Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Go­sto­va­le i dvi­je ško­le hr­vat­ske ma­nji­ne iz SiCG

U Dubrovniku je od 26. do 30. listopada održana XVI. Smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske na kojoj su kao gosti iz Srbije i Crne Gore sudjelovali Ivan Stipić, ravnatelj Osnovne škole »Ivan Milutinović« iz Subotice, Jozefa Skenderović, voditeljica Sekcije slamarki OŠ »Ivan Milutinović, dvoje učenika 8. razreda iz iste škole koji su članovi Sekcije slamarki Kristina Kulundžić i Ivan Pelhe, kao i Slavko Benčik, profesor OŠ »Matija Gubec« iz Tavankuta, Branko Stantić, nastavnik OŠ »Matija Gubec« i dvoje učenika 8. razreda iz iste škole koji su članovi Sekcije slamarki Renata Bukvić i Lidija Sarić.
    Gosti iz Subotice i Tavankuta bili su sudionici ove smotre na poziv predsjednika Središnjeg odbora učeničkog zadrugarstva republike Hrvatske i Državnog povjerenstva za provedbu XVI. Smotre Antuna Petaka i Hrvatske zajednice tehničke kulture, a supokrovitelj njihovog gostovanja bio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu.
NASTUPILI I INOZEMNI GOSTI: Smotra učeničkih zadruga je državna pozivna smotra i na ovogodišnjoj dubrovačkoj smotri nastupilo je osamdeset i četiri učeničke zadruge. Stupanj razvoja hrvatskoga učeničkog zadrugarstva i prijeđena funkcionalna i strukturna tranzicija nalažu da se rezultati i postignuća mladih zadrugara izlože što većem broju građana. Dub-rovačka smotra bila je središnja i najveća manifestacija hrvatskog učeničkog zadrugarstva u ovoj godini koja je omogućila uvid i vrednovanje u napredak tijekom protekle godine, a time i korisnost stečenog znanja te promidžbu učeničkog zadrugarstva. Znakovitost dubrovačke smotre bila je što su po prvi put na državnoj smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske nastupili inozemni gosti. Ove godine to su bili mladi i njihovi voditelji iz dviju škola hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, jedne škole hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj, te dvije škole hrvatske manjine iz Srbije i Crne Gore.
SREDIŠNJI DOGAĐAJ SMOTRE: »Na dubrovačkoj smotri predstavile su se dvije Sekcije slamarki osnovnih škola iz Subotice i Tavankuta. Prikazano je sve ono što znaju napraviti od slame, bila je izložba njihovih radova, a također su i tijekom Smotre prikazali praktičnu izradu slika u tehnici slame. Dvije škole iz Srbije i Crne Gore pozvane su zbog toga što sekcije slamarki njeguju i čuvaju kulturnu baštinu Hrvata. Domaćin je bila Osnovna škola ‘Ivan Gundulić’ iz Dubrovnika u kojoj je bio štand sekcija slamarki, a posjetitelja je bilo mnogo. Na Smotri smo mogli vidjeti prikaz rada zadruga i postignuća mladih zadrugara. Izložbom i prikazom svojih postignuća, te praktičnom izradom uporabnih i ukrasnih predmeta u Osnovnoj školi ‘Ivan Gundulić’ mladi zadrugari su potkrijepili odgojno-obrazovne i društveno-gospodarske koristi učeničkog zadrugarstva, te svjedočili raznovrsnost, poduzetnost, bogatstvo i vrijednosti svoga stvaralačkog i radnog napora. Izložba kao središnje mjesto i događaj Smotre pružila je uvid u domašaje gospodarskog, ekološkog i etno-odgoja rješavanjem proizvodnih i uslužnih zadaća kako se one javljaju u stvarnom životu«, kaže Ivan Stipić nakon povratka iz Dubrovnika, ističući kako sudjelovanje na dubrovačkoj smotri otvara mogućnost daljnje suradnje između škola, jer sada postoji mogućnost za pozivanje nekih škola iz Republike Hrvatske koje bi učestvovale u oglednim radionicama.
    Jozefa Skenderović, slamarka i voditeljica Sekcije slamarki Osnovne škole »Ivan Milutinović« već je pozvana da sljedeće godine održi slamarsku radionicu na narednoj Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika