Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Smo­tra fol­klo­ra i pje­vačkih sku­pi­na

Po peti put za redom u Aladinićima nadomak Stolca u povodu obilježavanja Blagdana Svih svetih, organizirala se velika smotra folklora i pjevačkih skupina iz Dubravačkog područja, pod nazivom »Dubravski susreti«.
    »Na današnji dan prisjećamo se svih svetih, i to ne samo onih koji su proglašeni svetima, nego li i onih koji su svoje živote položili za nas i našu budućnost«, istaknuo je mjesni don Vinko Raguž, koji je predvodio Sv. misu na platou ispred mjesne župe posvećene u čast Svih svetih.
MIMOHOD KROZ SELO: Preko 6.000 tisuća okupljenih vjernika prisustvovalo je sv. misi. Po završetku sv. mise na glavnoj ulici je prolazio mimohod gostujućih Društava u tradicionalnim nošnjama. Na programu su osim lokalnih društava, nastupili i gosti iz Velike-Hrvatska i Tavankuta– Vojvodina, a u okviru tradicionalnih prijateljskih odnosa između četiri Društva iz različitih regija, koja u toku godine razmijene svoju kulturnu baštinu gostujući u spomenutim mjestima, nastojeći očvrsnuti veze Hrvata u regiji, te ih bolje povezati ne samo na kulturnom nego i svakom drugom planu, pa na koncu i gospodarstvenom. Posjetitelji su sa veliki oduševljenjem i ovacijama pratili i pozdravljali Tavankućane, na mimohodu kroz selo gdje su mladi pjevali i plesali. Nakon najave i otvorenja programa počasno mjesto za nastup, na početku programa, pripalo je Tavankućanima, koji su na platou ispred mjesne župe, od srca sve pozdravili, te darovali najljepše plesove i pjesme, bunjevačke baštine.
OBILAZAK ZNAMENITOSTI: U okviru gostovanja u Aladinićima, mladi su posjetili i susjednu župu, općinu Stolac, kojoj Aladinići administrativno i pripadaju. Tragovi velikog razaranja su i danas očiti na svakom koraku u ovom drevnom gradu. Kako je istakao mjesni župnik, Stolac datira još iz petog stoljeća, a nakon okupiranja od strane Osmanlijskog carstva, sultan Selim I je 1516. godine naredio rušenje svih kršćanskih crkava i novopodignutih križeva u tim krajevima. Tako danas džamija u Stolcu, počiva na temeljima nekadašnje kršćanske crkve, te predstavlja i dalje mjesto spora između njegovih žitelja, te mjesto stalnih rasprava. Na proputovanju do Aladinića, mladi iz Tavankuta su hodočastili mjesne župe u Sarajevu i Mostaru, gdje su posjetili i obnovljeni, kako žitelji Mostara vele, Stari-Novi most, simbol drevnog grada. Na sastanku koji je upriličen sa čelnicima domaćina te predstavnicima društva iz Velike i Tavankuta, razgovaralo se u pravcu organiziranja manifestacije koja bi okupila veći broj društava iz oblasti koja čine autohtone hrvatske zajednice te na taj način objediniti hrvatsku kulturu na jednome mjestu. Na nama je da to idejno iznesemo, a nadamo se da će potporu pružiti mnoge institucije, zak-ljučeno je na sastanku, ostaje da se dogodine iznesu rezultati ovih pregovora, te razmotri mogućnost ostvarenja ove ideje. Na »Dubravskim susretima« su nastupili: HKUD »Dubrave« iz Aladinića, HKPD »Matija Gubec« Tavankut, Vojvodina, HKUD »Stolac« iz Stolca, KUD »Stožer« iz Kupresa, KUD »Ivan Goran Kovačić« iz Velike - Hrvatska, HKUD »Rotimlja«, HKUD »Zora« Struge-Gorica-Čapljina, Djevojačka skupina »Vidoštačka kraljica«, KUD »Sv. Juraj« - Morančani, HKUD »Studenčica« Studenci, HKUD »Sv. Josip«-Domanovići, HKUD »Uzdol«-Uzdol, HKUD »Herceg Stjepan« – Ljubuški i HKD »Kralj Tomislav« Tomislavgrad.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika