je važno težiti kvalitetnim iskoracima. Trebamo napraviti prostor za razgovor i traženje ideja, a ako u Sonti postoji mogućnost, treba uspostaviti jednu specifičnu manifestaciju. Treba dakle tražiti jedan specifikum s kojim s ovdašnje stanovništvo sraslo, a što opet može imati i širi karakter za hrvatsku zajednicu. Sve naše udruge imaju svoje specifičnosti koje treba staviti u regionalnu dimenziju«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk, napominjući kako se postojeća energija mora racionalno koristiti i usmjeravati, a u cilju afirmiranja kulturnih vrednota hrvatske zajednice.
ŠTO SVE MOŽE ZNAČITI PREFIKS: »Naša Zajednica ima oko stotinu i pedeset aktivnih članova, a sada su upravo u tijeku pripreme za ‘Šokačku večer’ koja će održati 4. prosinca u dvorani Doma kulture u Sonti. »Šokadija« ima folklornu sekciju, kao i sekciju recitatora, a također imamo i zbor i orkestar. Zajednica ‘Šokadija’ je mlada, osnovana je 2001. godine, puno je rada i zalaganja do sada, a imamo ideju napraviti etno-kuću u Sonti«, rekao je Dejan Bukovac, dok je Zvonko Tadijan istaknuo kako je problem u Sonti postojanje dva društva, koja su u svojim nastupima  vrlo različita, jer drugo postojeće Društvo ‘Ivo Lola Ribar’ ne ističe hrvatski predznak. »Radimo vrlo sličan posao, ali pristup je drugačiji. Manifestacija koja se održava u Sonti ‘Grožđe bal’ je prepoznatljiva u ovome podneblju, ali trzavice i tenzije oko održavanja te manifestacije na žalost i dalje postoje i to je razlog što KPZH ‘Šokadija’ ove godine nije sudjelovala na toj svečanosti«, rekao je Zvonko Tadijan ističući kako je veoma važno što ‘Šokadija’ ima u svome punome nazivu gramatički predmetak prefiks, koji Zajednici »Šokadija« daljnjem hrvatsko značenje. U daljnjem tijeku razgovora Zvonko Tadijan je istaknuo kako pozdravlja inicijativu uspostavljene komunikacije Izvršnog odbora HNV-a s predstavnicima hrvatskih udruga zastupajući ideja kako se kulturnim programima treba prikazati ono najkvalitetnije što karakterizira kulturnu baštinu hrvatske zajednice.
POSTIĆI ATRAKTIVNOST I KVALITETU: »Pokušali smo se i ove godine dogovoriti oko zajedničke organizacije ‘Grožđe bala’, ali nije se uspjelo u tome. Smatram kako bi se ta manifestacija trebala organizirati pod patronatom Mjesne zajednice, jer je ta svečanost imanentna svim žiteljima Sonte«, rekao je Mićo Vidaković. Organizacija ‘Grožđe bala’ ostaje za daljnje promišljanje, a Lazo Vojnić Hajduk je naglasio kako ta manifestacija mora postići svoju atraktivnost i kvalitetu, a budući da Mjesna zajednica ima ingerencije o vođenju skrbi u sferi kulture, zasigurno bi se moralo utjecati na realizaciju tog prog-rama i pokušati objediniti Društva u organizaciji te manifestacije, a u cilju postizanja kvalitete. Lazo Vojnić Hajduk je istaknuo i dobru ideju oko ustanovljenja etno-kuće u Sonti, jer postoji težnja Vijeća da uspostavi profesionalizaciju u oblasti sfere kulture, a uspostavom muzeja s galerijskim poslovanjem, koji bi bio centar jedne takve djelatnosti, razne etno-kuće bi se mogle granati diljem Vojvodine. Na koncu sastanka je zaključeno kako su razgovori koji su u tijeku između predsjednika IO HNV-a i hrvatskih udruga početni koraci, koji će se profilirati na zajedničkoj plenarnoj sjednici udruga kada bi se trebala odrediti strategija realizacije kvalitetnih prog-rama, kojima će Vijeće dati podršku i poticaj.                                         

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika